Proteststorm mot IKEA – Varuhus anklagas för rasism pga menyn

2021 06 22

Svenska möbeljätten Ikea har hamnat i blåsväder i amerikanska mångmiljonstaden Atlanta i samband med minnesdagen för slaveriets upphörande i USA 1865, som firas 19 juni varje år.

För att fira minnesdagen bjöd Ikea i Atlanta gäster och anställda på en meny som fick hela 33 anställda av tillfälligt utebli från arbetsplatsen i protest.

– Många var upprörda. Folk ville faktiskt säga upp sig. Folk kom inte tillbaka till arbetet, säger en anställd till CBS News.

Anledningen var att att menyn innehöll, stekt kyckling, macaroni cheese, grönsaker och vattenmelon. Proteststormen fick varuhuschefen att sända ut en ursäkt till de anställda.

– Jag ber verkligen om ursäkt, skrev chefen som förklarade att det inte var meningen. Chefen fick kritik för att ingen afroamerikansk person tillfrågats på förhand om firandet och menyn.

– Ingen av de medarbetare som involverades med att ordna menyn var svart, säger en anställd, till CBS News.

ANALYS

Vattenmelon var en av de första produkterna som de frigivna slavarna började sälja för att klara sin ekonomi och många afroamerikaner firade även sin frihet genom att äta vattenmelon. Det ledde till att en del vita amerikaner som inte tålde utvecklingen mot jämställdhet och mänskliga rättigheter gjorde vattenmelonen till en symbol för att förtrycka och trakassera afroamerikaner.

Vattenmelon blev en rasistisk symbol i USA som användes för att skapa stereotyper och det är mycket känsligt i USA att koppla samman vattenmelon med afroamerikaner, rapporterar The Atlantic. Det inträffar återkommande kontroverser när personer omedvetet eller medvetet kopplar samman vattenmeloner med afroamerikaner, uppger the Atlantic.

Foto: R. Novantino

[yop_poll id="248"]