Publicerade bild på Strandhälls hus – Kritik mot SD-finansierad kanal

2021 12 03

SD:s mediakanal Riks programledare har publicerat en video på Annika Strandhälls (S) hus och den nyvalda ministern berättar hur hon lever under hotbild. Hon får även stöd av KD-ledaren Ebba Busch.

Det rapporterar flera tidningar som redogör för hur klimat- och miljöministern är oroad och redogör för hur både hon själv och hennes familj lever under hot.

– Min 12 åriga dotter var ensam hemma och vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild, skriver Annika Strandhäll på Twitter.

Kritik mot SD-finansierad kanal

Programledaren har publicerat en film som tycks vara tagen med en drönare och som flyger över ministerns bostad rapporterar Expressen.

Annika Strandhäll lever under hotbild och riktar nu hård kritik mot den SD-finansierade kanalen enligt Aftonbladet.

12-åriga dottern

– På vägen hem idag fick jag kännedom om att @sdriks propagandamedia @Riksstudios kört drönare över mitt hus och lagt ut video och bild till kreti och pleti. Min 12 åriga dotter var ensam hemma och vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild. Vart går gränsen, framför Annika Strandhäll.

Inte andra partiers representanter

Hon berättar för Aftonbladet att hon och hennes familj har hot över sig.

– Att programledaren för SD-riks väljer att publicera drönarbilder över mitt hus och därmed gör det möjligt för fler av hennes följare och sympatisörer att identifiera var jag bor är obehagligt och överskrider gränsen för vad som är anständigt. Representanter för andra riksdagspartier agerar inte så här, framhåller ministern till Aftonbladet.

Strandhäll stöds av Busch

KD-ledaren Ebba Busch är en av de som reagerar och ger sitt stöd till Strandhäll.

– Det finns gränser som aldrig någonsin får passeras. För att det omöjligt kan vara försvarligt ur ”granska makten” perspektivet. När säkerheten för folkvalda och deras familjer hotas så hotas också vårt demokratiska system. Oavsett vad vi tycker om den folkvaldes åsikter i övrigt, framhåller KD-ledaren.

Har godkänt bild

Riks ansvarige utgivare, Dick Erixon, uppger enligt Aftonbladet att han inte känner till att någon video publicerats men att han godkänt att en bild på ministerns hus publiceras.

ANALYS

Hatet och hoten mot politiker är något som det ständigt rapporteras om. Allt från partiledare och ministrar ända ned till lokalpolitiker – många drabbas av hat och inte minst grova personangrepp i sociala medier.

Sveriges Kommuner och Regioner rapporterar om hur hatet leder till att folk hoppar av politiken vilket är en allvarlig utveckling som även kan få många yngre att välja bort politiskt engagemang.

Tonen inför valåret 2022 är mycket hård mellan partierna och det är viktigt att såväl partierna som enskilda politiker liksom även media tänker på att det finns gränser.

Foto: Sveriges Riksdag


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen