PUTIN OCH OLIGARKERNA: Så gömmer de sin förmögenhet

2022 03 28

I decennier har ryska oligarker flyttat otillåtna anskaffade pengar utomlands och placerat dem i skalföretag, vilket har gjort deras transaktioner extremt svåra att spåra.

Men nu vidtar länder runt om i världen nya metoder för att kunna göra just detta, rapporterar BBC.

Stora belopp

Det finns stora mängder ”ryska dolda pengar” i världen. Den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council uppskattar att ryssarna har omkring en biljon dollar (motsvarande 750 miljarder pund) ”mörka pengar” gömda utomlands.

Putin kontrollerar

En fjärdedel av den gigantiska summan uppges kontrolleras av den ryska diktatorn Vladimir Putin och hans nära medarbetare – rika ryssar mer kända som ”oligarker”, rapporterar Atlantic Council.

– De här pengarna kan användas och styras av Kreml för egna syften som spioneri, terrorism, industrispionage, mutor, politisk manipulation, desinformation, och många andra otrevliga syften, skriver tankesmedjan i en rapport.

Så går det till

En annan amerikansk tankesmedja, National Endowment for Democracy, hänvisar till att Putin har uppmuntrat nära medarbetare att stjäla från statsbudgeten, pressa privata företag på pengar och till och med anordna ett direkt beslagtagande av lönsamma företag.

På detta vis har Putin och oligarkerna byggt sina enorma förmögenheter, rapporterar tankesmedjan.

Stjäl från fonder

De ryska oppositionsledarna Boris Nemtsov och Vladimir Milov har hävdat att mellan 2004 och 2007 överfördes 60 miljarder dollar från oljejätten Gazproms fonder till Putins kumpaner.

Uppgifter från de läckta dokumenten ”Pandora Papers”, som International Consortium of Investigative Journalists publicerade i oktober 2021, visar att flera människor nära den ryska diktatorn har blivit mycket rika och kan hjälpa diktatorn att flytta runt hans rikedom, erfar BBC.

Här förvaras pengarna

Historiskt sett har en stor andel av Putins och oligarkernas förmögenheter placerats på Cypern som har lockat med förmånliga skatter. För en del har Cypern blivit känt som ”Moskva via Medelhavet”.

Under 2013 gick ryska pengar till en summa av 36 miljarder dollar till ön. En stor del av summan kom från skalbolag, som används för att dölja de sanna ägarna av pengarna, rapporterar Atlantic Council.

Det fick långtgående konsekvenser. 2013 övertalade Internationella valutafonden Cypern att stänga tiotusentals bankkonton som ägdes av skalbolag.

Tvättar pengar

Bredden av rysk penningtvätt avslöjades i en rapport från 2014. Den visade att ryska banker mellan 2011 och 2014 tvättat pengar till ett värde av 20,8 miljarder dollar till 5140 företag i 96 olika länder.

Så göms pengarna

Det vanligaste sättet för oligarker att  gömma sina pengar utomlands är att använda skalbolag.

– De anlitar de bästa advokaterna, revisorerna, bankirerna och lobbyisterna i världen för att ta fram sätt för att dölja och tvätta sina pengar, skriver Atlantic Council.

Tankesmedjan förklarar att stora oligarker har flera ”lager” av anonyma skalbolag som deras pengar blixtsnabbt rör sig emellan.

2016 publicerade International Consortium of Investigative Journalists uppgifter i “Panama Papers” som visade att ett företag ensamt hade startat 2 071 skalföretag åt rika ryssar.

Så kan man nå pengarna

Efter Rysslands invasion av Ukraina har det blivit högaktuellt för omvärlden att spåra de ryska pengarna. En rad länder har vidtagit flera åtgärder, rapporterar BBC.

USA

USA har satt ihop en ny enhet, Task Force KleptoCapture, som etablerades i mars. Målet att genomdriva sanktioner mot ryska oligarker som svar på den ryska invasionen av Ukraina. Enheten drivs av justitiedepartementet och målet är att beslagta otillåtna tillgångar från oligarkerna.

Storbritannien

Den brittiska regeringen har vidtagit åtgärder för att utöka sin användning av Unexplained Wealth Orders (UWOs), som tvingar människor att redovisa och bevisa var de har fått sina pengar ifrån vid köp av tillgångar i landet.

Ny lag

Account Freezing Orders (AFOs) har gett tillåtelse till brittiska domstolar att frysa medel i en bank om de misstänker att pengarna är kopplade till kriminell verksamhet. Regeringen har utöver detta godkänt en ny lag om ekonomisk brottslighet, innehållandes ett register över verkligt ägande av egendom, vilket gör det enklare att identifiera utländska aktörer som äger egendom i landet.

Storbritannien har även, tillsammans med Cypern, Malta och Bulgarien, skrotat sitt ”gyllene pass”, som gav uppehållsrätt till rika utländska personer som investerade stora summor pengar i landet.   

Foto: C Poggio

Text: Redaktionen


Oroväckande besked om Bank-ID: ”Var observant”

2024 12 19

Bank-ID är Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

Över åtta miljoner svenskar använder tjänsten i dag.

Men legitimationstjänstens enorma popularitet har en baksida.  

Bank-ID är ett av de varumärken som cyberkriminella oftast efterliknar.

Den svenska legitimationstjänsten är det tolfte mest utsatta varumärket i världen. Det visar färsk statistik från IT-Total, som tagits fram av bolagets leverantör Vipres.

Bredvid stora jättar

Bank-ID placerar sig på tolfte plats på listan över de varumärken som cyberkriminella oftast efterliknar. På samma lista hittas storföretag som Apple och Microsoft.

 Diego López, chef för cybersäkerhet på IT-Total, uppmanar allmänheten att vara på sin vakt.

– Svenskar är en digitalt aktiv befolkning som e-handlar mycket och generellt är duktiga på engelska. Det gör oss särskilt intressanta för de här aktörerna, säger han.

”Säger mycket om hur utsatta svenskar är”

Microsoft, Apple och Docusign är de tre företag som cyberkriminella oftast härmar.  

Målet är att få användare att klicka på en skadlig länk eller sprida kod.

– Microsoft står ut i statistiken, men intressant nog hamnar svenska Bank-ID på plats tolv på listan över de varumärken som cyberkriminella oftast efterliknar. Det säger mycket om hur utsatta vi svenskar är, säger Diego López.

Sverige hamnar högt upp

Statistiken visar också att Sverige är av de länder där befolkningen utsätts för flest bedrägliga e-postmeddelanden i världen.

– Var observant. Om något känns det minsta märkligt rekommenderar jag den analoga metoden: ring eller prata med kollegan, vännen eller avsändaren och stäm av att allt är som det ska, säger Diego López.

Hit riktas flest bedrägliga e-postmeddelanden:  

  1. USA
  2. Storbritannien
  3. Sverige
  4. Kanada
  5. Island
  6. Danmark
  7. Irland

Varumärkena som cyberkriminella efterliknar oftast:  

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Docusign
  4. Dropbox
  5. Vipps
  6. Google
  7. Paypal
  8. Zoom
  9. Booking
  10. Spotify
  11. HSBC
  12. Bank-ID

Källa: IT-total

Foto: 

Text: Redaktionen


ICA förvarnar – superpopulär matvara kommer ta slut

2024 12 19

En klassiker till julbordet kan vara i fara.

Varubristen har kommit med sämsta möjliga timing.

Med mindre än en vecka till julafton har folk börjat storhandla till julmiddagen. Det handlas skinka, sill, rödkål, brunkål, lax, prinskorv och köttbullar i mängder.

En plötslig brist hotar dock en av de främsta klassikerna.

Det gäller ansjovis som används i omåttligt populära Janssons frestelse.

"Klart de kommer ta slut"

På Ica har man gått ut och varnat för att lagret av ansjovis håller på att sina i butikerna.

– Det är klart att de kommer att ta slut, säger exempelvis Åsa Wiklund, som driver Ica Nära i Häggenås, till P4 Jämtland.

Igår lade hon ut de sista sju burkarna i kyldisken.

Och ordet om bristen har börjat sprida sig.

– Det här är faktiskt de sista vi har på den förhandsorder vi hade lagt. När ryktet sprider sig har det blivit en större efterfrågan.

Uppmanar: köp inte mer än ni behöver

Bristen råder över stora delar av landet.

Och paniken började framträda redan för en dryg vecka sedan.

– Utbudet av ansjovis är begränsat, vilket kan leda till att vissa butiker har sämre tillgång på produkterna, framhäver Edvin Nestor som är kategorichef på Ica Sverige, till Aftonbladet.

Skälet är att storleken på skarpsillen, som används för att tillverka ansjovis, har varit mindre och därmed orsakat produktionsproblem.

– Vi rekommenderar våra kunder att inte köpa mer ansjovis än vad de behöver, tillägger Edvin Nestor.

LÄS MER: Chockbesked för Aladdinasken 

Näst mest populärt: "Förskräckligt!"

Janssons frestelse är svårslagen på julbordet för svenska folket.

Och den tycks bara öka i popularitet.

I Livsmedelsföretagens undersökning pekas klassikern ut som näst viktigast på hela julbordet och bristen riskerar därför att göra många upprörda.

Thomas Lindqvist, 67, från Norrtälje är en av dem.

Åt helvete – jag menar förskräckligt! Jag visste inte detta. Jag äter hellre Jansson än skinka på julbordet, säger han till Norrtelje Tidning.

LÄS MER: Svenska folket uppmanas – avstå den här klassikern till jul

Foto: Ica-gruppen/Jessica Gow

Text: Redaktionen