Riksdagsparti pekas ut som ansvarigt för kaoset på Arlanda

2022 05 28

Ett av partierna bär ansvar för kaoset med långa köer och missade flygresor vid Arlanda.

Det anser Moderaterna som pekar ut ett av riksdagspartierna när det gäller de timslånga köerna på Arlanda.

Underbemanning och planeringsbrist

Bakgrunden till alla problem på Sveriges största flygplats är att det råder underbemanning och planeringsbrister avseende säkerhetskontrollerna som alla måste passera för att kunna flyga på Arlanda.

– Det är både in- och utrikesresor. Man passerar ju samma kontroller, säger David Karlsson till SVT.

Strul och långsamhet

Orsaken till den misslyckade bemanningen på Arlanda beror i sin tur på bland annat strul med säkerhetsprövningarna för att nyanställa personal på Arlanda beroende på långsam hantering och bristande planering.

Moderaterna riktar nu skarp kritik och pekar ut Socialdemokraterna som delansvariga för kaoset.

Jättestort haveri

– Det här är ju ett jättestort haveri! Det ska inte gå till på det här sättet, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell  till SR.

Han framhåller att den socialdemokratiska regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) bär ansvar för kaoset tillsammans med Swedavias ledning.

S-regeringen

– Människor ska ju kunna resa och inte sitta i någon form av närmast ofrivillig husarrest som det ju blir frågan om här.

Moderaterna poängterar att S-regeringen har varit medvetna om de stundande problemen både länge och väl men ändå inte agerat.

– Det faller ju ett tungt ansvar dels på Swedvias ledning naturligtvis men även på regeringen och Morgan Johansson som hade den här informationen redan för flera månader sedan men ändå inte agerade, understryker Johan Forssell.

Pensionärer från Säpo

–  Och nu är vi där vi är, säger han.
Moderaterna vill nu att S-regeringen agerar snarast möjligt för att hjälpa alla svenska flygresenärer som drabbas av oro, långa köer och missade flyg.

– Till exempel genom att tillskjuta extra resurser till Säpo så man kan ta in pensionerade personer för att öka hastigheten i handläggningen, föreslår Johan Forssell (M).

Jobba kvällstid och helger

– Med mer resurser skulle man kunna ta in ytterligare personer och mer personal. Man kan även tänka sig att tillskjuta resurser så att man kan jobba på kvällstid, helger, ja dygnet runt så att man kan hitta en lösning på det här.

– Och den lösningen måste nu till väldigt snart så att människor kan resa igen, framhäver Moderaternas rättspolitiska talesperson.

Foto: SAS Group

Text. Redaktionen