Romantik och kärlek förbyttes till mardröm – Falska dejtingprofiler

2021 11 21

I stället för romantiska och mysiga konversationer förvandlades nätdejtingen till hot och grov brottslighet.

För inte mindre än sju män i Linköping förvandlades planerna på kärlek och värme till rena rama mardrömmen.

Kärlekens spännande värld

Männen hade tagit steget in i kärlekens spännande värld som så här på 2020-talet allt som oftast utspelas på internet och i mobiltelefonen – det vill säga digitalt. I god tro hade de inlett digitala konversationer med tänkbara blivande dejter, rapporterar Sveriges Radio Östergötland.

Hot istället för romantik

Men förhoppningarna om kärlek och romantik förbyttes efter hand till något alldeles förfärligt för de sju männen. Dejtingprofilerna visade sig vara falska och plötsligt hotade detjingbovarna de sju männen med att sprida vidare vad männen hade skrivit till det de trodde var intressanta dejter men som i själva verket var otäcka brottslingar som ville utnyttja männens romantiska förhoppningar på ett olagligt sätt.

Pressades av tilltänkta dejterna

De falska dejtingprofilerna hade sparat och dokumenterat chattarna som ägt rum med de sju männen och krävde stora summor pengar – annars hotade de med att sprida ut vad männen hade skrivit i dejtingappens chattverktyg. En del av männen kände sig pressade att betala ut mycket pengar till brottslingarna.

Larmade polisen

Total tvingade utpressarna till sig över 750 000 kronor men det slutade även med att någon larmade polisen.

Utpressarna är mellan 20 och 30 år rapporterar Sveriges Radio och fem män står nu åtalade varav tre sitter häktade sedan i oktober. Ytterligare två personer som åtalas i utpressningshärvan är kvinnor.

Flera åtalspunkter

De misstänkta i dejtingutpressningshärvan åtala för följande brott:

▪Grov utpressning

▪Övergrepp i rättssak

▪Penningtvättbrott

Foto: K. Sikkema

[yop_poll id="893"]