RIKSBANKSCHEFEN VARNAR: Allvarligt hot mot Sveriges ekonomin
2023 12 05
Under årets första elva månader har Sverige skakats av flera skjutningar och sprängningar.
Totalt har 346 skjutningar och 143 sprängningar inträffat mellan januari och november, enligt polisens statistik.
Att våldsdåden sätter hårt tryck på polisen och leder till ökad otrygghet i landet är välkänt.
Men den grova brottsligheten kan även skada Sverige på andra sätt – bland annat riskerar utvecklingen att hota Sveriges tillväxt.
Det varnar riksbankschef Erik Thedéen för.
”Måste stoppa det”
Riksbankschefen höjer ett varningens finger för att ”tilliten mellan vanligt folk och myndigheter” riskeras att ”utmanas” om Sverige misslyckas att pressa tillbaka gängvåldet.
– Det höga förtroendet mellan folk och myndigheter har verkat som en buffert i svensk ekonomi. Det har varit en extremt viktig tillgång när man talar om produktivitet och ekonomisk tillväxt, framhåller Thedéen enligt Di, som hänvisar till en intervju i Financial Times.
– Det är ett potentiellt hot mot långsiktiga tillväxtpotentialen i Sverige. Det är också ett viktigt skäl till varför vi bör hantera det och stoppa det, fortsätter riksbankschefen.
Thedéen jämför utvecklingen i Sverige med situationer i andra länder där tilliten mellan myndigheter och befolkningen är låg.
– Det är normalt inte länder med stor ekonomiskt tillväxt. Om förtroendet skadas kan företag tvingas till ökade säkerhetskostnader och jurister tittar på varje transaktion, i stället för en handskakning.
Besked om inflationen
Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad i november.
Under gårdagen konstaterade förste vice riksbankschef Anna Breman att inflationstakten går åt rätt håll.
Samtidigt kvarstår flera risker.
– Räntehöjningarna bidrar till att inflationen sjunker. Efterfrågan har dämpats och framåtblickande indikatorer tyder på att inflationen kommer att fortsätta sjunka.
– Men det är viktigt att betona att detta inte sker av sig själv. För att inflationen ska fortsätta att falla och sedan vara kvar på en låg och stabil nivå nära målet behöver penningpolitiken vara fortsatt åtstramande, sa Breman under ett anförande hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i Stockholm.
Foto: Johanna Hanno Riksbanken
Text: Redaktionen