Regeringen till mycket hårt angrepp mot ryssvänliga politiker i Sverige

2022 04 08

Sveriges regering går nu till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och anklagar partiet för att gå den ryska diktatorns ärenden.

– Man skulle faktiskt kunna säga att man agerar nyttiga idioter, och att man därmed stödjer Putin och Kreml. Det är väldigt allvarligt, säger Sveriges utrikesminister i en intervju med Dagens Nyheter.

“Valobservatörer”

Bakgrunden är att nio svenskar de senaste åren agerat “valobservatörer” i Ryssland och annekterade Krim där de uppges ha hyllat regimens valsystem. 

Två av dessa är tidigare riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna, som nu alltså får svidande kritik av utrikesministern.

“Mönster”

– Jag kan bara djupt beklaga att det finns individer som låter sig själva bli en del av det här ryska narrativet genom att delta i så kallade valobservationer. Det här är ett mönster hos ledande sverigedemokrater, och jag måste säga att jag tycker att det är särskilt beklagligt att det har ägt rum på illegalt annekterade Krim, säger Ann Linde.

Sedan den ryska regimen gick till angrepp mot Ukraina och annekterade Krim har 15 000 personer dödats i Putins krig mot östra Ukraina under perioden 2014 till 2021.

Åkesson kunde inte välja

Utrikesministern motiverar sina angrepp genom att bland annat räkna upp Jimmie Åkessons ovilja att välja mellan Rysslands diktator Vladimir Putin och USA:s demokratiskt valda president Joe Biden – enbart några få dagar före Rysslands anfallskrig och invasion av det självständiga landet Ukraina.

Rysslands brutalitet har chockat världen.

Delade rysk desinformation

Ann Linde belyser även avslöjandet om att Roger Richtoff, SD:s försvarspolitiska talesperson fram till alldeles nyligen, delade en video med rysk propaganda och desinformation.

Jag har bestämt mig för att lämna partiet idag. Vi har alldeles för olika uppfattningar i avgörande frågor såsom, EU, vaccineringstvång, Nato och anpassningen till M, meddelade Roger Richtoff på sin Facebook i samband med han tvingades lämna Sverigedemokraterna.

Sämsta stödet sedan 2017

Även Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister, går till angrepp mot Sverigedemokraterna som i en färsk opinionsmätning får sitt lägsta stöd sedan 2017.

Partiets Putinkopplingar ger avtryck i opinionen. Åkesson får nu betala priset för sin oförmåga att välja mellan Putin och demokratiskt valda ledare, framhäver han på sin Facebooksida.

Dessutom åkte en SD-delegation med två riksdagsledamöter till Syriens grymma diktatur 2017. Därefter användes SD:s resa i den brutala regimens propaganda mot sitt eget folk. Syriens diktator Bashar al-Assad är Putins kanske närmaste allierade statschef i hela världen.

Moderaterna håller med

Ann Linde får även medhåll från politiska motståndare. 

– Man brukar tala om nyttiga idioter. Jag tror att vi kan stryka prefixet “nyttiga” här. Att under de senaste åren gått med på bjudresor till Ryssland är så omdömeslöst att det liknar ingenting annat. Det är förkastligt och det är fel och det kommer missbrukas av den ryska regimen, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, till DN.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen