Riksbanken varnar: kunder kan portas från sina banker

2023 10 30

Oskyldiga kunder riskerar att stängas av helt från att ha bankkonton.

Det är Riksbankens farhåga efter att ha tagit del av den så kallade betalningsutredningen som leds av Moderaternas förre partiledare Anna Kinberg-Batra.

Myndigheten flaggar för en kollision mellan bankernas ansvar att tillhandahålla konton för alla – och kravet på att porta kunder man misstänker för penningtvätt.

Det går ut över oskyldiga, framhåller riksbankschefen Erik Thedéen till Dagens Nyheter.

– Vi säger inte att man som dokumenterad och tydlig risk för samhället, om man är brottsling eller terrorist, ska få ha ett konto. Men vi menar att banken inte så lättvindigt och slentrianmässigt ska kunna stänga av folk som bedöms utgöra en risk.

Betonar inkludering

Erik Thedéen betonar vikten av inkludering och motsätter sig alternativet där man “stänger ute delar av befolkningen” när bankerna bedömer att det finns en risk.

Istället för en sådan lösning vill Riksbanken att bankerna erbjuder en annan tjänst – begränsade bankkonton.

Antingen i form av belopp eller vad kontona kan användas till.

– Det skulle göra att man kan begränsa riskerna väsentligt men ändå möjliggöra det för nästan alla att ha konto, säger Erik Thedéen till DN.

Skickat in svar

Riksbanken har nu skickat in sitt remissvar på utredningen till Finansdepartementet.

Myndigheten understryker där vikten av att bankerna måste erbjuda konton med begränsad funktionalitet, alternativt stärka övervakningen av konton, om det är så att man misstänker brott.

Alternativet riskerar som sagt att exkludera oskyldiga.

–  Riksbanken anser att det enskilt viktigaste för att förbättra inkluderingen på betalningsmarknaden är att säkerställa konsumenters och företags tillgång till betalkonto med tillhörande betaltjänster, framhåller myndigheten i en skrivelse.

"Räcker inte"

Att begränsa bankkonton föreslås också i den aktuella utredningen.

Men Riksbanken menar att det måste göras mer än vad som framgår i förslaget.

– De av Betalningsutredningen föreslagna åtgärderna är ett steg i rätt riktning för att möjliggöra finansiell inkludering, framhåller Riksbanken.

– Enligt Riksbankens uppfattning är förslagen dock inte tillräckliga för att säkerställa digital inkludering på betalningsmarknaden.

Foto: Johanna Hanno

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen


Sjukt påstående från Ryssland: Fruktar kärnvapenattack

2024 05 29

Den ryska invasionen av Ukraina har pågått i över två års tid.

Under krigets gång har den ryska regimen upprepade gånger hotat med kärnvapen.

På tisdagen kommer ett nytt kärnvapenutspel från den ryska eliten.

Men den här gången rör det sig inte om ett kärnvapenhot mot väst och Ukraina, utan om en varning till den egna befolkningen.

General Vladimir Kulishov, en högt uppsatt underrättelsechef inom den ryska säkerhetstjänsten FSB, hävdar att Natoländer förbereder en kärnvapenattack mot Ryssland. 

– Natos underrättelseverksamhet ökar nära den ryska gränsen.

– Scenarier för att genomföra fientligheter mot Ryska federationen håller på att utarbetas, inklusive kärnvapenangrepp på vårt territorium, säger han till den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti.

Vladimir Kulishov presenterar inga bevis för sitt påstående.

Osannolikt

Det är osannolikt att Nato skulle angripa Ryssland med kärnvapen.

Försvarsalliansen har aldrig använt massförstörelsevapen och i ett tilläggsdokument från 2012 i alliansens kärnvapendoktrin slås det fast att Nato inte ska använda kärnvapen mot ett land som hotar med att använda kärnvapen.

Det är även högst osannolikt att Nato skulle svara med kärnvapen om Ryssland skulle invadera en Natomedlem.

– Det är inte så många som tror att Nato skulle sätta in kärnvapen för att försvara exempelvis en mindre del av ett enskilt baltiskt lands territorium, på grund av risken för eskalering.

– Då måste uppgiften att skydda eller ta tillbaka territorier ytterst lösas med konventionella styrkor, framhöll  Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till SvD när frågan diskuterades i april 2022.

Så svarar Nato om Ryssland använder kärnvapen

Enligt källor till Financial Times kommer Nato inte heller att svara med kärnvapen om Ryssland genomför en kärnvapenattack i Ukraina. 

Försvarsalliansen beräknas svara med konventionell krigsföring mot militära mål i Ryssland och ryskockuperade områden i Ukraina. Nato skulle exempelvis kunna sänka den ryska Svarta havsflottan med konventionella medel.

Aggressiv retorik från Ryssland

Under invasionen av Ukraina har Ryssland använt sig av en alltmer aggressiv kärnvapenretorik.

I början av maj meddelade landet man kommer genomföra militärövningar med taktiska kärnvapen.

Det ryska försvarsdepartementet har uppgett att kärnvapenövningarna är ett svar på ”provocerande uttalanden och hot från vissa västerländska tjänstemän mot Ryska federationen”.

Foto: Geralt 

Text: Redaktionen