Putin uppmanas beordra Natoattack – men inte från Ryssland

2024 01 03

Ryssland uppmanas av egna aktörer att attackera en av Natos mäktigaste medlemmar.

Den ryska regimen är under press.

Tidigare förra veckan, före den brutala missilattacken mot Ukraina i fredags, genomförde den ukrainska militären en framgångsrik operation i Svarta havet när man på annandagen slog ut det över hundra meter långa ryska fartyget Novocherkassk.

Kryssningsmissilerna som användes i attacken ska ha tillhandahållits av Storbritanniens försvarsdepartement som bidrog med både satellitspaning och målstyrning, erfar Newsweek.

Kräver motattack

Det faktum att Storbritannien hjälpte Ukraina har nu fått ryska aktörer att kräva att Vladimir Putin ska slå ut det brittiska krigsfartyget HMS Diamond.

Statsvetaren Yuri Baranchick kallar attacken för en “övning” för en potentiell framtida attack mot Rysslands flotta.

– Detta är ett slag från Storbritannien och USA och en önskan om att störa de positiva omständigheterna kring belägringen av Marinka, precis som de senaste framgångarna för de ryska väpnade styrkorna vid fronten, påstår Yuri Baranchik på Telegram.

Uppmanar terrorgrupp att attackera

Men en attackorder mot Storbritannien skulle enligt den ryska statsvetaren inte genomföras av Ryssland själva.

Istället uppmanas  huthirebellerna, en terrorstämplad gruppering ansluten till Iran, att sänka det brittiska fartyget.

– Vi kan förse huthierna med lämpliga anti-fartygsmissiler, medan västvärlden förser Kyiv med relevanta specialister som inte formellt är i militärtjänst i de ryska väpnade styrkorna. I princip kan vi höja insatserna över gränserna med obligatoriskt preliminärt informationsstöd, framhåller Yuri Baranchik.

Han ger därefter en teknisk beskrivning för hur det skulle gå till.

– Gör det själva. Och förklara officiellt att Rysslands tålamod med västvärldens upptåg är över. 

"Kan inte attackera Nato själva"

Marc Cancian, pensionerad överste i den amerikanska marinkåren, menar att de ryska uppmaningarna ligger i linje med rysk logik.

– Det är klart att det tryck som Ukraina utövar på Krym skadar Ryssland, förklarar han för Newsweek.

– Logiken här är indirekt. Storbritannien levererade Storm Shadow-missiler till Ukraina, som Ukraina använde för att attackera fartyget på Krym. Ryssland kan inte attackera brittiska styrkor i Europa utan att riskera en konflikt med Nato. Däremot kan de ha undergrupper som attackerar brittiska styrkor någon annanstans.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen