RIKSDAGSLEDAMOT: Låt svenska folket bära vapen

2023 08 22

Josef Fransson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, öppnar för att fler ska kunna bära vapen i Sverige.

På sociala medie-plattformen X framför han sin åsikt.

– Sveriges laglydiga medborgare behöver bättre skydd mot terrorister och gängkriminalitet. Funderar på om man inte skulle kunna låta ostraffade civila bära handeldvapen i kombination med löpande utbildning och skjutprov, skriver riksdagsledamoten och tillägger:

– Tror många skulle ta chansen även om de fick betala var enda krona själva. Vad säger ni? Överväger fördelarna?

Jämför med USA

I en efterföljande intervju med Aftonbladet utvecklar Josef Fransson sitt resonemang.

Han sneglar åt USA:s liberala vapenlagar.

SD-ledamoten anser att en liknande lagstiftning i Sverige skulle kunna stoppa terrordåd.

– Om man jämför med USA, som definitivt inte har ett perfekt system, där har en del i den privata befolkningen som skulle kunna stoppa ett sådant attentat som skedde på Drottninggatan. Det hade förmodligen inte gått så långt i USA, säger han till tidningen.

"Många skulle vara intresserade"

SD-ledamoten understryker att USA:s system är ”långt ifrån perfekt”, men att det skulle kunna utgöra en grund för ett skifte i Sverige.

Enligt Fransson skulle ett civilt vapenbärande kunna kombineras med en pågående, kontinuerlig utbildning och ett skjutprov minst en gång per år.  

– Jag tror att väldigt många ute i befolkningen skulle vara intresserade av att bidra till samhällets trygghet på det sättet, säger han.

Övertygad: Skulle öka säkerheten

Avslutningsvis framhåller Josef Fransson att han är övertygad om att liberalare vapenlagar skulle öka säkerheten för allmänheten.

–  I dag är det ju så att de kriminella vet att de kan göra vad fan de vill utan konsekvenser.  Risken är för låg för kriminella och bara vetskapen om att det kan finnas till exempel civila poliser som är beväpnade, då kanske man hade tänkt mer än en gång innan man drar vapen vid ett rån, säger han till Aftonbladet.  

Foto: S. Woods

Text: Redaktionen