Risk för krig mellan Natoland och Ryssland – 28 februari blir avgörande

2024 02 22

Transnistrien, en utbrytarstat i östra Moldavien som får ekonomiskt och militärt bistånd från Ryssland, väntas ge besked om att regionen vill bli en del av den Ryska federationen.

Beskedet väntas inom kort. Den 28 februari har styret i Transnistrien kallat till kongress. Endast en dag innan Rysslands diktator Vladimir Putin ska hålla tal inför den ryska federationens federala församling.

Nu hävdar oppositionen i den moldaviska utbrytarregionen att styret i Transnistrien kommer ge besked om en anslutning till Ryssland.

Det rapporterar rumänska Romania Journal.

– De varnar  för det faktum att sammankomsten kommer att äga rum en dag innan Rysslands president Vladimir Putins tal till federala församlingen. Den transnistriska oppositionen utesluter inte att detta direktiv kommer direkt från Moskva, framhåller nyhetsbyrån med hänvisning till en oppositionspolitiker i Transnistrien.

Hänvisar till uttalande från Lavrov

Enligt politikern väntas styret i Transnistrien deklarera att ”alla invånare ska ansluta sig till den Ryska federationen”.

– Nästa dag, den 29 februari, kommer Putin meddela samma sak till den ryska federala församlingen. Det är därför som den ryska utrikesministern Sergej Lavrov nyligen sa att Moskva inte kommer att låta sina medborgare i Transnistrien lida, framhåller politikern enligt nyhetsbyrån.

Ryska soldater

Ryssland har fortfarande ett stort inflytande i Transnistrien. Mellan 1 500 och 2 000 ryska soldater är enligt uppgift stationerade på territoriet. Dessutom kan det finnas upp till 10 000 paramilitära trupper i området, uppger Romania Journal.

Scenariot: Krig mellan Nato och Ryssland

Enligt Utrikespolitiska institutets analytiker Jacob Hedenskog är det troligt att Ryssland skulle tolka ett besked om att Transnistrien vill bli en del av den Ryska federationen som en anledning att ingripa militärt.

Det skulle i sin tur få Ukraina att agera. Landet har lovat att svara militärt om Ryssland involverar Transnistrien i kriget.

Det är ett extremt allvarligt läge för en spridning av kriget, säger Jacob Hedenskog till SvD.

Vidare uppger experten att Moldavien kommer få svårt att svara på en rysk aggression. Enligt Hedenskog är det troligt att landet kommer få ett direkt militärt stöd av grannen och Natolandet Rumänien.

Ett scenario som skulle innebära ett direkt krig mellan Nato och Ryssland.

– Det handlar om att Rumänien måste ställa upp för att man anser att man själv blir angripet om Moldavien blir angripet. Frågan är hur, det får vi se, säger Jakob Hedenskog till SvD och tillägger:

– Det väcker perspektiv på att detta skulle kunna bli en större regional konflikt och även dra in Nato, helt enkelt.

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Elgiganten bekräftar – oväntad vändning om mobiltelefoner

2024 06 18

Elgiganten visar ny statistik som pekar på en oväntad uppgång hos svenskarna.

Och det är mobiltelefoner som berörs.

Under den senaste tiden har det varnats för sociala medier från såväl politiskt håll som från olika experter och myndigheter.

Samtidigt bekräftar nu Elgiganten ett oväntat besked, nämligen att de så kallade “dumtelefonerna” kan vara på väg att göra en comeback.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Tydlig ökning

Enligt Elgiganten så har försäljningen av “dumtelefoner” utan internet tripplats under 2023 jämfört med året innan.

Svenskarna tycks i större utsträckning överväga att överge sin smarttelefon.

– Jag vill väl inte egentligen, men jag sitter i flera timmar och scrollar och scrollar. Då mår jag dåligt och tänker på hur länge jag legat där när jag behöver städa och dammsuga och så vidare, säger Jennifer Fagerström som P4 Göteborg har pratat med.

Tar bort appar

Andra, som inte riktigt har tagit steget att byta ut sin smarttelefon mot en dummare motsvarighet, väljer att ta bort vissa appar för att minska på skärmtiden.

– Jag har börjat läsa lite böcker istället. Jag kände att det tog mycket av min dagliga tid att sitta och scrolla hela tiden, säger en annan person som P4 Göteborg pratat med.

Inte bara i Sverige

Det är inte bara i Sverige som en vändning verkar kunna skönjas gällande mobiltelefonerna.

Även i Storbritannien har en liknande utveckling skett, rapporterar BBC.

– Mina vänners användning är som fyra till fem timmar tror jag, och det är hur mycket min brukade vara innan jag fick det här, säger en person som skaffat en “dumtelefon” till BBC.

– Nu använder jag den 20 minuter om dagen, vilket är riktigt bra eftersom jag bara använder den till det jag behöver den till.

Köper fliptelefoner

Några av de personer som BBC har pratat med uppger att de köper gamla klassiska “fliptelefoner” från Nokia.

– Det hjälpte mig att kalibrera om mina egna vanor, jag har mycket mer kvalitetstid med min son, säger en kvinna som köpt en “dumtelefon” till både sig själv och sin son.

– Det är som om vi överlämnar världen, som att försöka lista ut hur man navigerar det.

Foto: Elgiganten

Text: Redaktionen