Putin ställer ultimatum – dåliga nyheter för Trumps fredsplan

2024 12 10

USA:s nyvalda president Donald Trump planerar att frysa frontlinjen i Ukraina.

Det rapporterade Financial Times i november med hänvisning till flera källor nära Trump.

Enligt källorna vill Trump frysa konflikten vid nuvarande frontlinje och skapa en demilitariserad zon i östra Ukraina.

Det skulle innebära att Ryssland tvingas ge upp ambitionen att erövra samtliga fyra regioner som olagligt annekterats i Ukraina – Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja. Ukrainska styrkor kontrollerar fortfarande stora delar av regionerna.

Diktatorn ställer krav

Nu ger Rysslands diktator Vladimir Putin ett nytt besked som indikerar att Trumps frysta frontlinje kan bli svår att uppnå.

I ett färskt uttalande uppger Kreml att kriget i Ukraina kommer att fortsätta "tills president Putins mål har uppnåtts”.

Ett av målen som pekas ut är ett fullständigt ukrainskt tillbakadragande från regionerna som Moskva hävdar tillhör Ryssland. Ett annat krav är att Ukraina överger sin ambition att gå med i Nato.

– Den speciella militära operationen kommer att avslutas när alla mål som satts upp av presidenten och överbefälhavaren har uppnåtts, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till reportrar i Moskva.

– Dessa mål kan uppnås som ett resultat av den särskilda militära operationen eller genom förhandlingar, tillägger han.

Vidare uppger Peskov att inga samtal pågår mellan Moskva och Kyiv.

– Den ukrainska sidan vägrar att förhandla, hävdar Kremls talesperson.

Zelenskyj: Ukraina måste gå med i Nato

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har öppnat för en vapenvila utan att Ukraina återfår ockuperad mark.

Zelenskyj har dock ett tydligt krav för en sådan uppgörelse: Ukraina måste bjudas in till Nato.

– Om vi vill stoppa den aktiva delen av kriget måste vi ta in de delar av Ukraina som vi kontrollerar under Natos paraply, sade han i en intervju med Sky News i slutet av november. 

Det är första gången som Zelenskyj öppnat för en vapenvila utan ett fullständigt tillbakadragande av ryska trupper. Den ukrainske presidenten betonar dock att Ukraina inte kommer överge områdena som Ryssland erövrat. 

En vapenvila och en Natoinbjudan skulle ge möjlighet att ”förhandla om de ryskockuperade områdena”, uppgav Zelenskyj i intervjun.                 

Foto: President of Russia Office resp Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


JUST NU: Tungt besked för Trump – hjärtefrågan djupt impopulär

2025 03 30

Donald Trump saknar stöd inom en av sina hjärtefrågor.

Att ta kontroll över Grönland har blivit ett viktigt mål för USA:s president Donald Trump.

I en intervju med NBC News säger Trump att han ”absolut” har haft samtal om möjligheten att annektera ön, som tillhör Danmark.

– Det finns en god chans att vi kan göra det utan en militärinsats, men jag utesluter inget, säger Trump på telefon till kanalen.

Men samtidigt tycks den amerikanska presidenten sakna stöd i frågan.

Impopulärt förslag

Trumps idé om att ta över Grönland är djupt impopulär, rapporterar Newsweek.

Opinionsmätningar visar att idén inte stöds av det amerikanska folket.

I en mätning från Fox News visar det sig tvärtom att det var det minst populära förslaget från Trump-administrationen.

70 procent av registrerade väljare i USA är emot Trumps planer för Grönland, enligt undersökningen. Bara 26 procent av de svarande stödjer planerna.

Det innebär att Trumps förslag om Grönland är mer impopulärt än initiativet att döpa om Mexikanska golfen till Amerikanska golfen, och förslaget att stänga utbildningsdepartementet, som är det andra respektive tredje minst populära förslaget från Trump-administrationen, enligt undersökningen.

Svagt stöd även på Grönland

I en annan undersökning, från Yahoo News/YouGov, svarade 19 procent att de stödjer Trumps planer för Grönland, medan 49 procent säger sig vara emot. 32 procent uppgav att de är osäkra.

Även på Grönland är stödet för ett amerikanskt övertagande svagt. En undersökning i januari visade att 85 procent av grönländarna är emot att bli en del av USA, medan 6 procent svarade att de var för det och 9 procent att de var osäkra. 45 procent uppgav också att de upplever Trumps planer som ett hot.

Hävdar ryskt hot

USA har rättfärdigat sina planer genom att hänvisa till internationell säkerhet.

När JD Vance besökte Grönland på fredagen hänvisade han till hot från Ryssland och Kina.

– Vi vet att Ryssland och Kina och andra nationer intresserar sig för arktiska passager, arktiska marinvägar och mineralerna i de arktiska territorierna, sade Vance, enligt tidningen.

Rysslands president Vladimir Putin har dock uttryckt förståelse för Trumps Grönlandplaner, och sagt att USA har ”djupa historiska rötter” när det gäller närvaro på Grönland, rapporterar TV2.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


Sveriges regering får hård kritik – av FN

2025 03 30

Sveriges regering får nu motta hård kritik från FN.

Den svenska regeringen kritiseras av specialrapportörer från FN.

Anledningen är att regeringen anses ha lagt för lite resurser på en fråga som gäller mänskliga rättigheter.

”Signalvärde från staten”

FN kritiserar regeringens hantering av Sanningskommissionen för samer, rapporterar DN.

Sanningskommissionen anses inte ha fått resurser för att kunna utföra sitt arbete fullt ut, och därför kritiseras nu Sverige av FN:s specialrapportörer.

Rapportörerna påpekar bland annat att man inte får låta ekonomiska begränsningar stå i vägen för statens ansvar när det gäller mänskliga rättigheter, enligt tidningen.

– Det är sorgligt, för det är ett tydligt signalvärde från staten. Konsekvenserna är att man både osynliggör och marginaliserar resultatet av kommissionens arbete, säger Svenska samernas riksförbunds verksamhetschef Jenny Wik Karlsson till tidningen.

”Ska kartlägga och granska”

Sanningskommissionen för det samiska folket tillsattes 2021 av den förra regeringen.

– Kommissionen ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket, uppger Sanningskommissionen på sin hemsida.

– Sanningskommissionen för det samiska folket är en statlig utredning som tillsatts efter hemställan av Sametinget. Kommissionen är ett oberoende och självständigt organ som ska tolka och utföra det uppdrag som anges i direktivet från regeringen, enligt hemsidan.

Men enligt FN:s två rapportörer har Sanningskommissionen alltså inte fått de resurser de behöver, utan istället bara två tredjedelar av det som har begärts i år. Det rör sig om 10 miljoner kronor.

Svårt att färdigställa arbetet

Detta skapar problem för kommissionen eftersom dess rapport ska vara färdig i december.

– Det gör att vi inte kommer att ha resurser för att färdigställa arbetet på ett adekvat sätt, säger Maria Hagsgård, en av kommissionens ledamöter, till tidningen.

Kritiken framförs av FN-rapportörerna i ett brev till Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), enligt tidningen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen