Rekordsiffror visar – turister flockas till Sverige

2025 03 31

Intresset för Sverige som turistmål är mycket starkt, något som syns tydligt när Visit Sweden summerar fjolåret.

Ett PR-värde på 5,6 miljarder kronor – och en ökad räckvidd med över 52 procent.

När Visit Sweden summerar 2024 talar siffrorna sitt tydliga språk i form av flera nya rekord.

Det meddelar det statliga marknadsföringsbolaget själva i ett pressmeddelande.

– Trots begränsade resurser har vi genom en effektiv flerkanalsstrategi och en tydlig varumärkesstrategi, en kreativ kampanj, engagerade och duktiga medarbetare lyckats nå fram till och engagera rekordmånga människor globalt under 2024, något som bidrar till en positiv bild av Sverige som turistland och ökar intresset för att vilja resa hit, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

"Betydelsen ovärderlig"

Visit Sweden anser sig ha skapat PR för Sverige till ett värde av hela 5,6 miljarder kronor under fjolåret. 

Samtidigt har man ökat sin räckvidd från 2,7 miljarder människor till 4,1 miljarder – en ökning med över 52 procent.

– Vi ser ett fortsatt starkt intresse för Sverige, och våra satsningar ger tydliga resultat. Turismens betydelse för lokalsamhällen, arbetstillfällen och infrastruktur är ovärderlig, säger Susanne Andersson till Travel News Sweden.

Enligt pressmeddelandet beror de markanta ökningarna till stora delar på ökad synlighet för Visit Sweden, och då framförallt i tv.

69 miljoner gästnätter

Antalet gästnätter i Sverige har också stigit – om än inte lika markant.

Jämfört med 2023 har det sammanlagda antalet utländska gästnätter ökat med två procent, till sammanlagt 69 miljoner gästnätter.

Samtidigt rapporterar Visit Sweden att sju miljoner unika användare har besökt företagets webbplats – och antalet sökningar på Sverige som turistmål steg med nästan sju procent, till 12,7 miljoner sökningar totalt.

– Tack vare den svenska besöksnäringens insatser har vi nått fantastiska resultat. Vår strategi är att fortsätta attrahera rätt målgrupp och sätta Sverige på den globala turismkartan, säger Susanne Andersson.

Foto: D. Posteby

Text: Redaktionen


Diktatur redo att avfyra robotar mot USA – “öppnar Pandoras ask”

2025 03 31

Diktaturen Iran besvarar Donald Trumps bombhot genom att förbereda sina egna robotar.

Dödläget mellan USA och Iran fortsätter att eskalera.

Den amerikanske presidenten Donald Trump hotar med “bombningar” om Iran inte skriver på ett nytt kärnvapenavtal – och nu svarar diktaturen med att ladda sina egna robotar, enligt Newsweek.

– Om Iran inte går med på ett avtal kommer det att bli bombningar. Och det kommer att bli bombningar som de aldrig har sett maken till förut, säger Trump enligt tidningen.

“Öppnar Pandoras ask …”

Det är statskontrollerade Tehran Times som nu meddelar att iranska långdistansrobotar är “redo för avfyrning”.

Dessutom kommer USA och dess allierade att ställas inför allvarliga konsekvenser om man fortsätter sin upptrappning, enligt den iranska tidningen.

– Öppnar man Pandoras ask kommer det att innebära ett högt pris för den amerikanska regeringen och dess allierade, heter det i Tehran Times.

Varnar för “skarp respons”

Samtidigt uppger stabschefer för den iranska försvarsmakten att man är redo att möta varje amerikansk aggressionshandling mot Iran med “skarp respons”.

Regeringen Trumps bombhot mot Iran kommer efter att den iranske ledaren Ayatollah Ali Khamenei vägrat förhandla fram ett nytt kärnvapenavtal med USA.

Trump uppger dock att han skulle föredra ett avtal framför “det andra alternativet”, enligt Newsweek.

Har inga kärnvapen

Iran, en av världens mest extrema diktaturer, har ingen egen tillgång till kärnvapen – åtminstone inte ännu.

Amerikansk underrättelsetjänst bedömer nämligen att diktaturen ännu inte har påbörjat någon kärnvapenproduktion, rapporterar Fox News.

Däremot ska landet ha genomfört vissa aktiviteter som “ger bättre förutsättningar för att producera en kärnladdning”, enligt kanalen.

Arkivfoto: Ministerie Van Defensie

Text: Redaktionen


Tre branscher skriker efter personal – trots höga arbetslösheten

2025 03 31

Flera branscher har stora rekryteringsbehov, trots den höga arbetslösheten i Sverige.

Det uppger Statistiska centralbyrån, SCB, i en ny sammanställning.

Myndigheten har för första gången kartlagt personalbristen per yrke på svensk arbetsmarknad.

Statistiken visar att flera branscher är i stort behov av att rekrytera. Under det tredje kvartalet 2024 rådde det brist på sammanlagt 70 000 yrkespersoner. Detta trots att arbetslösheten uppgick till 8 procent under samma period.

Rekryteringsbehoven finns både inom branscher som kräver eftergymnasial utbildning och branscher som inte kräver det.

– Vi ser att det saknas kompetenser inom flera olika områden, där ibland it, teknik och vård, säger Katja Olofsson, arbetsmarknadsstatistiker på SCB.

Hela listan 

Här är samtliga branscher som har stora rekryteringsbehov:

1, Vården
 Inom vården saknas det både läkare och sjuksköterskor – de med specialistkompetenser såväl som de med grundutbildning. Drygt hälften av arbetsgivarna uppger att de inte lyckas få tag i personer med rätt kompetens till många av vårdyrkena.

2, It-branschen
Inom data och it saknas personer med längre eftergymnasial utbildning, som mjukvaru- och systemutvecklare. Här uppger dock nio av tio arbetsgivare att de i regel lyckas rekrytera personal.

3, Skolan
Inom skolan saknas lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Skolorna har svårast att rekrytera fritidspedagoger, men desto lättare är det att rekrytera lärare till förskoleklass och lågstadium.

Två av fem misslyckas

Många arbetsgivare har mycket svårt att rekrytera personal.

Under mätperioden har 39 procent av arbetsgivarna misslyckats med att rekrytera så många personer som de sökt, uppger SCB.

– Tre av fyra arbetsgivare som upplevt rekryteringsproblem har vidtagit åtgärder, som att förlänga rekryteringstiden eller sänka eller ändra kraven för tjänsten de vill tillsätta, säger Katja Olofsson.

Foto: M. Rad

Text: Redaktionen