Riksdagsparti efter Arlaskandalen – vill införa fängelsestraff för grovt djurplågeri

2021 06 07

Det har varit upprörda känslor sedan avslöjandet i morse om att kor återigen vanvårdats till döds på en Arlagård – och nu reagerar ett av partierna.

Det är Miljöpartiet som reagerar starkt på avslöjandet av Sveriges Radio.

Då SVT avslöjade att korna plågats svårt på en Arlagård i Hälsingland gick Arla ut vitt och brett och lovade att korna hade fått det bra. Arla publicerade bilder med kor på grönbete på sin webbsida och lovade att korna nu hade sålts vidare till bra gårdar i regionen. Men

P4 Jönköping rapporterar idag att kossorna istället såldes vidare till gårdar runt om i Sverige och bland annat till en annan skandalgård i Jönköpings län där de gick en hemsk död till mötes.

Stoppa djurplågeriet

– Flera av korna hittades vanvårdade och döda på en gård i Jönköpings län, rapporterar SR.

Av de 8 partierna är det bara ett parti som i dag har reagerat genom att att gå ut på sin partisida på både Facebook och Instagram och det är Miljöpartiet.

– Återigen har det kommit fram att kor plågats ihjäl i Sverige. Det är tydligt att skyddet för djur måste stärkas, meddelar Miljöpartiet de Gröna som bland annat gått ut med bilden ovan med en kossa och texten "För mig".

Under rubriken ”Vi vill stoppa djurplågeriet ” går MP ut med följande 3 st förlag:

✅ Mycket hårdare straffskala  

Den som plågar ihjäl djur ska kunna hamna i fängelse. “Grovt djurplågeri” bör införas som brott. Det kan vara stor skillnad på plågeri och plågeri, och straffet ska spegla brottets allvar.

✅ Kraftigt ökade kontroller 

Gårdar måste kontrolleras mer regelbundet och oftare än idag. Vi vill stärka resurserna för länsstyrelsernas djurskyddstillsyn och återupprätta en djurskyddsmyndighet för att säkra djurens välbefinnande.

✅ Skydda djuren i grundlagen

Idag har djur till skillnad från människor och företag inget grundlagsenligt skydd, det vill vi ändra på så att djurs mående tas på allvar.

ANALYS

Djurskyddsfrågor engagerar många väljare runt om i Sverige och är en fråga som berör många på djupet. Avslöjandena inom livsmedelssektorn den senaste tiden är förfärliga och alla partier behöver vakna till i frågan och markera att det är mycket allvarligt att misshandla djur.

Miljöpartiet torde ha stort stöd från väljarna när det gäller starkare åtgärder för att motverka att djur, som till exempel kor, plågas till döds.

[yop_poll id="169"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen