Riskerar tomma hyllor – jättevanlig produkt kan ta slut

2024 05 24

Det riskerar att bli tomt på ägghyllorna i svenska matbutiker den närmaste tiden.

Igår kom uppgifter om att 230 000 höns omedelbart ska avlivas med anledning av att ett lömskt virus drabbat Värphönsgården utanför Helsingborg.

Det handlar om den allvarliga och smittsamma Newcastlesjukan som kan leda till förändrad äggproduktion, dels i antal men också att en del ägg kan sakna skal.

Verksamheten producerar en hel tiondel av hela Sveriges ägg och står nu helt still – vilket kan leda till brist i matbutikerna, rapporterar P4 Malmöhus.

– Nu är det ett febrilt logistikarbete att säkerställa så att kunderna får ägg och konsumenterna också får ägg, säger Erik Pettersson, vd på KG:s ägg som numera äger produktionen, till radion.

Äts av 97 procent

Med andra ord kan många få svårt att få tag på ägg i sommar. Ett tuff uppoffring för många då 97 procent av svenska folket äter ägg, enligt statistik från branschorganisationen Svenska Ägg.

För närvarande pågår ett rigoröst säkerhetsarbete tillsammans med Jordbruksverket för att stoppa smittan. Hela processen förväntas ta flera veckor och en tre kilometer stor säkerhetszon runt gården har upprättats där inga fjäderfän får transporteras.

Till dess att situationen är under kontroll och säkerheten garanterad är det tvärstopp för äggproduktionen hos äggjätten.

Först i slutet av sommaren beräknas verksamheten på Värphönsgården kunna återstarta.

– Vi fick indikationer om att det var störningar i produktion och skickade då höns till SVA där man påträffade paramyxoviruset som sen blir Newcastlesjuka. Enligt epizootilagstiftningen ska gården nu spärras av och påbörja slakt och sanering, säger Erik Pettersson till Sydsvenskan.

Globalt problem

Alla 230 000 höns kommer att avlivas med koldioxidgas. Därefter skickas djuren till Konvex för att förstöras.

Enligt Erik Pettersson är incidenten utanför Helsingborg ett exempel på ett globalt problem med smittspridning av djursjukdomar.

– Men tyvärr finns det exponering i vår natur av vilda fåglar och duvor som gör att det här kan ske. Sen blir konsekvenserna större vid en stor anläggning. Newcastle sker ju i Sverige vartannat år omkring, sist i Blekinge och innan det i Östergötland.

Ingen fara för människor

Jordbruksverket beskriver Newcastlesjuka som en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor och det är inte heller farligt att äta ägg från smittade höns.

Sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos tamhöns, kalkoner, fasaner, duvor och vaktlar, informerar myndigheten.

Infektionen överförs framför allt genom direktkontakt mellan fåglar. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar. 

Foto: Jessica Gow, Ica-gruppen

Text: Redaktionen


JUST NU: Svenskt jätteföretag viker sig för Donald Trump

2025 04 01

USA kräver att stora europeiska företag följer en exekutiv order som undertecknats av president Donald Trump.

I ordern fastslås det att företag inte ska ha särskilda program som tar hänsyn till mångfald, jämställdhet och inkludering i strid med amerikansk lag.

Vita huset har tidigare krävt att amerikanska företag ska följa riktlinjerna, men nu ställs samma krav på företag i Europa som levererar varor och tjänster till USA.

Svensk jätte viker sig 

Ett av företagen som mottagit ordern är den svenska telekomjätten Ericsson.

Nu väljer Ericsson att vika sig för kraven från Trumpadministrationen, rapporterar Di.

Det svenska företaget har redigerat texten i årsredovisningen från 2023 till 2024. Begreppen ”mångfald” och ”inkludering” har försvunnit och ersatts av ”likabehandling och lika möjligheter”.

– Den svenska telekomjätten Ericsson, som nyligen skänkte miljoner till Donald Trumps installation, har nu tvättat årsredovisningen från just de ord som är ett rött skynke för den amerikanske presidenten, uppger tidningen.

Måste kryssa i ruta

I brevet från Trumpadministrationen ombeds företagen att kryssa i en ruta för att bekräfta att de "inte driver några program som främjar mångfald, jämlikhet och inkludering som bryter mot federala antidiskrimineringslagar".

– Om du inte går med på att underteckna detta dokument skulle vi uppskatta om du kunde ge detaljerade skäl, som vi kommer att vidarebefordra till våra juridiska avdelningar, står det i dokumentet enligt Euronews.

Frankrike svarar

Frankrikes jämställdhetsminister Aurore Bergé anser att USA försöker blanda sig i europeiska företags verksamhet.

– Det är ett försök att påtvinga våra företag ett diktat, säger Bergé enligt Euronews.

– Tack och lov är det många franska företag som inte planerar att ändra sina regler, tillägger ministern.

LÄS MER HÄR:

USA kräver underskrifter från danska företag – ”otroligt dumt”

Foto:

Text: Redaktionen


Trendbrott för nyblivna pensionärer – får mer pengar

2025 04 01

Trenden är bruten.

Nu stiger pensionerna i Sverige.

Det visar Pensionsmyndighetens rapport ”Nyblivna pensionärers kompensationsgrader”.

Enligt rapporten ökade kompensationsgraden för nyblivna pensionärer med 7 procentenheter under 2024. Detta på grund av att riksdagen beslutat om höjningar av åldersgränser i pensionssystemet.

Åldern då man tidigast kan ta ut inkomst- och premiepension höjdes från 62 till 63 år och den lägsta tillåtna åldern för rätt till garantipension från 65 till 66 år.

Tillsammans har höjningarna lett till att kompensationsgraden ökat – det vill säga pensionen jämfört med den inkomst en person hade innan han eller hon gick i pension.

–  Pensionsnivån i förhållande till slutlönen var för den allmänna pensionen i genomsnitt mellan 56 och 58 procent för en medelinkomsttagare som är född 1958 och tog ut sin pension vid 66 års ålder 2024. Det är 7 procentenheter högre än kompensationsgraden för födda 1957 som tog ut pensionen vid 65 års ålder 2022, säger Kristin Kirs som är analytiker och rapportförfattare.

Bekräftad ökning

Beräknat för samtliga pensionsåldrar var kompensationsgraden för allmän pension 50 procent 2024. En bekräftad ökning jämfört med 2022, då den landade på 46 procent.

Pensionsmyndigheten presenterar ingen data för tjänstepensionsutbetalningar under fjolåret, men under 2022 var den totala kompensationsgraden 67 procent, nästan 20 procentenheter högre än kompensationsgraden för allmän pension.

Vidare fastslår Pensionsmyndigheten att spridningen i kompensationsgraden är mycket stor mellan olika inkomsttagare. 

– Man måste komma ihåg att kompensationsgrader är ett trubbigt mått på hur goda pensionsnivåer det svenska pensionssystemet levererar. Kompensationsgraderna, och därmed hur väl systemet levererar, behöver ses i sammanhang med en persons livsinkomst och ålder vid pensionering, säger Kristin Kirs.

Så mycket ökade kompensationsgraden för nyblivna pensionärer under 2024:

Foto: L. Hetteberg resp Pensionsmyndigheten 

Text: Redaktionen