Raseri mot Tiktok – gynnar Putin i kriget mot Ukraina

2023 03 27

Den norska försvarskoncernen Namno, som tillverkar ammunition till Ukraina, vill expandera.

Namno, som är en av Europas största tillverkare av ammunition, vill utöka sin verksamhet i norska Raufoss.

Företaget förser Ukrainas väpnade styrkor med ammunition i kampen mot den ryska ockupationsmakten.  

Under kriget har Namnos produktion mångdubblats. Ukraina gör av med enorma mängder ammunition varje dag och är därför i stort behov av nya leveranser.

Därför vill Namno expandera fabriken i Raufoss.

Tiktok sätter stopp

Men företagets planer hindras av sociala medieföretaget Tiktok.

Sociala mediejättens bygge av fem nya datacenter förbrukar all överskottsel i området, rapporterar Financial Times. Ingen el blir över till Namnos planerade expandering.

– Vi måste expandera för att kunna tillverka mer ammunition, framförallt till Ukraina. Men regionen har en ansträngd kraftsituation och Tiktoks datacenter använder den energi som finns tillgänglig, säger Thorstein Korsvold, presschef vid Nammo, till SvD.

”Hotas av kattvideor”

Tiktoks elslukande får Morten Brandtzæg, vd på Namno, att gå i taket.

– Vi är mycket oroliga eftersom vår framtida tillväxt och Ukrainas framtida vapenbehov hotas av lagring av kattvideor, säger han till Financial Times.

Växande problem

Morten Brandtzæg förklarar att bristen på el är ett växande problem i Europa, inte minst i Norden.

– För Europa är detta ett stort problem för industrin: kritisk industri måste ha tillgång till energi. Det här är ett problem som vi kommer att få uppleva mer och mer i framtiden.

Har inte gett upp hoppet

Namno samägs av den norska staten och det finska försvarsbolaget Patria.

Från politisk håll finns det fortfarande förhoppningar om att Namno ska kunna utöka verksamheten.

– I denna speciella fråga kommer vi att arbeta för att säkra den försörjning Nammo behöver för att gå vidare med sina planer för att kunna expandera sin fabrik. Det ligger i riksintresset att säkra deras möjlighet till utveckling, säger Per-Gunnar Sveen, ordförande i Statsforvalterens näringslivskommitté för Innlandet, till Financial Times.

Över en miljard användare

Tiktok är ett av världens mest populära sociala nätverk med mer än 100 miljoner användare i USA. Globalt uppges appen ha över en miljard användare, vilket motsvarar en fjärdedel av alla internetanvändare i hela världen.

Drygt hälften av barnen i Sverige mellan 12 och 15 år använder Tiktok enligt undersökningen Svenskarna och internet från 2020.

Foto: Solen Feyissa resp President of Russia Office

Text: Redaktionen