Rusning efter frukostprodukt – brist i hela landet

2024 05 12

En frukostfavorit har blivit allt mer populär under den senaste tiden.

Frukosten bedöms som bekant av många vara den viktigaste måltiden på dagen.

Knäckebröd, fil, smörgåsar och gröt är vanliga inslag, men under de senaste åren har även kvarg tagit sig till många svenskars frukostbord.

Nu råder dock brist i hela landet, rapporterar Food Supply.

Ökar i popularitet

Enligt bland annat Arla och Skånemejerier råder problem, och såväl Arla som Lindahls har svårigheter med att möta efterfrågan.

Det har bland annat lokaltidningen NLT i Lidköping rapporterat om.

– Våra leverantörer har stora utmaningar i sin produktion av kvarg, står det på en skylt som har hängts upp på en tom kyl i staden.

Pågår arbete

Möjliga förklaringar till populariteten skulle kunna hänvisas till träningstrender och nyttighet.

Skånemejerier framhåller att man arbetar löpande med att möta behovet.

– Vi har gjort åtgärder för att öka kapaciteten, och det pågår ytterligare kapacitetsökningar för att möta behovet. Parallellt pågår en inventeringsprocess för att möta kommande efterfrågan på Lindahls kvarg, säger pressansvarige Anette Gregow till Food Supply.

Populärt alternativ

Kvarg är för många ett alternativ som känns hälsosamt på morgonen.

Funktionsföretaget Njie framhåller att det absolut viktigaste är att äta näringsrikt och mättande.

– En mättande och näringsrik frukost ger en stabil start på dagen. Utan den kan det vara svårt att hålla sig pigg, glad och fokuserad ända fram till lunch, förklarar företagets dietist Louise Svensson.

– I undersökningen Riksmaten, som görs av Livsmedelsverket, visar det sig att svenskarnas favoritfrukost är en ostsmörgås med vatten eller mjölk. Det är inget fel på det men det finns andra val av livsmedel som ger kroppen bättre energi och näring på morgonkvisten.

Proteiner och fibrer

Vidare förklarar företaget vikten av att få i sig näring tidigt på dagen.

– Välj proteinrika livsmedel, långsamma kolhydrater som ger bra med fibrer och mättnad. Lägg till nyttiga fetter och mat som innehåller vitaminer och mineraler.

Foto: B. Lark

Text: Redaktionen


JUST NU: EU-jätte i uppror – 14-åring stenad till döds

2025 05 31

Italien skakas av ett brutalt mord.

Sent på onsdagskvällen hittades kvarlevorna av den 14-åriga flickan Martina Carbonaro.

En fasansfull upptäckt.

Flickan hade blivit stenad till döds och gömd under sopor i en övergiven byggnad, rapporterar danska TV2.

Kort därefter greps Carbonaros ex-pojkvän, 18-åriga Alessio Tucci.

Han misstänks ha slagit henne i huvudet upprepade gånger med en eller flera stenar. Enligt italienska medier ska Tucci har anklagat sin ex-partner för att vara otrogen – trots att förhållandet tagit slut.

Tucci uppges också ha besökt flickans familj i måndags, efter att Carbonaro rapporterats försvunnen. Vid besöket ska 18-åringen utryckt sina sympatier till familjen och upprördhet över dotterns försvinnande.

Italien i chock

Mordet har orsakat stor uppståndelse i Italien.

– De unga är helt chockade över detta. Det är så chockerande att hon är så ung och att han har stenat henne till döds, säger TV2:s Italienkorrespondent Eva Ravnbøl till kanalen.

Ravnbøl berättar att dödsfallet också fått stor politisk uppmärksamhet.

– Både Martina Carbonaro och Alessio Tucci kommer från Afragola, som ligger strax utanför Neapel. Det är ett område med hög brottslighet och många sociala problem. Många människor lever under fattigdomsgränsen.

Premiärministern kommenterar

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har uttalat sig om det brutala dödsfallet.

I ett inlägg på sociala medier skriver Meloni att mordet ”chockar henne”. I samma inlägg lovar hon att agera kraftfullt mot kvinnovåld.

Foto: 

Text: Redaktionen


JUST NU: Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen