Rädslan för rysk attack ökar i Ukraina

2022 01 26

Oron för en rysk militär attack ökar bland invånarna i huvudstaden Kiev. Det finns en stark nervositet kring Rysslands militära upptrappning och invånare är kluvna kring frågan om krig.

Vissa invånare börjar nu förbereda sig för att lämna landet, säger 36-åriga Yuliya Magdych till SvD.

– En del människor har packat särskilda krisväskor som man fått råd om i tv-sändningar. De packar det viktigaste, även smycken och pengar. Andra har börjat köpa extra mat.

Oron har upptrappats den senaste veckan

Sedan Ryssland flyttat styrkor till Belarus har oron ökat markant.

– Tidigare trodde vi att det kunde bli krig i Charkiv i östra Ukraina. Men inte här i Kiev. Nu känns det som om hotet hänger över hela landet. Främst är folk rädda för flygattacker, säger Yuliya Magdych.

Kluven på frågan om krig

Yuliya Magdych menar att det finns tre scenarier som det talas om i Ukraina. Vissa tror att det blir en en hybridattack där mobilnät, el- och gasinstallationer, vattenförsörjning och transporter slås ut samtidigt som desinformationskampanjer sprids och mindre militära angrepp kan ske.

Men enligt Yuliya Magdych kan det även ske en upptrappning i östra Ukraina där Charkiv attackeras och där Kiev lämnas ifred.

– Det talas om en eventuell terroristattack där Ukraina får skulden och på så sätt startar en militär operation. I värsta fall kan det bli som första världskriget, säger hon till SvD.

Ryssland förstärker sin militära närvaro

Ukrainska militärer känner av Rysslands kraftigt ökade närvaro. Men Ukraina kan stå emot vid en eventuell attack.

– Det blir ingen katastrof för Ukraina, det är jag övertygad om, säger Julija Pojevskaja som har varit militärsjukvårdare i knappt åtta år till SVT.

Svenska UD avråder för icke-nödvändiga resor till Ukraina

På grund av säkerhetsläget beslutade utrikesdepartementet på tisdagen att icke-nödvändiga resor ska undvikas. Men Sverige behåller ambassadpersonalen.

- Sverige kommer i nuläget inte att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

Foto: S. Ringvee

Text: Redaktionen