RESMÅL: Madeira är en pärla för kropp och själ

2024 11 17

En bra bit ute i Atlanten – mellan Marocko och Portugals fastland – ligger idylliska ögruppen Madeira.

Madeira – som består av huvudön Madeira, den mindre ön Porto Santo och två obebodda öar – har ett klimat som passar många.

Det är ljummet och kring 23 grader varmt på sommaren. Tack vare Atlantvindarna blir det sällan för varmt men inte heller för svalt.

Just vädret är en stor fördel då det är ett klimat som passar de flesta. Det är utmärkt för de som trivs med sommarväder men som inte vill ha 30 plusgrader och en stekande sol. Behagliga 22-23 grader passar såväl gammal som ung.

Lugn och ro

Madeiras huvudö har främst klippstränder och lockar därför inte de stora skaror människor som istället åker till Kanarieöarna eller Mallorca.

Kanske är det också därför Madeira är känd som ett lugnt och städat resmål där skräniga ungdomar och partyfolk i regel lyser med sin frånvaro.

I stället breder naturintresserade, pensionärer och förälskade unga par ut sig på ön.

Populära restauranger

En av Madeiras populäraste turistmagneter är huvudstaden Funchal som inte är större än att man kan promenera från den ena sidan staden till den andra.

De stenbelagda gatorna kantas av små trevliga butiker och populära restauranger.

Funchal har drygt 105 000 invånare och är öns klart största stad före Santa Cruz på öns östra kant som har omkring 45 000 invånare.

Tropisk park

Monte Palace Tropical Garden är en av Funchals populäraste attraktioner. Det är en slags botanisk hembygdspark av jätteformat so innehåller en mängd ovanliga växter och skulpturer.

Det är relativt krävande att promenera i parken men so tur är finns det billiga transporter i form av golfbilsliknande fordon som man med fördel kan använda.

Linbana och botanisk trädgård

Funchals majestätiska linbana är en annan uppskattad sevärdhet som bjuder på storslagen utsikt över staden och södra delen av ön. Det är dock inget för den som är höjdrädd.

Madeiras Botaniska Trädgård – ej att förväxla med Monte Palace Tropical Garden – är ytterligare en välbesökt turistattraktion. Trädgården inkluderar bland annat en japansk avdelning.

En perfekt avvägd dag i Madeiras största stad inleds gärna med en härlig frukostbuffé på något av stadens högkvalitativa hotell. Flera hotell erbjuder möjligheten att avnjuta frukosten utomhus i trädgården.

Därefter kan det vara lagom med en av staden sevärdheter varpå man hinner tillbaka till hotellet för att duscha och sova middag.

Restaurang och havsbassäng

Dagen avslutas sedan med ett härligt restaurangbesök i city med en tur till den behagliga strandpromenaden.

En lyckad semestervecka på Madeira innehåller förstås även ett par besök till andra platser eller orter runt om på ön.

För de naturintresserade och hurtiga är en äventyrspromenad upp på något av bergen perfekt. Utsikten är magnifik!

En vandring längs med öns små gulliga skogskanaler - de så kallade levadorna - är också ett måste. Tänk emellertid på att ha bra skor och slitstarka byxor och kläder då terrängen kan vara lite ruffig,

Om man tar en biltur på ön är en tripp till Porto Moniz på öns norra del ofta uppskattat. Där finns bland annat havsbassängerna, de så kallade natural pools of Porto Moniz.

Det är ett litet område intill stranden som omgärdas av svarta klippor som bildar en slags avgränsning till övriga havet där man kan bada i stilla vatten även om vågorna går mycket höga vara några meter utanför klipporna.

En vecka på Madeira är en perfekt resa för att fylla på sina batterier och komma bort från vardagen för att njuta långt hemifrån men ändå i trygghet.

Foto: A. Jughans

Text. Redaktionen


JUST NU: Sveriges regering får hård kritik – av FN

2025 03 29

Sveriges regering får nu motta hård kritik från FN.

Den svenska regeringen kritiseras av specialrapportörer från FN.

Anledningen är att regeringen anses ha lagt för lite resurser på en fråga som gäller mänskliga rättigheter.

”Signalvärde från staten”

FN kritiserar regeringens hantering av Sanningskommissionen för samer, rapporterar DN.

Sanningskommissionen anses inte ha fått resurser för att kunna utföra sitt arbete fullt ut, och därför kritiseras nu Sverige av FN:s specialrapportörer.

Rapportörerna påpekar bland annat att man inte får låta ekonomiska begränsningar stå i vägen för statens ansvar när det gäller mänskliga rättigheter, enligt tidningen.

– Det är sorgligt, för det är ett tydligt signalvärde från staten. Konsekvenserna är att man både osynliggör och marginaliserar resultatet av kommissionens arbete, säger Svenska samernas riksförbunds verksamhetschef Jenny Wik Karlsson till tidningen.

”Ska kartlägga och granska”

Sanningskommissionen för det samiska folket tillsattes 2021 av den förra regeringen.

– Kommissionen ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket, uppger Sanningskommissionen på sin hemsida.

– Sanningskommissionen för det samiska folket är en statlig utredning som tillsatts efter hemställan av Sametinget. Kommissionen är ett oberoende och självständigt organ som ska tolka och utföra det uppdrag som anges i direktivet från regeringen, enligt hemsidan.

Men enligt FN:s två rapportörer har Sanningskommissionen alltså inte fått de resurser de behöver, utan istället bara två tredjedelar av det som har begärts i år. Det rör sig om 10 miljoner kronor.

Svårt att färdigställa arbetet

Detta skapar problem för kommissionen eftersom dess rapport ska vara färdig i december.

– Det gör att vi inte kommer att ha resurser för att färdigställa arbetet på ett adekvat sätt, säger Maria Hagsgård, en av kommissionens ledamöter, till tidningen.

Kritiken framförs av FN-rapportörerna i ett brev till Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), enligt tidningen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Stefan Löfven har stoppats från fängelsebesök

2025 03 29

Tidigare statsministern Stefan Löfven (S) har stoppats när han ville göra ett fängelsebesök.

Stefan Löfven är tidigare statsminister och socialdemokratisk partiledare.

På fredagen uppges Löfven ha blivit stoppat när han ville göra ett fängelsebesök i Turkiet.

Reste till Turkiet

Stefan Löfven är ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet, PES.

Det var därför han reste till Turkiet på fredagen, rapporterar Aftonbladet.

Löfven skulle bland annat träffa Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu, som har fängslats.

– Vi ville naturligtvis visa vår solidaritet och stöd. När man fängslar en borgmästare och politisk motståndare på väldigt vaga grunder är det viktigt att vi är där, säger Stefan Löfven till tidningen.

Fick inte besöka fängelset

Löfven och gruppen som var med honom nekades möjlighet att besöka den fängslade borgmästaren.

Det var det turkiska justitiedepartementet som satte stopp, rapporterar tidningen.

Redan på väg till Turkiet ska Löfven ha nåtts av uppgifter om att den svenska journalisten Joakim Medin gripits i Turkiet.

Svensk journalist frihetsberövad

Medin, som arbetar för Dagens ETC, anklagas för att ha förolämpat president Erdogan och för att ha samröre med en ”terrorgrupp”, uppger Reuters. Joakim Medins arbetsgivare har understrukit att det rör sig om falska anklagelser.

Samtidigt oroar sig Medins anhöriga för vad som händer med honom.

– Min man har frihetsberövats av ett land som är allierat med Sverige. I det här läget är det allra viktigaste att han får komma hem så snabbt som möjligt, säger Joakim Medins fru, journalisten Sofie Axelsson, till DN.

Och nu kommer alltså uppgifter om att Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven har stoppats av Turkiet när han ville besöka Erdogans politiska motståndare, den fängslade borgmästaren Ekrem Imamoglu.

– Det har inte varit okänt åt vilket håll Erdogan har rört sig åt vad gäller demokrati. Det här är ju en regim och en president som inte tål någon som helst kritik, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen