Putinregimen går i taket: ”Ett tecken på omänsklighet”

2023 09 07

USA har presenterat ett nytt omfattande militärt stödpaket till Ukraina.

Washington kommer bland annat att leverera stora mängder pansargenombrytande stridsvagnsammunition som innehåller utarmat uran.

Ammunitionen ska kunna användas för de amerikanska Abrams-stridsvagnar som kommer att skickas  till Ukraina senare i höst.

Kraftig rysk reaktion

Nu svarar Ryssland på USA:s nya leverans.

Regimen i Moskva håller inte igen. De är mycket upprörda över den nya ammunitionstypen och jämför det med kärnvapen.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov kallar leveransen för en ”kriminell handling”.

– USA:s beslut att förse Ukraina med utarmat uran är ett tecken på omänsklighet, säger ministern i ett uttalande.

– Washington är beredda att utplåna hela generationer i sin ambition att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag, fortsätter Ryabkov.

Det här är utarmat uran

Christian Ekberg, professor på institutionen för kärnkemi vid Chalmers i Göteborg, har tidigare kommenterat jämförelsen mellan utarmat uran och kärnvapen.

I en intervju med SVT förklarar experten att utarmat uran, lite förenklat, är en restprodukt från anrikningen av uran till kärnbränsle. Det är tyngre bly och passar därför utmärkt att använda i pansargenombrytande ammunition.

– Utarmat uran är inte ens i närheten av att vara ett kärnvapen. Det  är ett grundämne och en tungmetall. Radioaktiviteten är inte farlig över huvud taget, förklarade Christian Ekberg i slutet av mars.

”Inte något banbrytande”

Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare på Försvarshögskolan, anser inte heller att leveransen är kontroversiell.

Han påpekar att Storbritannien redan har beslutat att leverera ammunitionstypen till Ukraina. Den brittiska regeringen fattade beslutet i våras.

–  Det här är en förlängning av det på något sätt, jag ser det därför inte som något jättebanbrytande i och med att Storbritannien redan har brutit barriären, säger Huovinen till DN och tillägger:

– Signalen blir snarare att det starka amerikanska stödet fortsätter.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen