Protestbrev mot Richard Jomshof (SD) – talmannen kopplas in

2024 02 28

Det stormar kring justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD).

Efter en hätsk debatt  i riksdagen mellan Daniel Riazat (V) och Margareta Cederfelt (M) gick SD-toppen till attack på sociala medie-plattformen X.

Jomshof delade en artikel från 2015 där det framkom att Daniel Riazat ville byta bostad, eftersom SD-politikern Mattias Karlsson var hans granne i riksdagslägenheten.

– Daniel Riazat ville alltså "flytta från" Mattias Karlsson. Själv tycker jag att han borde "flytta från" Sverige, skrev Richard Jomshof.

Ett uttalande som fick Nooshi Dadgostar (V) att gå i taket.

Det som Daniel Riazat blir utsatt för är fruktansvärt. Justitieutskottets ordförande har skapat ett främlingsfientligt drev mot en folkvald riksdagsledamot. Det är oacceptabelt, framhöll V-ledaren på X.

Protestbrev till talmannen

Nu har stormen kring SD-toppen tagit en ny vändning.

Vänsterpartiet har gått från ord till handling och lämnat in ett protestbrev till riksdagens talman och samtliga gruppledare, rapporterar Aftonbladet.

I brevet kräver V att ”någon med auktoritet sätter ner foten och sakligt förklarar läget”.

Vidare kallar Vänsterpartiet händelseförloppet för ett ”hänsynslöst drev” mot Daniel Riazat.

– Kulmen nåddes när justitieutskottets ordförande Richard Jomshof på twitter skrev att Daniel Riazat borde lämna landet. Ett tydligt budskap om att han inte rätteligen borde vara vare sig riksdagsledamot eller ens i Sverige. Richard Jomshof lyfter här också uttryckligen in det att Daniel Riazat, som levt i Sverige sedan han var nio år gammal, har en bakgrund i annat land, står det i brevet.

Jomshof: ”Förringar och relativiserar terrororganisationer”

Richard Jomshof har svarat på kritiken i ett inlägg på X.

Han skriver att Daniel Riazat betedde sig illa i debatten mot Margareta Cederfelt och hänvisar till att Riazat ”aggressivt” bad henne att ”sätta sig ned”.

Vidare anklagar Jomshof V-ledamoten för att inte ta kvinnor i hand och ”förringa och relativisera terrororganisationer”. Riazat har tillsammans med andra V-politiker synts på bilder med flaggor från den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK i bakgrunden.

Vänsterpartiet har svarat på kritiken mot Daniel Riazat uteblivna handskakningar.

– Det är bara hittepå. Det finns flera personer i riksdagen som inte skakar hand med varandra efter en debatt. Det är Daniel inte ensam om, säger gruppledaren Gonzalez Westling till Aftonbladet.

Vidare hänvisar Westling till att det handskakningar efter debatter ”inte ingår i riksdagens uppförandekod”.

Foto: Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 16

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


Oväntat hälsolarm i Turkiet – turister panikslagna

2024 05 15

En hälsovarning har utfärdats på en populär turistort i Turkiet. 

Marmaris i södra Turkiet är ett av svenskarnas favoritresmål när sommarsemestern ska bokas.

Platsen var dock i veckan föremål för ett plötsligt hälsolarm efter att en samling brittiska turister orsakade “panik” bland strandbesökare på den Egeiska kusten, rapporterar Daily Mail.

Turisterna hade nämligen vadat ut i havet vid en folkrik strand och börjat sprida askan av en död släkting i vattnet.

– Hälsomyndigheterna inledde en hastig undersökning och tog vattenprover efter reaktioner från den oroliga lokalbefolkningen efter måndagens ceremoni, uppger den brittiska tidningen.

Utredningen har skyndats på efter att man även varnat för att askan i skulle kunna äventyra hälsan bland andra som badar i samma vatten.

Inte lagligt

Turistgruppen från de brittiska öarna hade med avsikt rest till den aktuella platsen, som går under namnet Uzunyalistranden.

Enligt de anhöriga var det en särskild plats för den avlidna familjemedlemmen.

Men kremering är inte lagligt i Turkiet och det finns dessutom restriktioner för att begränsa införsel av aska till landet.

De som har försökt gå den lagliga vägen har ofta stött på stort byråkratiskt motstånd.

– Det tog mig nästan två år att få tillstånd från den brittiska flygplatsen, flygbolaget, den turkiska flygplatsen, den turkiska regeringen, turkiska lokala tjänstemän, de viktigaste moskérepresentanterna, den turkiska polisen och de lokala hamnmyndighetenra, framhåller en annan britt som ville sprida sin frus aska i Turkiet.

Kremerades av misstag

Det turkiska svenskparadiset beskrivs av resebyråer som “Turkiet när det visar sig från sin allra vackraste sida”.

Marmaris lockar årligen mängder av besökare, såväl inhemsk som internationell, med sköna bad längs vackra grovkorniga sandstränder, en charmig marina och en trevlig stad med ett tilltalande folkliv, skriver exempelvis Solresor.

Bakgrunden till att kremering inte är tillåtet i landet hittas i islamisk lag. Det blev exempelvis väldigt känsligt när en turkisk man av misstag kremerades på ett sjukhus i tyska Hannover 2022.

Foto: S. Dincer

Text: Redaktionen