Rekordmånga döda av viruset i Ryssland senaste dygnet

2021 10 03

Ryssland har de senaste 24 timmarna drabbats av det högsta antalet dödsoffer under ett och samma dygn sedan pandemin startade.

Totalt rapporteras hela 890 personer ha förlorat livet i Ryssland till följd av covid-19 det senast registrerade dygnet. Samtidigt riskerar läget att förvärras ytterligare då  nästan 26 000 nya smittfall har rapporterats det senaste dygnet varav 4 300 i huvudstaden Moskva.

66 % ännu ovaccinerade

En avgörande anledning bakom att dödstalen rusar i Ryssland är att ännu så länge har bara 34 % av ryssarna blivit fullvaccinerade och närmare 100 miljoner ryssar har fortfarande inte vaccinerats. Konsumentombudsfunktionen Rospotrebnadzor uppger också att smittspridningen är som värst i regioner där vaccinationen är låg.

ANALYS

Den ryska diktaturen har fått eskalerande problem med sin redan låga trovärdighet under pandemin med anledning av bland annat följande två saker:

▪ 1) Mörkar statistiken – Ryska myndigheter misstänks mörka när det gäller coronastatistiken och antalet dödsoffer bedöms kunna vara så stort som 600 000. När man från officiellt håll försöker tona ned problemen samtidigt som allmänheten märker att läget är mycket värre än den officiella bilden så tilltar lätt missnöjet med regimen.

▪ 2) Vaccinskepsis – Myndigheternas påtryckningar för att få folk att vaccinera sig går inte hem eftersom många vet att myndigheterna ljuger om så mycket annat i Ryssland. Trots att Ryssland har tagit fram ett eget vaccin vid namn Sputnik så är ändå vaccinationstäckningen låg. Det är helt enkelt många invånare som inte litar på regimen och därför inte litar på dess uppmaning om att vaccinera sig.

Diktaturer misslyckas i kristider

Det är inte ovanligt att regimer får interna problem i tider av djup kris eftersom det ofta krävs tillit och samverkan med invånarna för att lyckas övervinna kriser. I Ryssland är tilliten nere i källaren.

Foto: N. Vorobyev

[yop_poll id="718"]