RYSSLAND: Putin varnar för ”global katastrof”

2022 10 14

Den ryske diktatorn vänder sig direkt till Nato i ännu ett hårresande uttalande. 

Vladimir Putin meddelar idag att det handlar om veckor innan Ryssland är färdiga med sin rekrytering av ryska medborgare. 

– Mobiliseringen når snart sitt slut. Jag tror att om två veckor kommer alla åtgärder för mobilisering vara över, säger han enligt CNN. 

Ångrar ingenting 

När han blev tillfrågad huruvida han känner någon ånger över konflikten eller inte blev svaret ett kort och koncist “nej”, och insisterade på att Ryssland gör det rätta.  

Vladimir Putin varnade därefter för att direkt krigföring mellan ryska trupper och Nato-trupper skulle resultera i en “global katastrof”.

– Jag hoppas att de som säger detta är smarta nog att inte ta sådana steg, säger han enligt Sky News. 

Eskalerade kriget 

Den 21 september eskalerade Vladimir Putin kriget i Ukraina genom att meddela mobiliseringen av reservister. Nu uppges processen gå mot sitt slut.  

Den ryska diktatorn har sagt att det inte finns några planer på att expandera den pågående mobiliseringen av ryska medborgare.  

Putin uppger att ungefär 222 000 av de planerade 300 000 nya ryska rekryterna redan anslutit till armén. Över 16 000 mobiliserade trupper är redan delaktiga i militära åtaganden, enligt CNN. 

Öppen för samtal 

Trots de senaste veckornas intensiva strider säger Vladimir Putin att Ryssland är öppna för att föra samtal med Ukraina.

– Vi har alltid sagt detta. Om Kyiv är mogna för samtal krävs medling, säger han enligt Sky News.

Inga fler massiva attacker 

Efter att Krimbron sprängdes den åttonde oktober svarade ryska styrkor med att avfyra missiler mot flertalet ukrainska städer. Måltavlor var ukrainska byggnader såsom för kommunikationer och energiinfrastruktur. 

Putin säger nu att det inte finns något behov för ytterligare massiva attacker, men att det inte är en omöjlighet i framtiden.

Sanktionerna fungerar

Sanktionerna från väst bedöms vara effektiva i att förhindra Rysslands förmåga att fylla på med material, uppger USA:s nationella underrättelsetjänst.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen