Rekordmånga fall av fästingsmittan TBE – Folk blir mycket sjuka

2021 08 26

Västra Götaland har i sommar drabbats av rekordmånga fall av det farliga TBE-viruset som kan ge hjärninflammation och som sprids via fästingar.

I normala fall drabbas regionen av omkring 20 fall per år men i fjol blev det 53 fall och nu i år är man redan uppe i 50 fall trots att det bara är augusti.

Rekordmånga fall

– 50 fall så här långt och det är ju väldig mycket. Så mycket har vi aldrig haft så här tidigt på säsongen. Man har ju pratat om hemester i samband med covid. Folk reser inte iväg utan är mycket ute i naturen och då är det risk att få smittan, säger Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Peter Nolskog till P4 Göteborg.

Hög feber och yrsel

Han förklarar att för de som söker vård är det nästan undantagslöst en svår sjukdom.

– De flesta säger att de aldrig varit så sjuka tidigare i sitt liv. Hög feber, omtöckning, svårt TT få i sig mat och vatten, förklarar smittskyddsläkare Nolskog för P4.

ANALYS

Man kan skydda sig mot det farliga TBE-viruset genom att vaccinera sig – vilket jag själv har gjort. Folkhälsomyndigheten klargör att vaccinet mot TBE har god skyddseffekt. 

Fästingar trivs i gräs och buskar och särskilt där det är fuktigt. De är aktiva från våren till hösten och följande råd ges av Folkhälsomyndigheten:

🔺 Kontrollera hud och kläder för att upptäcka fästingar

🔺 Inspektera hela kroppen om du varit i riskområde

🔺 På barn sätter sig fästingarna ofta på huvud, öron och i hårfäste

🔺 Ta tag fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut

🔺 Om rodnad kring huden uppträder inom några veckor eller om du får feber eller huvudvärk så uppsök läkare

[yop_poll id="523"]