REGERINGEN: Tji, fick Norrland och Göteborg

2022 10 18

Av de 24 färska ministrarna i Ulf Kristerssons regering är ingen från Norrland eller Göteborg.

Den nordligast boende är moderaten Carl-Oskar Bohlin som håller till i Borlänge till vardags.

– Jag tror att man ska tolka det som att landsbygdsfrågor och regional politik inte är ett prioriterat område för den här regeringen, jag tror de har fokus någon annanstans, framhåller författaren och Norrlandsdebattören Po Tidholm till SVT Norrbotten.

58 procent av Sveriges yta

Norrland, som utgör 58 procent av Sveriges yta, hade två ministrar i den nyss avgångna regeringen men alltså ingen av dem Ulf Kristersson har valt till den just tillträdda.

– Det här är en koalition som pekar ut invandring och integration som det största problemet i Sverige just nu, poängterar Tidholm för kanalen.

Och fortsätter sitt resonemang:

– Det problemet är inte riktigt levande i norra Sverige på samma sätt som i södra. Norra Sverige har andra typer av utmaningar och skulle kanske behöva mer invandring.

Bördiga men inte boende

Två av statsråden är bördiga från Norrland. De är Elisabeth Svantesson med rötterna i västerbottniska Lycksele, men i dag boende i Örebro, och Gunnar Strömmer med rötterna i västernorrländska Örnsköldsvik, men i dag boende i Stockholm.

– Lite svagt och lite lamt, tänker jag, säger en person till P4 Göteborg.

Och funderar i nästa andetag vad den magra utdelningen kan bero på:

– Vi kanske inte har uppmärksammats så mycket i Göteborg, jag vet inte. Eller så är det att vi får ett rödgrönt styre här.

Två namn fanns bland de tänkbara

Innan statsminister Kristersson släppte namnen på ministrarna för den kommande mandatperioden fanns Luleåbon Mattias Karlsson (M) och Kalixbon Linda Frohm (M) med i resonemanget, men närmare än så kom man inte.

I den förra regeringen fanns två representanter från Norrland: civilminister Ida Karkiainen (S) från Haparanda, samt Anna-Caren Sätherberg (S) från Åre.

Foto: L. Ritsvall resp L. Mimietz

Text: Redaktionen