REGERINGEN: Tji, fick Norrland och Göteborg

2022 10 18

Av de 24 färska ministrarna i Ulf Kristerssons regering är ingen från Norrland eller Göteborg.

Den nordligast boende är moderaten Carl-Oskar Bohlin som håller till i Borlänge till vardags.

– Jag tror att man ska tolka det som att landsbygdsfrågor och regional politik inte är ett prioriterat område för den här regeringen, jag tror de har fokus någon annanstans, framhåller författaren och Norrlandsdebattören Po Tidholm till SVT Norrbotten.

58 procent av Sveriges yta

Norrland, som utgör 58 procent av Sveriges yta, hade två ministrar i den nyss avgångna regeringen men alltså ingen av dem Ulf Kristersson har valt till den just tillträdda.

– Det här är en koalition som pekar ut invandring och integration som det största problemet i Sverige just nu, poängterar Tidholm för kanalen.

Och fortsätter sitt resonemang:

– Det problemet är inte riktigt levande i norra Sverige på samma sätt som i södra. Norra Sverige har andra typer av utmaningar och skulle kanske behöva mer invandring.

Bördiga men inte boende

Två av statsråden är bördiga från Norrland. De är Elisabeth Svantesson med rötterna i västerbottniska Lycksele, men i dag boende i Örebro, och Gunnar Strömmer med rötterna i västernorrländska Örnsköldsvik, men i dag boende i Stockholm.

– Lite svagt och lite lamt, tänker jag, säger en person till P4 Göteborg.

Och funderar i nästa andetag vad den magra utdelningen kan bero på:

– Vi kanske inte har uppmärksammats så mycket i Göteborg, jag vet inte. Eller så är det att vi får ett rödgrönt styre här.

Två namn fanns bland de tänkbara

Innan statsminister Kristersson släppte namnen på ministrarna för den kommande mandatperioden fanns Luleåbon Mattias Karlsson (M) och Kalixbon Linda Frohm (M) med i resonemanget, men närmare än så kom man inte.

I den förra regeringen fanns två representanter från Norrland: civilminister Ida Karkiainen (S) från Haparanda, samt Anna-Caren Sätherberg (S) från Åre.

Foto: L. Ritsvall resp L. Mimietz

Text: Redaktionen


JUST NU: Livsmedelsverket varnar för populär mat

2025 08 21

Italien skakas av flera dödsfall som orsakats av botulism – en sällsynt men allvarlig förgiftning som orsakas av ett toxin från bakterien Clostridium botulinum.

Dödsfallen kopplas till olika maträtter.

Två kvinnor har dött efter att ha ätit guacamole på en festival på Sardinien och tidigare i augusti omkom tre personer i Kalabrien efter att ha konsumerat mackor med korv och grönsaker.

Varnar för populära mattrenden

De livsfarliga bakterierna förstörs vanligtvis vid korrekt tillagning av mat.

Men om tillagningen är otillräcklig kan sporerna överleva.

I Italien kopplas dödsfallen till inlagd mat – i synnerhet hemlagade konserver.

Nu går Livsmedelsverket ut med en skarp uppmaning till alla som gör egna inläggningar.

Enligt myndigheten är det väldigt viktigt att följa den så kallade ”1–2–3-lagen” – ett inläggningsrecept med 1 del 12-procentig ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten i kombination med kylförvaring.

– Det är fantastiskt att man kan ta vara på det som man får från sina odlingar. Genom att följa beprövade recept går det bra, men man ska inte hålla på och mixtra med recepten på egen hand, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Om man inte är vaksam kan den inlagda maten förvandlas till livsfarlig föda.

– Det räcker med ett snapsglas rent botulinumtoxin för att döda hela Sveriges befolkning. Toxinet blockerar nervimpulser till den viljestyrda (tvärstrimmiga) muskulaturen och kan orsaka förlamningar, inklusive i andningsmuskulaturen, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Förebyggande åtgärder

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmänheten att vidta följande förebyggande åtgärder för att undvika botulism:

- Hemkonserverade grönsaker ska kokas i minst tre minuter före konsumtion

- Livsmedel som rökt lax och liknande produkter ska förvaras kallt och inte överskrida angiven hållbarhetstid.

- Konservering ska ske under förhållanden som förhindrar tillväxt av Clostridium botulinum, exempelvis genom sur eller salt miljö.

- Vid hantering av rökt fisk bör den färdigrökta produkten kylas snabbt till +4 °C. Vakuumförpackad fisk ska förvaras vid högst +4 °C och inte lagras längre än tre veckor.

- Vid inläggning av sill eller gravning av fisk är det avgörande att följa recepten exakt. Salt ska inte bytas ut mot mineralsalt (till exempel Seltin) och ättikslagens styrka får inte minskas. Det är även viktigt att inte lägga in större mängder fisk än vad som anges i receptet.

Foto: J. Briscoe

Text: Redaktionen


JUST NU: Historiskt besked från Willys

2025 08 21

Axfood, som äger bland annat Willys, Hemköp och City Gross, går bättre än någonsin.

Under andra kvartalet 2025 hade Willys omkring 3 procent fler kunder jämfört med samma period i fjol, enligt en granskning från Dagligvarunytt och Yougov.

Samtidigt hade kedjan det klart största konceptet i branschen, mätt i antalet köpare, och nådde vid minst ett tillfälle 62,2 procent av hushållen.

Yougovs dagligvaruanalytiker Fredrik Bendz kallar siffrorna för en ”all time high för Willys”.

–  Först och främst handlar det om att konsumenterna ser Willys som ett prisvärt alternativ. Pris är fortsatt viktigt för väldigt många svenskar, säger han till Dagligvarunytt.

Historiskt nära Ica

Granskningen visar också att Axfood knappar in på Ica.

Axfoods kundstock var 8,6 procent mindre än Icas under andra kvartalet – en minskning med 3,3 procentenheter jämfört med i fjol och det minsta avståndet mellan matjättarna hittills.

– Det är väldigt spännande att följa kundkampen mellan Ica och Axfood, konstaterar Fredrik Bendz.

LÄS MER: Storkedja sänker priserna på 2 000 produkter

Tar marknadsandelar

Axfoods vd och koncernchef Simone Margulies har summerar ett starkt andra kvartal för koncernen.

Enligt Margulies ökade omsättningen med 23 procent totalt och 9 procent exkluderat City Gross, som förvärvades i november förra året.

– Det är tydligt att allt fler konsumenter väljer att handla hos oss. Under det andra kvartalet växte Axfood betydligt mer än marknaden, främst drivet av Willys med affärsidén Sveriges billigaste matkasse, säger vd:n.

– Med Willys starka position som Sveriges mest rekommenderade dagligvarukedja redovisar butikskedjan under kvartalet en kraftig tillväxt som var högre än marknadens, såväl totalt som på jämförbar basis. Sammantaget ökade Willys omsättning med 10 procent.

LÄS MER: Biltema-utmanare expanderar kraftigt – fyra nya varuhus

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen