Regeringarna i Norge och UK vädjar till alla om att vaccinera sig

2021 12 14

Norge och Storbritannien satsar nu rejält på att snabba upp vaccinationerna i takt med att omikron sprider sig mycket kraftigt.

Det finns förhoppningar om att omikron kan vara en mildare variant men den snabba smittspridningen kan ändå leda till mycket stora besvär för sjukvården och farhågorna är stora inför julen.

Webbsidan kraschade

I Storbritannien bokade över 500 000 personer in sig för dos 3 i går måndag och sjukvården NHS websida kraschade rapporterar BBC News.

Köerna utanför vaccinationscentralerna ringlade långa och på vissa håll i landet väntade folk fem timmar för att vaccineras.

Vädjar om frivilliga

Premiärminister Boris Johnson vädjar till allmänheten om frivilliga för att hjälpa till att ge att folk sprutor och att bemanna vaccinationscentraler.

Hundratals ytterligare vaccinationscenter och mobila enheter ska sättas upp runt om i landet inklusive fotbollsplaner, shoppingcenter och motorbanor.

För alla över 30 år

– Vi gör allt vi kan för att leverera miljoner fler boosterdoser kommande veckor. Snälla, be dina vänner och din familj att vaccinera sig nu, understryker premiärminister Boris Johnson.

Han har utlyst en ”Omikron Emergency” och i Storbritannien har vaccineringen för dos 3 öppnat för alla 30-plussare.

Kris även i Norge

Även i Norge är det krisläge och Folkhelseinstitutten befarar att landet kan drabbas av en mycket stor ökning nya smittfall per dag veckan efter nyår. Det väntas även kunna leda till kraftig belastning på Norges sjukhus.

Antalet nya smittade har exploderat de senaste dagarna i Norge.

Lär förvärras ytterligare

Det var nära 1100 nya smittade per dag när det var som värst i Norge i mars 2021. I oktober var siffran nere på drygt 200 men nu har det ökat till över 5 000 vilket lett till att sjukhusbelastningen också har stigit rejält.

Antalet sjukhusvårdade, antalet på intensiven och i respirator har ökat kraftigt och eftersläpningen indikerar att läget kan förvärras ytterligare om några dagar.

För alla över 45 år

Alla över 45 år ska nu erbjudas en tredje dos.

– Vi vet att vaccin inte skyddar oss lika bra mot omikronvarianten. Men allt tyder på att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom. Du skyddar även din familj och ditt samhälle, säger statsminister Jonas Gahr Støre (S).

Foto: Boris Johnson FB