Putin varnas: “Nedräkning till krisen” – kan ske redan i sommar

2025 06 09

Ryssland står på randen av stagflation.

Det framhålls i en ny ekonomisk rapport publicerad av Center for Macroeconomic Analysis and Short-Term Forecasting, CAMAC, en rysk ekonomisk forskningsorganisation med nära band till Kreml.

I rapporten varnar analyschefen Dmitrij Belousov för att den "ekonomiska dynamiken snabbt minskar” i Ryssland “med risk för en teknisk recession under andra och tredje kvartalet” 2025, rapporterar Newsweek.

"Räknar ned"

En stagflation är när ökad inflation sammanfaller med försvagad tillväxt och ökad arbetslöshet.

Och nu står Ryssland inför en “riskabel kombination” av flera faktorer. Det inkluderar stigande priser, avtagande tillväxt och en akut arbetskraftsbrist som hotar landets stabilitet och framtidsutsikter.

Samtidigt sjunker värdet på den ryska valutan.

Enligt den amerikanska tidningen innefattar rapporten en “nedräkning” till en potentiell kris i Ryssland.

– Det är lätt att se att “utlösaren” för en ny intensifiering av krisen skulle kunna vara ytterligare ett steg i  att strama åt Rysslands centralbanks räntepolitik, provocerad av rubelns (nästan oundvikliga) försvagning, en ökning av administrativt reglerade tullar och ett motsvarande hopp i inflationen, framhåller Dmitirjj Belousoiv i rapporten enligt Newsweek.

Han uppmanar samtidigt Ryssland att lägga fokus på att minska inflationen för att undvika värsta möjliga scenario för landets ekonomi.

Har stagnerat

Rysslands BNP sjönk under årets första kvartal. Inflationen saktar ned, men ligger fortfarande på höga 9,8 procent, understryks i samma rapport.

Ett av de större växande problemen finns inom byggbranschen där konsumtionen uppges ha stagnerat sedan mitten av 2024.

Utåt ger dock Ryssland officiellt en bild av att ekonomin är stabil.

– Vi är nära ett scenario med balanserad ekonomisk tillväxt, säger Rysslands centralbankschef Elvira Nabiullina på en pressträff.

LÄS MER: Hopplöst läge för Putin – har inget alternativ kvar

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Historiskt besked om a-kassan – aldrig tidigare hänt

2025 07 24

Folk strömmar till a-kassan.

Arbetslösheten stiger i Sverige.

Det meddelade Arbetsförmedlingen förra veckan efter att ytterligare 19 000 fler skrivit in sig i slutet av juni jämfört med motsvarande månad förra året.

– Det är tydligt att arbetsmarknaden fortsatt är pressad, säger Lars Lindvall, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Historiskt besked

Till följd meddelar nu Sveriges a-kassor ett historiskt besked. Nästan 8 000 personer har gått med i a-kassan senaste halvåret, vilket gör att över 3 980 000 svenskar nu är medlemmar i någon av landets 24 a-kassor.

Så många har aldrig tidigare varit med.

– Förklaringen är i stor utsträckning en fortsatt osäker arbetsmarknad. Varslen och uppsägningarna fortsätter och en del bolag hamnar på obestånd, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef i Sveriges a-kassor, i en kommentar.

Dubbelt så stor ökning

Ökningen under årets andra kvartal var ungefär dubbelt så stor som under årets tre första månader.

– När fler människor upplever en mer otrygg arbetsmarknad, är det också fler som väljer att försäkra sin lön genom medlemskap i en a-kassa och därmed skaffa sig en ökad trygghet. Ju tidigare man blir medlem i a-kassan, desto bättre – helst innan det man inte vill ska hända sker, säger Johan Ahlgren.

LÄS MER: Byggbolag går i konkurs

Han påpekar samtidigt att vissa branscher och sektorer är mer utsatta än andra och medlemstillväxten varierar en del mellan de 24 a-kassorna, en del kan till och met minska i antal.

– A-kassor som omfattar branscher eller sektorer vilka i en sämre konjunktur drabbas särskilt hårt kan till och med under en period ha en negativ tillväxt och förlora medlemmar. Om människor lämnar en viss bransch och söker sig till en annan, kan de flytta sitt medlemskap till a-kassan i den nya branschen.

LÄS MER: Krisen förvärras för biljätten – stänger ännu fler fabriker

A-kassorna som ökar mest

  1. Livsmedelsarbetarnas a-kassan (+3,91 procent)
  2. Alfa-kassan (+2,26 procent)
  3. Sveriges arbetares a-kassa (+2,22 procent)
  4. Sekos a-kassa (+1,27 procent)
  5. Akademikernas a-kassa (+0,98 procent)

Foto: Tuisku2022

Text: Redkationen


JUST NU: Thailand attackerar med stridsflyg – ”lämna landet”

2025 07 24

Thailand sätter in F-16-plan och genomför flyganfall.

Attackerna riktas mot Kambodja på torsdagsmorgonen svensk tid, rapporterar AFP.

Detta efter att soldater från Thailand och Kambodja har öppnat eld mot varandra under natten. Nu uppmanar Thailands ambassad i Kambodja sina medborgare att lämna landet. Dessutom förbjuds turister i Thailand från att korsa gränsen.

Skottlossning

Sammandrabbningen har skett vid ett omtvistat gränsområde mellan de två länderna, rapporterar Reuters.

Enligt den thailändska militären började kambodjanska trupper skjuta i närheten av templet Ta Moan Thom vid den gemensamma gränsen. Två soldater ska ha dödats, uppger Thailand.

Kambodja å sin sida hävdar att det är Thailands militär som attackerat först.

Skickat över drönare

Spänningarna mellan de två länderna har eskalerat på senare tid.

Igår kallade Thailand tillbaka sin ambassadör i Kambodja och meddelade att Kambodjas sändebud i Bangkok skulle utvisas. Detta efter att två thailändska soldater inom loppet av en vecka skadats av landminor i det omtvistade gränsområdet.

Under natten ska Kambodja ha skickat in drönare över Thailand för att bevaka situationen och därefter skickat trupper “med tunga vapen” till ett område nära Ta Moan Thom-templet, hävdar Thailands militär.

Området ligger ungefär 36 mil från huvudstaden Bangkok.

Kambodjanska trupper öppnade eld och två thailändska soldater skadades, säger en talesperson för den thailändska armén enligt Reuters.

"Oprovocerad invasion"

Kambodjas försvarsdepartement hävdar å sin sida att det skett en “oprovocerad invasion” av thailändska trupper och att kambodjanska styrkor agerat i självförsvar.

Enligt den före detta premiärminister Hun Sen har två kambodjanska provinser utsatts för beskjutning av den thailändska militären.

Phumtham Wechayachai, tillförordnad premiärminister i Thailand, har gjort ett kort uttalande till media.

– Vi måste vara försiktiga. Vi kommer att följa internationell lag.

Konflikten mellan Thailand och Kambodja handlar främst om gränstvister där båda länderna gör anspråk på samma område. Det har lett till flera militära sammandrabbningar genom åren.

Enligt Thailand har Kambodja placerat ut nya landminor i området, vilket förnekas av Kambodja.

Arkivfoto: U.S. Indo-Pacific Command

Text: Redaktionen