Rapport om svenskars alkoholvanor får stenhård kritik

2024 02 22

En ny rapport gör gällande att massor av svenskar är riskbrukare av alkohol, men rapporten får nu hård kritik och beskrivs som alarmistisk.

Det är Socialstyrelsen som definierar vad som räknas som ett riskbruk av alkohol, och den frågan vållade stor debatt redan i höstas.

Detta efter att Socialstyrelsen sänkte gränsen för vad som räknas som riskbruk.

Nu har debatten blossat upp igen, efter en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Enligt rapporten så är det hela 3,3 miljoner svenskar som dricker riskabelt mycket alkohol.

Men alla experter delar inte den bilden.

– Nej, jag tycker att det är helt överdrivet, den siffran, säger Johan Frostergård, läkare och professor vid Karolinska Institutet, till SR.

”Ingen som har visat”

Socialstyrelsens nya definition, som var hett omdebatterad i höstas, gör gällande att fler än tio standardglas alkohol i veckan, alternativt fyra glas vid mer än ett tillfälle per månad, ska klassas som ett riskbruk.

Rapporten grundar sig på den definitionen.

Men Johan Frostergård menar att den är missvisande.

– Det är ingen som har visat att det finns en risk för dem som dricker ett glas vin till maten då och då, och det finns inga experiment som visar det, säger han.

Han poängterar att alkoholmissbruk är ett stort samhällsproblem, men att insatserna bör riktas mot uppenbara överkonsumenter och inte mot miljontals svenskar.

”Bidrar till sjukdomsbörda”

Socialstyrelsen slår dock ifrån sig kritiken.

– Hälso- och sjukvården ska alltid prioritera dem med de största behoven, och självklart finns det variationer inom de här grupperna. Men det pekar på att det är ett stort hälsoproblem, ohälsosamma levnadsvanor bidrar till en stor sjukdomsbörda i befolkningen, säger Sofia von Malortie från Socialstyrelsens enhet för nationella riktlinjer.

”Stämmer inte alls”

Socialstyrelsens nya riktlinjer fick hård kritik från flera håll redan i höstas.

En som var väldigt kritisk var överläkaren och professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold.

– Man påstår att det finns ”ny forskning” som visar att allt intag av alkohol är skadligt. Det stämmer inte alls, sade hon till Aftonbladet.

Foto: Paloma A

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen