Riksdagsparti efter Arlaskandalen – vill införa fängelsestraff för grovt djurplågeri

2021 06 07

Det har varit upprörda känslor sedan avslöjandet i morse om att kor återigen vanvårdats till döds på en Arlagård – och nu reagerar ett av partierna.

Det är Miljöpartiet som reagerar starkt på avslöjandet av Sveriges Radio.

Då SVT avslöjade att korna plågats svårt på en Arlagård i Hälsingland gick Arla ut vitt och brett och lovade att korna hade fått det bra. Arla publicerade bilder med kor på grönbete på sin webbsida och lovade att korna nu hade sålts vidare till bra gårdar i regionen. Men

P4 Jönköping rapporterar idag att kossorna istället såldes vidare till gårdar runt om i Sverige och bland annat till en annan skandalgård i Jönköpings län där de gick en hemsk död till mötes.

Stoppa djurplågeriet

– Flera av korna hittades vanvårdade och döda på en gård i Jönköpings län, rapporterar SR.

Av de 8 partierna är det bara ett parti som i dag har reagerat genom att att gå ut på sin partisida på både Facebook och Instagram och det är Miljöpartiet.

– Återigen har det kommit fram att kor plågats ihjäl i Sverige. Det är tydligt att skyddet för djur måste stärkas, meddelar Miljöpartiet de Gröna som bland annat gått ut med bilden ovan med en kossa och texten "För mig".

Under rubriken ”Vi vill stoppa djurplågeriet ” går MP ut med följande 3 st förlag:

✅ Mycket hårdare straffskala  

Den som plågar ihjäl djur ska kunna hamna i fängelse. “Grovt djurplågeri” bör införas som brott. Det kan vara stor skillnad på plågeri och plågeri, och straffet ska spegla brottets allvar.

✅ Kraftigt ökade kontroller 

Gårdar måste kontrolleras mer regelbundet och oftare än idag. Vi vill stärka resurserna för länsstyrelsernas djurskyddstillsyn och återupprätta en djurskyddsmyndighet för att säkra djurens välbefinnande.

✅ Skydda djuren i grundlagen

Idag har djur till skillnad från människor och företag inget grundlagsenligt skydd, det vill vi ändra på så att djurs mående tas på allvar.

ANALYS

Djurskyddsfrågor engagerar många väljare runt om i Sverige och är en fråga som berör många på djupet. Avslöjandena inom livsmedelssektorn den senaste tiden är förfärliga och alla partier behöver vakna till i frågan och markera att det är mycket allvarligt att misshandla djur.

Miljöpartiet torde ha stort stöd från väljarna när det gäller starkare åtgärder för att motverka att djur, som till exempel kor, plågas till döds.

[yop_poll id="169"]