Putins besked kan slå hårt mot svenska företag

2022 03 11

Rysslands diktator hotar att strypa och ta över tillgångar från utländska företag som stänger ner sin verksamhet i landet.

Ett beslut som kan slå hårt mot flera svenska företag.

Kan förstatliga svenska företag

Flera svenska stora bolag har lämnat Ryssland. På Putins topp 10-lista över stora bolag som kan förstatligas och bli av med sina tillgångar finns Ikea, Volvo och H&M, rapporterar DI.

På den ryska listan finns ytterligare 59 bolag som Ryssland kan komma att ta över och införa  ”extern förvaltning” av företagens tillgångar, enligt den statligt kontrollerade ryska tidningen Izvestia.

Putins ord

Rysslands diktator presenterade förslaget i ett tv-sänt digitalt regeringsmöte.

– Vi kommer att hitta ett legitimt sätt för att genomföra det här, sade Putin på mötet, enligt  BBC.

Förslaget är ett försök att förbättra den hårt pressad ekonomin i landet.

Kommer rädda jobb

– Detta kommer förhindra konkurs och rädda jobb, skrev regeringspartiet Förenade Ryssland i ett uttalande på Telegram, enligt Reuters.

Partiet meddelade på onsdagen att det första steget i processen har inletts.

Fortsätter att exportera gas och olja

Samtidigt bekräftar Ryssland att landet kommer fortsätta att exportera gas och olja, även via Ukraina. Enligt den ryska diktatorn slår västvärldens sanktioner tillbaka mot USA och Europa.

– Deras priser stiger, men det är inte vårt fel. Det är resultatet av deras egna felberäkningar. Det finns ingen anledning att skylla på oss, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Oljepriserna i världen har skjutit i höjden efter Putins beslut att invadera Ukraina.

Livsmedelspriserna kan stiga i världen

Putin hävdar även att sanktionerna mot Ryssland leder till att livsmedelspriserna ökar i världen, då Ryssland är en av världens största exportörer av gödningsmedel.

Om västs sanktioner fortsätter att skapa problem för finansieringen och leveranser av ryska varor kommer det ”att påverka slutprodukten", framhävde Putin.

Sanktionerna kommer stärka Ryssland

Han avslutade mötet med att kommentera västs sanktioner mot landet. Diktatorn anser att sanktionerna var oundvikliga och att Ryssland kommer att bli starkare av dem.

– Jag har inga tvivel om att de här sanktionerna skulle ha införts i alla fall, på ett eller annat sätt, precis som det har skett i många år, sade han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax och tillade:

– Ekonomin kommer utan tvekan anpassa sig till den här nya situationen.

Foto: President of Russia resp J. Song

Text: Redaktionen