Resebyråer: Det har skett en kraftig förändring

2024 07 08

TUI och Apollo bekräftar nu en tydlig ökning.

I Sverige har det fina vädret lyst med sin frånvaro.

Det har lett till att många svenskar nu panikbokar sista minuten-resor till olika destinationer på varmare breddgrader.

Det bekräftar resebyråerna TUI och Apollo, rapporterar Göteborgs-Posten.

“På grund av vädret”

Hos Apollo tror man att det hela främst har att göra med det tråkiga sommarvädret som just nu råder på hemmaplan.

– De senaste veckorna har vi sett att det har varit mycket högre tryck på sista minuten-resor jämfört med samma tidpunkt förra året. Det är absolut en ökning, säger TUI:s kommunikationsansvarige Dian Martinez Valencia till GP.

Dit vill svenskarna

Apollos pressansvarige Martina Krantz menar att även hos dem har en kraftig ökning märkts av.

Hit tycks svenskarna vilja åka allra mest just nu:

- Malaga

- Split

- Cypern

- Berlin

- Alicante

Vädret sviker

Som bekant har vädret varit skakigt i Sverige på sistone.

I morgon tisdag väntas viss stabilisering.

– Under tisdagen stabiliseras vädret en aning tack vare en högtrycksrygg som tar sig in på tillfälligt besök, meddelar SMHI.

– I Svealand och Norrland väntas växlande molnighet och i främst Norrland kan en del lokala skurar bildas. I Götaland inleds dagen med sol, men under dagen ökar molnigheten söderifrån. I Götaland och Svealand blir det också lite varmare.

Blir lite varmare

Därefter kommer det fortsätta att regna, om än med viss värme.

– Under onsdagen börjar ett regnområde röra sig in från sydväst över Götaland och Svealand, fortsätter vädermyndigheten.

– Samtidigt förs också ännu varmare luft in och i östra Götaland kan temperaturen nå omkring 25 grader innan regnet. Senare under onsdagen och på torsdagen fortsätter regnet åt nordost över landet.

– Under veckoslutet ser det ostadiga vädret ut att fortsätta med regnområden söderifrån, men lite varmare luft täcker landet. Under helgen väntas ett högtryck stabilisera vädret i norra Sverige.

Foto: G. Cessati

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med kebabvarning

2024 07 11

Livsmedelsverket har upptäckt nya brister hos en av Sveriges större kebabförsäljare.

Redan i höstas belades företaget, som finns i Malmö, med försäljningsförbud efter att myndigheten slagit fast att krav på bland annat hygien och underhåll inte följdes.

Exempelvis förvarades kebab på bord med såväl mögel som ingrodda fettrester, enligt Livsmedelsverket.

Kort efter det första larmet visade det sig även att kebabtillverkaren, trots säljförbudet, hade sålt omfattande mängder kött till restauranger och grossister i Sverige.

Totalt handlade det om sju ton – motsvarande 50 000 kebabrullar, uppgav SVT vid tillfället.

Nya brister upptäckta

Nu slår Livsmedelsverket återigen larm om samma företag, rapporterar TV4 Nyheterna.

Vid en ny uppföljning i juni upptäckte myndigheten att kött har förvarats oskyddat i frys och att tillverkaren inte kan garantera att tillsatser inte överskrider förbjudna nivåer.

Dessutom anmärker Livsmedelsverket på felaktig datummärkning och “ingrodda äldre produkter i plastgardiner”, erfar tv-kanalen.

Det handlar alltså om städning som inte håller måttet.

LÄS MER: Miljöförvaltningen utfärdar skarp kebabvarning – kan innebära livsfara

Måste åtgärda omedelbart

Kebabtillverkaren måste nu agera omgående. Om inte åtgärderna vidtas kommer företaget att tvingas betala 40 000 kronor.

Huruvida det anmärkta köttet har gått ut till försäljning, likt det gjorde vid tidigare kontroller, framgår inte i rapporteringen av junibesöket.

– Det är såklart allvarligt, men vi ser att företaget har förutsättningar att åtgärda problemen, sade Karin Cerenius, Livsmedelsverkets enhetschef, till SVT för bara några månader sedan.

Uttalandet kom efter att företaget återigen hamnat i blåsväder i februari och riskerade då 150 000 kronor i vite om man inte tog tag i kritiken.

Det handlade då om att en anställd i köttproduktionen burit en engångsrock med äldre blodfläckar och att företaget inte följde provtagningsplanen för listeria.

LÄS MER: Kebaben kan förändras i hela Sverige

"Sett över våra rutiner"

Att Livsmedelsverket inte på nytt förbjöd kebabföretaget att sälja sina produkter berodde på att man ansåg att tillverkaren hade möjlighet att komma tillrätta med bristerna.

Efter det första larmet i höstas meddelade det aktuella företaget att man hade städat lokaler grundligt och uppdaterat sina städrutiner. Dessutom kallade man in ny personal.

– Vi har sett över våra rutiner och uppdaterat våra processer så att de även följer med i utvecklingen, framhöll kebabjätten på sin hemsida vid tillfället.

Företaget har inte kommenterat de nya anklagelserna från juni.

Foto: Takeaway resp Francisco De Legarreta C.

Text: Redaktionen