Rusning till apoteken – “Man gör allt man kan”

2024 12 30

Svenska hundägare vallfärdar till apoteken.

I sedvanlig ordning väntas mängder av fyrverkerier avfyras under det stundande nyårsfirandet.

Runt om i landet firas det nya året in - vilket är kul för människor men mindre kul för husdjuren.

Många hundar lider av de höga smällarna och därför rusar nu folk till apoteken för att köpa medicin som lindrar besvären och leder till en enklare tillvaro under nyårsfirandet.

Det rapporterar SVT.

“Man gör allt man kan”

Inköpen av lugnande medicin för hundar tiodubblas under nyår.

Det är dessutom en ökning som har växt ännu mer under de senaste åren.

– Folk prioriterar hundar som en familjemedlem. Då gör man allt man kan för att hjälpa dem när det smäller, säger Roro Wirlander Beydoun, butikschef på Apotek Hjärtat i Örebro.

Det är viktigast

Det finns dock vissa saker man kan göra som inte kräver medicin för att hjälpa djuren.

– Det viktigaste är att man förbereder hunden med ljudträning. Då behöver man inte medicinera i bästa fall, säger hundtränaren Elisabeth Glanzelius till SVT.

Gör detta

För att hjälpa djuren har Apotek Hjärtat upprättat några tips som kan vara bra för hundägare att följa.

– Att stänga alla fönster och dörrar är steg ett. Du kan också ljudisolera hemmet genom att täcka för fönster med tjockare gardiner, framhåller Apotek Hjärtat.

– Distrahera husdjuren med ljud som de är vana vid, som TV, radio eller tvättmaskin. Kanske viktigast av allt är att du själv håller dig lugn.

Finns receptfritt

För den som ändå känner att medicin är det bästa alternativet så finns det några receptfria alternativ som kan vara bra.

Zylkene är rogivande tillskottskapslar för hund och katt som lindrar oro och stress inför exempelvis resor eller fyrverkerier.

Adaptil är doftavgivande produkter för hund.

– De innehåller lugnande doftämnen som hjälper vid exempelvis fyrverkerier eller oro vid nya miljöer. Valphalsbandet skickar ut trygghetsferomoner som gör de minsta liven lite modigare, förklarar Apotek Hjärtat.

Foto: C. Malmer resp F. Öhlander

Text: Redaktionen


USA har gått till attack – högt uppsatt ledare dödad

2025 02 17

USA har utfört flyganfall i Syrien under natten mellan söndag och måndag.

Det uppger USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom, i ett uttalande.

Enligt Centcom har attackerna genomförts i nordvästra Syrien.

En högt uppsatt ledare inom den al-Qaida-kopplade organisationen Hurras al-Din (HaD) har dödats.

– Flyganfallet är en del av Centcoms:s pågående åtagande i regionen. Tillsammans med partners i regionen försvårar vi för terroristernas försök att planera, organisera och genomföra attacker mot civila och militär personal från USA, våra allierade och våra partners i hela regionen och utanför, framhåller militärkommandot i uttalandet.

”Kommer att fortsätta”

Hurras al-Din är en av flera islamistiska grupper som hävdar att de lagt ned sina vapen efter revolutionen i Syrien.

I januari meddelade gruppen att man lagt ned sin verksamhet. Samtidigt erkände Hurras al-Din för första gången samrörelsen med al-Qaida.

USA terrorklassade Hurras al-Din 2019 och har erbjudit ekonomiska belöningar för information om flera av gruppens medlemmar.

– Vi kommer att fortsätta att obevekligt jaga terrorister för att försvara USA och våra allierade i regionen, säger general Michael Erik Kurilla, befälhavare för Centcom.

Stor oro

Syriens brutala diktator Bashar al-Assad störtades i december 2024 av islamistledda rebeller.

Efter diktatorns fall har en övergångsregering installerats i landet. Regeringen leds av islamiströrelsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Övergångsregeringen ska styra Syrien fram till den 1 mars, men HTS-ledaren Ahmed al-Sharaa har sagt att det kan ta upp till fem år att anordna nya val i landet.

– Min uppskattning är att det är mellan fyra och fem år kvar till valet, sade Sharaa i en tv-intervju i början av februari.

Hayat Tahrir al-Sham är en tidigare undergrupp till al-Qaida. Gruppen har listats som en terrororganisation av USA och Storbritannien.

Det finns därför en stor oro över gruppens maktövertagande, inte minst när det gäller kvinnors och minoriteters rättigheter.

Arkivfoto: G. Nifakos

Text: Redaktionen


Vanligt telefonsamtal väcker stor oro

2025 02 17

Sju av tio svenskar är oroade över ett vanligt förekommande telefonsamtal.

Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av nummerupplysningstjänsten Truecaller.

Telefonsamtalet som pekas ut är samtal från nummer som inte finns i kontaktlistan i telefonen.

Omkring 70 procent av svenska folket svarar att de känner oro när de blir uppringda av “okänt nummer”. 

Bland kvinnor är siffran ännu högre – 75 procent uppger att de känner irritation, obehag eller oro när ett okänt nummer ringer.

Enligt Truecaller är resultatet ett tydligt tecken på att svenskarna inte längre litar på att den som ringer upp gör det med goda avsikter.

– Att så många känner oro när det ringer från ett okänt nummer är en tydlig signal om att förtroendet för telefonen som en trygg kommunikationskanal har rubbats. Bedragarnas framfart har förändrat vårt beteende i grunden, säger Fredrik Kjell, operativ chef på Truecaller i Sverige.

Så agerar svenska folket

Undersökningen visar också att många personer vidtar olika åtgärder vid samtal från ett okänt nummer.

Mer än var fjärde kvinna, 26 procent, låter samtalet ringa ut. Var tredje person söker däremot upp numret för att se vem som ringer innan de tar beslut om att svara eller inte. 

– Vi vill känna oss trygga när telefonen ringer, men idag väcks ofta oro och misstänksamhet i stället. Det visar att behovet av att veta vem som ringer aldrig har varit större, säger Fredrik Kjell.

Skillnader mellan åldersgrupper 

I den yngre målgruppen (18-34 år) är det vanligare att svara på samtal från okänt nummer. Hela 38 procent uppger att de plockar upp luren. Bland svenskar i åldrarna 56-79 år är motsvarande siffra 25 procent.

– Telefonen ska förenkla vår vardag, inte skapa stress. Med rätt verktyg kan vi ta tillbaka kontrollen och känna oss trygga med varje samtal, säger Fredrik Kjell.

Foto: T. Grote

Text: Redaktionen