Putins hätska angrepp mot Europa – Jämför med Nazityskland

2022 03 25

Rysslands diktator jämför Västs ”attacker” mot rysk kultur med nazisternas bokbål på 30-talet.

I samband med en prisutdelning av ett litteraturpris i Ryssland sade Putin att Västs avveckling av rysk kultur kan liknas vid Nazitysklands bokbränder, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– De försöker avveckla en tusenårig nation, jag talar om den progressiva diskrimineringen av allting som har en koppling till Ryssland, sa Putin i ett tv-sänt tal på fredagen, enligt nyhetsbyrån.

Försöker avveckla rysk kultur

Putin exemplifierade sitt resonemang och hävdade att västvärlden försöker avveckla den ryska kulturen genom att till exempel förbjuda verk av stora ryska kompositörer som Pjotr Tjajkovskij, Dmitrij Sjostakovitj och Sergej Rachmaninov, rapporterar Reuters.

Anklagar Europa för ”totalt krig”

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov anklagade på fredagen västvärlden för att föra ett ”totalt krig” mot Ryssland.

– Ett äkta hybridkrig, ett totalt krig, har förklarats mot oss i dag, säger utrikesminister Sergej Lavrov, enligt Bloomberg.

Vidare konstaterade den ryske utrikesministern att han lånat begreppet ”totalt krig” från Adolf Hitler.

Riktar kritik mot EU

Lavrovs hårda tonläge riktar sig mot EU som under dagen gav besked om ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Vissa ledare vill förstöra och strypa den ryska ekonomin, samt Ryssland som helhet, sade Lavrov vid ett möte med Gorchakov Public Diplomacy Fund i Moskva på fredagen, enligt Bloomberg.

Har många vänner i världen

– Ryssland har inte för avsikt att isoleras. Vi har många vänner och allierade runt om i världen som vi kommer fortsätta att arbeta med, konstaterade utrikesministern.

Foto: D. Garjara resp President of Russia

Text: Redaktionen