Putin var inte beredd på Europas stöd till Ukraina

2022 03 09

Putins antaganden om en lätt seger i Ukraina var fel.

Rysslands diktator Vladimir Putin är fast besluten att dominera och kontrollera Ukraina och gick i krig baserat på en mängd antaganden som fick honom att tro att Ryssland enkelt skulle besegra Ukraina, enligt CIA-chefen Bill Burns, rapporterar CNN.

Trodde Ukraina var ett lätt byte

Putin trodde på flera antaganden som visade sig vara felaktiga, bland annat ​​att Ukraina var svagt och lättskrämt. För det andra trodde Putin att européer, särskilt fransmän och tyskar, var distraherade och obenägna att ta risker.

Trodde Rysslands ekonomi var säker

Han trodde även att han hade säkrat Rysslands ekonomi och skapat en stor krigskassa via utländska valutareserver. Förutom det var han också säker på att hans moderniserade militär var kapabla till en snabb seger till minimal kostnad.

– Han har bevisats fel på alla punkter, framhåller Burns.

Förbud mot rysk olja

USA tillkännagav tidigare idag ett förbud mot all rysk olja, gas och kol, vilket kommer att bli ytterligare ett hårt slag mot den ryska ekonomin.

– Ukraina kommer aldrig att bli en seger för Putin, säger USA:s president Biden, enligt BBC.

Svårt för Putin att backa

Burns berättar att det skulle krävas mycket för att Putin skulle ändra sina planer.

– Det här är en fråga om djup personlig övertygelse för honom, säger han.

Putins krets blir allt smalare

Putin har odlat sina ambitioner i många år och under dessa år har hans personliga krets krympt och förvandlats till en liten grupp av ja-sägare. Den globala Covid-19-pandemin har också bidragit till att hans krets krympt ytterligare, menar Burns under en utfrågning av House Intelligence Committee om globala hot.

Mörka veckor framför oss

Burns förutspådde senare att vi har mörka veckor framför oss, med liten hänsyn till civila offer. Med tanke på att Ryssland sannolikt inte kommer att kunna installera en marionettregim eller pro-ryskt ledarskap inför motståndet från det ukrainska folket.

– Ukrainarna kommer att fortsätta att göra motstånd häftigt och effektivt, tillade han.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen