Riksbanken varnar hushållen: Redo att agera

2025 04 08

– Återhämtningen i svensk ekonomi inleddes visserligen förra året. Men i början av året har vi sett en del svaghetstecken, både när det gäller hushållens efterfrågan och arbetsmarknaden.

Det säger vice riksbankschef Aino Bunge i ett tal hos statliga storbanken SBAB.

Bunge pekar ut omläggning av den amerikanska handels- och säkerhetspolitiken som en risk för den svenska konjunkturen.

– Den bedömning vi gjorde i vår senaste prognos är att inflationsuppgången är övergående. Men vi följer utvecklingen med stor vaksamhet och bevakar eventuella signaler från företagen om prishöjningar, säger vice riksbankschefen.

– Osäkerheten kring handelspolitiken riskerar att inte bara påverka den amerikanska ekonomin, utan också svenska och europeiska hushåll och företag. Företagens investeringar och hushållens konsumtion kräver förtroende och framtidstro

Redo att agera

I sitt tal framhåller Bunge att Riksbanken är redo att agera om konjunkturläget försämras.

– Vi följer utvecklingen mycket noga, både vad avser den ekonomiska utvecklingen och situationen på finansiella marknader, och har som alltid beredskap att agera om så krävs, säger hon.

Samtidigt betonar riksbankschefen att svensk ekonomi står stark. 

– Sverige har i grunden ett bra utgångsläge att hantera den turbulens som nu pågår i omvärlden, bland annat tack vare vår relativt låga statsskuld. Men det är viktigt att även hålla skuldsättningen bland hushåll och företag under kontroll.

Regeringen: Räkna med prishöjningar

Regeringen har tidigare konstaterat att svenska folket måste förbereda sig för ett försämrat ekonomiskt läge med anledning av USA:s strafftullar.

– Det kan komma en period med dämpad ekonomisk aktivitet, men de största förlorarna är amerikanerna själva, sade bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) på en pressträff förra veckan.

Enligt ministern kan de nya tullarna leda till högre priser i Sverige.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen


JUST NU: Larm om ”vansinnigt giftig” manet

2025 07 14

En manet, som egentligen hör hemma i Stilla havet, har upptäckts nära Sverige.

Det handlar om den extremt giftiga klängmaneten som har dykt upp i Öresund.

– Vi fångade den ute i Öresund av en slump. Den verkar ha hakat på en grupp brännmaneter, säger Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Öresundsakvariet, till TV2.

"Rör den inte" 

Under sommaren har klängmaneten också upptäckts vid kusten utanför Arendal i södra Norge.

Men än så länge har det inte rapporterats om att maneten befunnit sig i svenskt vatten.

Om den skulle dyka upp är det viktigt att agera varsamt. Klängmanetens nässelceller kan orsaka kraftig smärta, våldsamma muskelkramper, andningsproblem och svullnader.

– Den är liten, mystisk och vansinnigt giftig. Man ska inte röra den, säger Jens Peder Jeppesen till kanalen.

Har observerats i Sverige

Klängmaneter har dock tidigare observerats i Sverige.

Under sommaren 2018 noterades maneten i svenska vatten – bland annat mellan Orust och Tjörn på västkusten. Flera personer fick uppsöka sjukhus efter att ha bränt sig i området där klängmaneterna befann sig.

– Att den kraftigt brännande klängmaneten dök upp var helt oväntat. Men antagligen är det ett exempel på vad vi har att vänta oss genom den pågående klimatförändringen, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet, i ett uttalande.  

”Kommer dyka upp igen”

Klängmaneter hör ursprungligen hemma i Atlanten och Stilla havet, men kan sprida sig till nordiska vatten via internationell sjöfart eller som en följd av klimatrelaterade förändringar.  

– Om vi får ännu en varm sommar finns det stora möjligheter att giftiga klängmaneter kommer att dyka upp igen och att de sprider sig till andra ställen på västkusten, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium (GMBL).

FAKTA: Klängmanet

- Nässelcellerna hos klängmaneten fungerar som motsvarande celler hos brännmaneter – att komma i kontakt med djurets tentakler är mycket smärtsamt och orsakar starka hudirritationer.

- Arten har en manetliknande kropp, en så kallad medusa, och "klänger" sig fast på ålgräs, tång och även på andra djur som musslor och ostron.

- De är genomskinliga, endast två till tre centimeter stora utan tentakler och kan vara svåra att upptäcka. Man kan lätt känna igen den genom ett rött, orange, brunt eller gult kors tvärs över klockan som utgör könsorganen.

- På kanten av medusan sitter upp till 80 giftiga tentakler. Över klockan är arten cirka 20-25 mm i diameter och den kan bli cirka 35 mm hög. Tentaklerna är cirka 10 mm långa och ljusbruna.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Foto: W. Blur

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige blixtagerar – stor förändring för militären

2025 07 14

Nu kan värnpliktiga få dubbel ersättning.

Dagersättningen för värnpliktiga ska mer än fördubblas och äldre officerare ska kunna kallas in upp till 70 års ålder för att stärka försvaret.

Det är några av förslagen som regeringens utredare lägger fram för att förbättra villkoren för militär personal i landet. 

Dagersättningen mer än dubblas

Dagens dagersättning på 146 kronor har varit oförändrad sedan 2017, trots inflationens påverkan. Nu föreslår regeringens utredare en höjning till 288 kronor per dag, nästan en fördubbling.

– Vi befinner oss i en tillväxt- och upprustningssituation och i en omvärld där Europa befinner sig i krig, säger utredare och generalmajor Roland Ekenberg vid en pressträff, där han får medhåll av försvarsminister Pål Jonsson (M).

Moderaterna har tidigare föreslagit en justering till cirka 190 kronor för att kompensera inflationen, men utredarens förslag går betydligt längre för att bättre möta dagens krav på personalförsörjning.

Äldre officerare kan kallas in upp till 70 års ålder

En annan stor förändring är förslaget att tidigare yrkesofficerare och reservofficerare ska kunna kallas in till militärtjänstgöring fram till 70 års ålder, istället för dagens gräns vid 47 år.

– Försvarsmakten har ett ökande behov av officerare, och vi måste använda all tillgänglig kompetens, förklarar Roland Ekenberg.

Detta förslag syftar till att stärka försvarets flexibilitet och bemanning i en tid då säkerhetsläget i Europa är ansträngt.

Fokus på snabba och genomförbara åtgärder

Utredningen prioriterar åtgärder som kan genomföras snabbt och utan omfattande systemutredningar.

– Vi har prioriterat de åtgärder som kan genomföras snabbt före dem som kräver längre utredningar, säger Ekenberg vid pressträffen.

Försvarsministern lyfter fram vikten av att stärka personalförsörjningen för att möta det ökade säkerhetshotet och beskriver förslagen som en del av Sveriges satsning på försvarsförmågan.

Foto: A.Gahm Försvarsmakten

Text: Redaktionen