Regeringen till mycket hårt angrepp mot ryssvänliga politiker i Sverige

2022 04 08

Sveriges regering går nu till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och anklagar partiet för att gå den ryska diktatorns ärenden.

– Man skulle faktiskt kunna säga att man agerar nyttiga idioter, och att man därmed stödjer Putin och Kreml. Det är väldigt allvarligt, säger Sveriges utrikesminister i en intervju med Dagens Nyheter.

“Valobservatörer”

Bakgrunden är att nio svenskar de senaste åren agerat “valobservatörer” i Ryssland och annekterade Krim där de uppges ha hyllat regimens valsystem. 

Två av dessa är tidigare riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna, som nu alltså får svidande kritik av utrikesministern.

“Mönster”

– Jag kan bara djupt beklaga att det finns individer som låter sig själva bli en del av det här ryska narrativet genom att delta i så kallade valobservationer. Det här är ett mönster hos ledande sverigedemokrater, och jag måste säga att jag tycker att det är särskilt beklagligt att det har ägt rum på illegalt annekterade Krim, säger Ann Linde.

Sedan den ryska regimen gick till angrepp mot Ukraina och annekterade Krim har 15 000 personer dödats i Putins krig mot östra Ukraina under perioden 2014 till 2021.

Åkesson kunde inte välja

Utrikesministern motiverar sina angrepp genom att bland annat räkna upp Jimmie Åkessons ovilja att välja mellan Rysslands diktator Vladimir Putin och USA:s demokratiskt valda president Joe Biden – enbart några få dagar före Rysslands anfallskrig och invasion av det självständiga landet Ukraina.

Rysslands brutalitet har chockat världen.

Delade rysk desinformation

Ann Linde belyser även avslöjandet om att Roger Richtoff, SD:s försvarspolitiska talesperson fram till alldeles nyligen, delade en video med rysk propaganda och desinformation.

Jag har bestämt mig för att lämna partiet idag. Vi har alldeles för olika uppfattningar i avgörande frågor såsom, EU, vaccineringstvång, Nato och anpassningen till M, meddelade Roger Richtoff på sin Facebook i samband med han tvingades lämna Sverigedemokraterna.

Sämsta stödet sedan 2017

Även Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister, går till angrepp mot Sverigedemokraterna som i en färsk opinionsmätning får sitt lägsta stöd sedan 2017.

Partiets Putinkopplingar ger avtryck i opinionen. Åkesson får nu betala priset för sin oförmåga att välja mellan Putin och demokratiskt valda ledare, framhäver han på sin Facebooksida.

Dessutom åkte en SD-delegation med två riksdagsledamöter till Syriens grymma diktatur 2017. Därefter användes SD:s resa i den brutala regimens propaganda mot sitt eget folk. Syriens diktator Bashar al-Assad är Putins kanske närmaste allierade statschef i hela världen.

Moderaterna håller med

Ann Linde får även medhåll från politiska motståndare. 

– Man brukar tala om nyttiga idioter. Jag tror att vi kan stryka prefixet “nyttiga” här. Att under de senaste åren gått med på bjudresor till Ryssland är så omdömeslöst att det liknar ingenting annat. Det är förkastligt och det är fel och det kommer missbrukas av den ryska regimen, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, till DN.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen