Putin ställer in för första gången på 17 år

2022 12 13

Diktatorns återkommande och uppmärksammade nyårskonferens ställs oförklarligt in.

Varje år i december inför nyår håller Rysslands diktator Vladimir Putin en lång presskonferens, ofta flera timmar, inför hårt kontrollerad media i landet.

Det har han gjort ända sedan 2001, med undantag för premiärministeråren 2008-2011 samt 2005.

Men inte i år. Det här året ställs den in, rapporterar bland annat Sky News och BBC.

Och Kreml vägrar svara på varför.

– När det gäller den årliga presskonferensen, ja, det kommer inte bli någon före nyår, men vi förväntar oss att presidenten fortfarande kommer att hitta en möjlighet att prata med reportrar, som han gör regelbundet, inklusive under sina utlandsbesök, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Jämförs med cirkus

Nyårskonferensen är ett uppstyrt spektakel där Putin får möjlighet att putsa på sin image på bästa möjliga sändningstid. Förra året pågick den i fyra timmar.

Enligt New York Times beskrivs tillställningen som en “delvis koreograferad show av öppenhet” och jämförs med en cirkus.

Hundratals reportrar närvarar. Även utländska journalister brukar delta, men på villkoret att de först redogör för vilka frågor de tänker ställa.

Spekulationer tar fart

När Kreml inte kan svara på varför årets presskonferens ställs in har spekulationerna satt fart, inte minst på grund av att den ryska ledaren vid flera tillfällen oförklarligt försvunnit från offentligheten under långa perioder.

Flera experter har teorier om vad det beror på.

New York Times reporter Neil MacFarquhar tror att de inställda planerna handlar om risken att Putin kan få generande frågor om kriget, då det ryska missnöjet med konflikten börjat vädras allt mer.

"Psykologisk ovilja"

Enligt Tatiana Tanovaja, politisk analytiker, kan skälet dock vara så enkelt som att diktatorn tycker att det är slöseri med tid.

– Jag tror inte Putin har något att säga, särskilt inte som han har sagt så mycket nyligen. Det är mer troligt att han har en psykologisk ovilja att “förklara sig ” än att svara på tråkiga och rutinmässiga frågor, att slösa tid på förberedelser, spela rollen som den snälla pappan och så vidare, säger hon till The Guardian.

Hon tillägger:

– För den utländska publiken kan han säga allt han anser nödvändigt, han kommer att hitta ett tillfälle. När det gäller den inhemska publiken ser han inte poängen. Låt hans underordnade hantera det.

Ställt in flera evenemang

Decembertalet är inte den första tillställning som diktatorn ställt in under året.

I juni sköt Kreml även upp det årliga så kallade "maratonsamtalet" med allmänheten som sänds i nationell tv, men satte inget nytt datum för det.

Enligt den ryska konstitutionen är presidenten skyldig att hålla ett tal till nationen i slutet av året. En fråga som Peskov nu säger att Kreml ser över, enligt BBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen