REGERINGEN: Sverige kan komma att hotas med giftattack av Ryssland

2022 05 13

Ett hot om giftattacker mot Sveriges befolkning kan komma att uttalas från Rysslands diktator Vladimir Putin.

Sveriges regering varnar nu för att det kan bli en mycket dramatisk period framöver när det gäller den ryska regimens hot mot Sverige.

Putin vill att Sverige lyder

Rysslands envåldshärskare och diktator Vladimir Putin väntas bli mycket aggressiv när det står klart att Sverige inte vill följa Putins diktatoriska krav och lyda hans order om att följa diverse ryska riktlinjer om Sveriges försvarspolitik.

Det handlar med andra ord om Putins krav avseende att Sverige inte ska ansluta sig till Nato.

Ryssland väntas gå i taket

Alla förväntar sig att Socialdemokraternas Nato-ja kommer på söndag och att Sverige kan komma att ansöka om Natomedlemskap redan dagen efter, det vill säga nu på måndag.

Och det steget väntas leda till att den ryska regimen med diktatorn Putin i spetsen går i taket.

Vill ingjuta skräck i Sveriges befolkning

Sveriges regering uppger att det kan bli mycket aggressiva hot mot Sverige.

– De vill ingjuta skräck i Sveriges befolkning. Att om ni inte gör som vi säger kommer vi utsätta er för den ena hemskheten efter den andra, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SvD.

Giftattacker

Det kan bli en allvarlig situation klargör regeringen.

– Rena hot mot Sverige och Sveriges befolkning. Vi kommer kunna förvänta oss ökad risk för cyberattacker, giftattacker och allt möjligt sådant som Ryssland sysslar med, framhåller utrikesministern.

Det handlar om ryska påverkansoperationer för att försöka pressa svenska folket och Sveriges statsledning.

Storbritanniens Boris Johnson

För att öka Sveriges säkerhet och för klargöra för ryssarna och Putin att Sverige inte står ensamma har Regeringen Andersson de senaste dagarna arbetat mycket intensivt för att försäkra sig om flera kärnvapenmakters tydliga stöd.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var i Sverige i veckan och uttalade sitt varma stöd för Sverige inklusive löften om militärt bistånd om Sverige anfalls av Ryssland.

Har talat med Joe Biden

Ikväll står det även klart att Sveriges statsminister har talat med USA:s president Joe Biden tidigare idag fredag.

– Viktigt telefonsamtal med President Biden och President Niinistö om rysk aggression mot Ukraina och mot Sveriges och Finlands säkerhetsriktlinjer. Uppskattar mycket USA:s stöd för vår säkerhet och våra respektive val av säkerhetspolicy, meddelar Magdalena Andersson på Twitter.

Önskar trevlig helg

Även på Instagram uttalar sig Sveriges statsminister om sitt samtal med Joe Biden idag.

– Avslutade fredagen med ett samtal med president Joe Biden och president Sauli Niinistö. Hoppas att ni får en trevlig helg, framför Magdalena Andersson (S) på Instagram.

Foto: President of Russia Office resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen