PROGNOSEN: Nytt beslut kan närma sig om svenska kronan
2024 06 09
Flera saker pekar på att frågan om att byta ut den svenska kronan blir aktuell igen.
Det menar Dagens Nyheters Tomas Ramberg.
I en kommenterande text framhåller han att frågan om att byta ut den svenska kronan mot euron ser ut att få allt mer uppmärksamhet.
Dessutom menar han att “det börjar faktiskt lukta euro i Sverige”.
Det skriver han i DN.
“Ja-sidan växer”
De senaste åren har varit mycket skakiga för den svenska kronan.
Ett osäkert omvärldsläge och en svag svensk ekonomi har lett till att kronan har fått det tufft mot de större internationella valutorna.
Ramberg menar att det har fått effekt.
– Ett skäl till att de gamla euroförespråkarna vågar väcka frågan igen är att väljarnas motstånd inte är lika kompakt längre. Motståndarna är fortfarande flest men ja-sidan har växt på sistone.
Bereder mark
Ramberg lyfter även fram ett flera toppolitiker har haft en inställning till ett skifte av valuta som pekar på att man förbereder någonting.
– De försiktigt positiva orden från ledande företrädare kan ses som ett sätt att mjuka upp opinionen och bereda mark för ett nytt ställningstagande under kommande år.
Liberalerna tydliga
Liberalerna är som bekant det parti som förespråkar ett byte allra mest.
– För 20 år sedan röstade Sverige nej till att införa euron. Det är 20 förlorade år för svenskt välstånd och inflytande i Europa, framhåller partiet via sin webbsida.
– Det är hög tid att vi påbörjar arbetet med att ansluta Sverige till euron. Därför presenterar Johan Pehrson och Liberalerna en färdplan för att införa euron som valuta senast 2028.
Har tappat
Vidare understryker Liberalerna att effekterna av den svenska valutans rörelser innebär negativ utveckling.
– Den svenska kronan har tappat mycket i värde under de senaste åren. Det har bland annat fått till följd att vi importerar inflation, i och med att allt vi köper från utlandet blir dyrare.
– Priset på såväl livsmedel som viktiga insatsvaror till industrin skjuter i höjden och det är dyrt att åka på semester i utlandet.
En euro handlas idag för 11,38 kronor och en dollar för 10,53 kronor.
Foto: Riksbanken
Text: Redaktionen