Riksbanken ställer krav på svenska folket – måste tänka om
2024 02 22
Trots att inflationstakten ökade mer än väntat i januari lever hoppet om räntesänkningar före midsommar.
Det framhåller vice riksbankschefen Martin Flodén i en intervju med Di.
Riksbankstoppen är dock tydlig med att det finns riskfaktorer som kan förändra prognosen. Inte minst företagens agerande.
Flodén framhåller att företagens prissättningsbeteende måste hålla en rimlig nivå och varnar för en situation där ”företagen tycker att de måste ha full kompensation för kostnadsökningar”.
Vice riksbankschefen anser att det i dag råder en stor osäkerhet kring företagens prissättningsbeteende.
– Hittills har vi sett företagen kompensera sig i hög utsträckning för kostnadsökningar, till skillnad från löntagare som inte har kunnat göra det. Det normala är att företagen inte fullt ut, utan bara delvis för över kostnadsökningar till konsument, säger Flodén till tidningen.
Ställer krav på konsumenter
Riksbankstoppen ställer dock inte bara krav på företagen.
Han vänder sig även direkt till konsumenterna. I dagsläget finns det en för hög acceptans för företagens kostnadsökningar, enligt Martin Flodén.
– Vi vill komma tillbaka till en miljö där man inte tar för givet att prishöjningar kommer att accepteras, utan att man tänker efter noga. Och där kunderna inte heller förväntar sig att priserna ska öka hela tiden, säger han till Di.
Risken har minskat
Riksbanken publicerar nästa räntebeslut den 27 mars.
Det ekonomiska läget har ljusnat, enligt förste vice riksbankschef Anna Breman. Det uppgav hon under gårdagen vid ett anförande hos Stockholms Handelskammare.
– Risken för att inflationen ska bita sig fast på för hög nivå har minskat de senaste månaderna. Som vi kommunicerade vid vårt senaste penningpolitiska möte ska penningpolitiken inte vara mer åtstramande än nödvändigt, sa Breman.
Samtidigt varnade hon för potentiella motgångar.
– Vi måste ha beredskap för att det kan komma bakslag, sa förste vice riksbankschefen och pekade särskilt på de geopolitiska spänningarna, en fortsatt svag krona och en osäkerhet kring företagens prissättningsbeteende.
Foto: Väla
Text: Redaktionen