PUTIN OCH OLIGARKERNA: Så gömmer de sin förmögenhet

2022 03 28

I decennier har ryska oligarker flyttat otillåtna anskaffade pengar utomlands och placerat dem i skalföretag, vilket har gjort deras transaktioner extremt svåra att spåra.

Men nu vidtar länder runt om i världen nya metoder för att kunna göra just detta, rapporterar BBC.

Stora belopp

Det finns stora mängder ”ryska dolda pengar” i världen. Den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council uppskattar att ryssarna har omkring en biljon dollar (motsvarande 750 miljarder pund) ”mörka pengar” gömda utomlands.

Putin kontrollerar

En fjärdedel av den gigantiska summan uppges kontrolleras av den ryska diktatorn Vladimir Putin och hans nära medarbetare – rika ryssar mer kända som ”oligarker”, rapporterar Atlantic Council.

– De här pengarna kan användas och styras av Kreml för egna syften som spioneri, terrorism, industrispionage, mutor, politisk manipulation, desinformation, och många andra otrevliga syften, skriver tankesmedjan i en rapport.

Så går det till

En annan amerikansk tankesmedja, National Endowment for Democracy, hänvisar till att Putin har uppmuntrat nära medarbetare att stjäla från statsbudgeten, pressa privata företag på pengar och till och med anordna ett direkt beslagtagande av lönsamma företag.

På detta vis har Putin och oligarkerna byggt sina enorma förmögenheter, rapporterar tankesmedjan.

Stjäl från fonder

De ryska oppositionsledarna Boris Nemtsov och Vladimir Milov har hävdat att mellan 2004 och 2007 överfördes 60 miljarder dollar från oljejätten Gazproms fonder till Putins kumpaner.

Uppgifter från de läckta dokumenten ”Pandora Papers”, som International Consortium of Investigative Journalists publicerade i oktober 2021, visar att flera människor nära den ryska diktatorn har blivit mycket rika och kan hjälpa diktatorn att flytta runt hans rikedom, erfar BBC.

Här förvaras pengarna

Historiskt sett har en stor andel av Putins och oligarkernas förmögenheter placerats på Cypern som har lockat med förmånliga skatter. För en del har Cypern blivit känt som ”Moskva via Medelhavet”.

Under 2013 gick ryska pengar till en summa av 36 miljarder dollar till ön. En stor del av summan kom från skalbolag, som används för att dölja de sanna ägarna av pengarna, rapporterar Atlantic Council.

Det fick långtgående konsekvenser. 2013 övertalade Internationella valutafonden Cypern att stänga tiotusentals bankkonton som ägdes av skalbolag.

Tvättar pengar

Bredden av rysk penningtvätt avslöjades i en rapport från 2014. Den visade att ryska banker mellan 2011 och 2014 tvättat pengar till ett värde av 20,8 miljarder dollar till 5140 företag i 96 olika länder.

Så göms pengarna

Det vanligaste sättet för oligarker att  gömma sina pengar utomlands är att använda skalbolag.

– De anlitar de bästa advokaterna, revisorerna, bankirerna och lobbyisterna i världen för att ta fram sätt för att dölja och tvätta sina pengar, skriver Atlantic Council.

Tankesmedjan förklarar att stora oligarker har flera ”lager” av anonyma skalbolag som deras pengar blixtsnabbt rör sig emellan.

2016 publicerade International Consortium of Investigative Journalists uppgifter i “Panama Papers” som visade att ett företag ensamt hade startat 2 071 skalföretag åt rika ryssar.

Så kan man nå pengarna

Efter Rysslands invasion av Ukraina har det blivit högaktuellt för omvärlden att spåra de ryska pengarna. En rad länder har vidtagit flera åtgärder, rapporterar BBC.

USA

USA har satt ihop en ny enhet, Task Force KleptoCapture, som etablerades i mars. Målet att genomdriva sanktioner mot ryska oligarker som svar på den ryska invasionen av Ukraina. Enheten drivs av justitiedepartementet och målet är att beslagta otillåtna tillgångar från oligarkerna.

Storbritannien

Den brittiska regeringen har vidtagit åtgärder för att utöka sin användning av Unexplained Wealth Orders (UWOs), som tvingar människor att redovisa och bevisa var de har fått sina pengar ifrån vid köp av tillgångar i landet.

Ny lag

Account Freezing Orders (AFOs) har gett tillåtelse till brittiska domstolar att frysa medel i en bank om de misstänker att pengarna är kopplade till kriminell verksamhet. Regeringen har utöver detta godkänt en ny lag om ekonomisk brottslighet, innehållandes ett register över verkligt ägande av egendom, vilket gör det enklare att identifiera utländska aktörer som äger egendom i landet.

Storbritannien har även, tillsammans med Cypern, Malta och Bulgarien, skrotat sitt ”gyllene pass”, som gav uppehållsrätt till rika utländska personer som investerade stora summor pengar i landet.   

Foto: C Poggio

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen