Risken för Alzheimer visas på 10 min

2021 05 25

Redan till hösten kan svensk sjukvård ta del av ett nytt test där man på 10 minuter kan förutsäga risken för Alzheimer.

Tidskriften Nature Medicine presenterar den nya tekniken som består av ett blodprov och tre snabba minnestest som sammantaget bedöms ha 90 % träffsäkerhet när det gäller risken för att utveckla Alzheimer uppger SvD.

– Genom att kombinera blodprovet med tre tester av minne och exekutiv förmåga kan vi enkelt se vilka som löper risk att få alzheimer. Det har tidigare varit nästan omöjligt att säkert förutsäga utvecklingen till Alzheimers sjukdom hos personer med lättare minnes­svårigheter med hjälp av snabba och kostnads­effektiva metoder, säger neurologprofessor Oskar Hansson, Lund, till SvD.

Det nya metoden har bland annat hyllats av New York Times och den beskrivs av SvD som potentiellt enkel, billig och tillgänglig för många till skillnad från en PET-scanning som kan kosta 30 000 kronor och kan innebära obehag, som till exempel vid provtagning av ryggmärgsvätska enligt SvD.

I dagsläget finns det ingen behandling mot Alzheimers även om forskningen är intensiv. Tanken med det nya testet är bland annat att identifiera vilka som befaras ha Alzheimer men som inte har det varpå andra insatser kan sättas in på den gruppen.

[yop_poll id="93"]