Putin ställer in för första gången på 17 år

2022 12 13

Diktatorns återkommande och uppmärksammade nyårskonferens ställs oförklarligt in.

Varje år i december inför nyår håller Rysslands diktator Vladimir Putin en lång presskonferens, ofta flera timmar, inför hårt kontrollerad media i landet.

Det har han gjort ända sedan 2001, med undantag för premiärministeråren 2008-2011 samt 2005.

Men inte i år. Det här året ställs den in, rapporterar bland annat Sky News och BBC.

Och Kreml vägrar svara på varför.

– När det gäller den årliga presskonferensen, ja, det kommer inte bli någon före nyår, men vi förväntar oss att presidenten fortfarande kommer att hitta en möjlighet att prata med reportrar, som han gör regelbundet, inklusive under sina utlandsbesök, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Jämförs med cirkus

Nyårskonferensen är ett uppstyrt spektakel där Putin får möjlighet att putsa på sin image på bästa möjliga sändningstid. Förra året pågick den i fyra timmar.

Enligt New York Times beskrivs tillställningen som en “delvis koreograferad show av öppenhet” och jämförs med en cirkus.

Hundratals reportrar närvarar. Även utländska journalister brukar delta, men på villkoret att de först redogör för vilka frågor de tänker ställa.

Spekulationer tar fart

När Kreml inte kan svara på varför årets presskonferens ställs in har spekulationerna satt fart, inte minst på grund av att den ryska ledaren vid flera tillfällen oförklarligt försvunnit från offentligheten under långa perioder.

Flera experter har teorier om vad det beror på.

New York Times reporter Neil MacFarquhar tror att de inställda planerna handlar om risken att Putin kan få generande frågor om kriget, då det ryska missnöjet med konflikten börjat vädras allt mer.

"Psykologisk ovilja"

Enligt Tatiana Tanovaja, politisk analytiker, kan skälet dock vara så enkelt som att diktatorn tycker att det är slöseri med tid.

– Jag tror inte Putin har något att säga, särskilt inte som han har sagt så mycket nyligen. Det är mer troligt att han har en psykologisk ovilja att “förklara sig ” än att svara på tråkiga och rutinmässiga frågor, att slösa tid på förberedelser, spela rollen som den snälla pappan och så vidare, säger hon till The Guardian.

Hon tillägger:

– För den utländska publiken kan han säga allt han anser nödvändigt, han kommer att hitta ett tillfälle. När det gäller den inhemska publiken ser han inte poängen. Låt hans underordnade hantera det.

Ställt in flera evenemang

Decembertalet är inte den första tillställning som diktatorn ställt in under året.

I juni sköt Kreml även upp det årliga så kallade "maratonsamtalet" med allmänheten som sänds i nationell tv, men satte inget nytt datum för det.

Enligt den ryska konstitutionen är presidenten skyldig att hålla ett tal till nationen i slutet av året. En fråga som Peskov nu säger att Kreml ser över, enligt BBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen