RYSSLAND: Putin varnar för ”global katastrof”

2022 10 14

Den ryske diktatorn vänder sig direkt till Nato i ännu ett hårresande uttalande. 

Vladimir Putin meddelar idag att det handlar om veckor innan Ryssland är färdiga med sin rekrytering av ryska medborgare. 

– Mobiliseringen når snart sitt slut. Jag tror att om två veckor kommer alla åtgärder för mobilisering vara över, säger han enligt CNN. 

Ångrar ingenting 

När han blev tillfrågad huruvida han känner någon ånger över konflikten eller inte blev svaret ett kort och koncist “nej”, och insisterade på att Ryssland gör det rätta.  

Vladimir Putin varnade därefter för att direkt krigföring mellan ryska trupper och Nato-trupper skulle resultera i en “global katastrof”.

– Jag hoppas att de som säger detta är smarta nog att inte ta sådana steg, säger han enligt Sky News. 

Eskalerade kriget 

Den 21 september eskalerade Vladimir Putin kriget i Ukraina genom att meddela mobiliseringen av reservister. Nu uppges processen gå mot sitt slut.  

Den ryska diktatorn har sagt att det inte finns några planer på att expandera den pågående mobiliseringen av ryska medborgare.  

Putin uppger att ungefär 222 000 av de planerade 300 000 nya ryska rekryterna redan anslutit till armén. Över 16 000 mobiliserade trupper är redan delaktiga i militära åtaganden, enligt CNN. 

Öppen för samtal 

Trots de senaste veckornas intensiva strider säger Vladimir Putin att Ryssland är öppna för att föra samtal med Ukraina.

– Vi har alltid sagt detta. Om Kyiv är mogna för samtal krävs medling, säger han enligt Sky News.

Inga fler massiva attacker 

Efter att Krimbron sprängdes den åttonde oktober svarade ryska styrkor med att avfyra missiler mot flertalet ukrainska städer. Måltavlor var ukrainska byggnader såsom för kommunikationer och energiinfrastruktur. 

Putin säger nu att det inte finns något behov för ytterligare massiva attacker, men att det inte är en omöjlighet i framtiden.

Sanktionerna fungerar

Sanktionerna från väst bedöms vara effektiva i att förhindra Rysslands förmåga att fylla på med material, uppger USA:s nationella underrättelsetjänst.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen