PUTIN OCH OLIGARKERNA: Så gömmer de sin förmögenhet

2022 03 28

I decennier har ryska oligarker flyttat otillåtna anskaffade pengar utomlands och placerat dem i skalföretag, vilket har gjort deras transaktioner extremt svåra att spåra.

Men nu vidtar länder runt om i världen nya metoder för att kunna göra just detta, rapporterar BBC.

Stora belopp

Det finns stora mängder ”ryska dolda pengar” i världen. Den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council uppskattar att ryssarna har omkring en biljon dollar (motsvarande 750 miljarder pund) ”mörka pengar” gömda utomlands.

Putin kontrollerar

En fjärdedel av den gigantiska summan uppges kontrolleras av den ryska diktatorn Vladimir Putin och hans nära medarbetare – rika ryssar mer kända som ”oligarker”, rapporterar Atlantic Council.

– De här pengarna kan användas och styras av Kreml för egna syften som spioneri, terrorism, industrispionage, mutor, politisk manipulation, desinformation, och många andra otrevliga syften, skriver tankesmedjan i en rapport.

Så går det till

En annan amerikansk tankesmedja, National Endowment for Democracy, hänvisar till att Putin har uppmuntrat nära medarbetare att stjäla från statsbudgeten, pressa privata företag på pengar och till och med anordna ett direkt beslagtagande av lönsamma företag.

På detta vis har Putin och oligarkerna byggt sina enorma förmögenheter, rapporterar tankesmedjan.

Stjäl från fonder

De ryska oppositionsledarna Boris Nemtsov och Vladimir Milov har hävdat att mellan 2004 och 2007 överfördes 60 miljarder dollar från oljejätten Gazproms fonder till Putins kumpaner.

Uppgifter från de läckta dokumenten ”Pandora Papers”, som International Consortium of Investigative Journalists publicerade i oktober 2021, visar att flera människor nära den ryska diktatorn har blivit mycket rika och kan hjälpa diktatorn att flytta runt hans rikedom, erfar BBC.

Här förvaras pengarna

Historiskt sett har en stor andel av Putins och oligarkernas förmögenheter placerats på Cypern som har lockat med förmånliga skatter. För en del har Cypern blivit känt som ”Moskva via Medelhavet”.

Under 2013 gick ryska pengar till en summa av 36 miljarder dollar till ön. En stor del av summan kom från skalbolag, som används för att dölja de sanna ägarna av pengarna, rapporterar Atlantic Council.

Det fick långtgående konsekvenser. 2013 övertalade Internationella valutafonden Cypern att stänga tiotusentals bankkonton som ägdes av skalbolag.

Tvättar pengar

Bredden av rysk penningtvätt avslöjades i en rapport från 2014. Den visade att ryska banker mellan 2011 och 2014 tvättat pengar till ett värde av 20,8 miljarder dollar till 5140 företag i 96 olika länder.

Så göms pengarna

Det vanligaste sättet för oligarker att  gömma sina pengar utomlands är att använda skalbolag.

– De anlitar de bästa advokaterna, revisorerna, bankirerna och lobbyisterna i världen för att ta fram sätt för att dölja och tvätta sina pengar, skriver Atlantic Council.

Tankesmedjan förklarar att stora oligarker har flera ”lager” av anonyma skalbolag som deras pengar blixtsnabbt rör sig emellan.

2016 publicerade International Consortium of Investigative Journalists uppgifter i “Panama Papers” som visade att ett företag ensamt hade startat 2 071 skalföretag åt rika ryssar.

Så kan man nå pengarna

Efter Rysslands invasion av Ukraina har det blivit högaktuellt för omvärlden att spåra de ryska pengarna. En rad länder har vidtagit flera åtgärder, rapporterar BBC.

USA

USA har satt ihop en ny enhet, Task Force KleptoCapture, som etablerades i mars. Målet att genomdriva sanktioner mot ryska oligarker som svar på den ryska invasionen av Ukraina. Enheten drivs av justitiedepartementet och målet är att beslagta otillåtna tillgångar från oligarkerna.

Storbritannien

Den brittiska regeringen har vidtagit åtgärder för att utöka sin användning av Unexplained Wealth Orders (UWOs), som tvingar människor att redovisa och bevisa var de har fått sina pengar ifrån vid köp av tillgångar i landet.

Ny lag

Account Freezing Orders (AFOs) har gett tillåtelse till brittiska domstolar att frysa medel i en bank om de misstänker att pengarna är kopplade till kriminell verksamhet. Regeringen har utöver detta godkänt en ny lag om ekonomisk brottslighet, innehållandes ett register över verkligt ägande av egendom, vilket gör det enklare att identifiera utländska aktörer som äger egendom i landet.

Storbritannien har även, tillsammans med Cypern, Malta och Bulgarien, skrotat sitt ”gyllene pass”, som gav uppehållsrätt till rika utländska personer som investerade stora summor pengar i landet.   

Foto: C Poggio

Text: Redaktionen


Klädjätte i konkurs – har flera butiker i Sverige

2024 10 05

Krisen är ett faktum för ett av Skandinaviens större bolag inom klädbranschen.

Så sent som förra veckan kastades handduken in för Odd Mollys svenska bolag.

Ägaren till det krisande varumärket är den danska jätten Nordic Fashion Brands – som nu följer Odd Mollys fotspår och ansöker om konkurs för sig själva.

Det rapporterar danska medier.

– Det började med sent inlämnade räkenskaper, och det har slutat här. Och det är en katastrof på alla möjliga sätt, men det finns inget vi kan göra åt det. Man måste se framåt, säger Nick Jensen, bolagets styrelseordförande, i ett uttalande till DetailWatch enligt TV2.

Äger även Noa Noa

Nordic Fashion Brands äger även den populära klädkedjan Noa Noa.

Kedjan är exempelvis stor hos onlinebutiken Zalando som erbjuder hundratals varor därifrån. Dessutom finns det sju fysiska butiker i Sverige, bland annat i Malmö, Göteborg och Örebro.

Vad som kommer hända med dessa butiker samt dess anställda finns det i nuläget inga uppgifter om.

I Norge gick Noa Noa i konkurs i augusti och det går inte längre att köpa deras kläder varken där eller i Danmark – butikerna i Helsingör och Roskilde har nämligen slagit igen.

Varit försatt i rekonstruktion

Enligt sajten Ehandel har Nordic Fashion Brands varit under tvångsupplösning i Danmark och försattes därefter i rekonstruktion.

Advokaten Anders Ørskov Melballe har utsetts till konkursförvaltare.

Han säger till DetailWatch att det finns ett stort varulager i bolaget, som även inkluderar butiker och immateriella rättigheter. Det senare syftar bland annat på företagets varumärke och logotyp.

En kalldusch

Noa Noa grundades 1981 av bröderna Harald och Lars Holsetin. 

Varumärket har främst fokuserat på kvinnliga kunder och skriver på sin hemsida att man initialt erbjöd ett “femininare och mer romantiskt alternativ till den då rådande trendens hårdare och tuffare mode”.

Kollektionerna skapas i Danmark, där såväl ägaren som butikerna alltså slår igen.

Konkursen är en kalldusch för Noa Noa som talade om samarbetet med Nordic Fashion Brands som “en ny spännande resa”.

Förutom Noa Noa och Odd Molly äger Nordic Fashion Brands även följande varumärken:

- Unmade Copenhagen

- Denim Project

- Noa Noa Miniature

Foto: A.  Beliaikin

Text: Redaktionen


Obehaglig upptäckt i vetemjöl – massmeddelande till kunder

2024 10 04

Tusentals kunder har kontaktats efter larm om larver i Kungsörnens vetemjöl.

Mjölpåsarna har sålts mellan den 19 augusti och 29 september i år.

Nu uppmanar Mathem, som är livsmedelsföretaget som tagit emot klagomålen, folk att slänga produkterna.

Totalt har 4 000 sms skickats ut till folk som handlat mjölet i fråga.

– Eftersom Mathem endast finns online kunde vi följa upp exakt vilka kunder som köpt mjölet, framhåller Mathems presstalesperson Lotta Olofsson till Dagens Nyheter.

Lantmännen ger besked

Det är alltså via Mathem som mjölpåsarna har sålts.

Enligt företaget gäller larvlarmet en specifik produktkategori: vetemjöl på två kilo från Kungsörnen med utgångsdatum 26 juni 2025.

Hur problemet har uppstått finns det dock just nu inget svar på.

Lantmännen, som äger Kungsörnen, har genomfört referensprover och inte hittat tecken på mjölbagg.

Av den anledningen har man valt att inte göra en omfattande återkallelse.

Vår samlade bedömning och erfarenhet säger att det här rör ett enskilt parti hos Mathem, och att det inte är motiverat att göra en återkallelse av hela partiet, förklarar Lantmännens kommunikationschef Emelie Bontesse de Filippis för samma tidning.

Högsäsong för mjölbaggar

Vi går just nu in i högsäsong för skadedjur som larver och mjölbaggar i skafferivaror, även om vissa mjölbaggar lever året runt i naturen.

– Torra specerier, som till exempel mjöl, spaghetti, fågelfrön och så vidare är idealfödan och mjölbaggen träffas ofta på i skafferier, informerar Anticimex på sin hemsida.

Man flaggar också för att det är lätt att känna en “konstig skarp lukt” om man fått mjölbaggar i mjölpåsen.

– Vid närmare titt kanske det kryper små gula larver i påsen.

Råden från Anticimex

Anticimex har följande råd för att göra sig kvitt med mjölbaggar vid händelse av att man upptäckt dem i torrvaror:

  • Töm skåp och lådor och ta bort eventuellt hyllpapper
  • Rengör lådor och hyllor noga, använd helst dammsugare
  • Undersök alla varor innan de ställs tillbaka i skåp och lådor
  • Angripna varor kastas
  • Innan de slängs bör de läggas i en försluten förpackning, för att inte spridas, och sedan frysas i en frysbox i en vecka eller värmas till mer än 55°C i mer än en timme. Lätt angripna varor kan värmebehandlas eller frysas.
  • Tänk också på att byta och kassera använd dammsugarpåse. För att vara på den säkra sidan bör påsen förseglas med en plastpåse och frysas även den i en vecka.

Källa: Anticimex

Foto: N. Dumlao resp Lantmännen

Text: Redaktionen