TYSKLAND: Ytterst ovisst – Vallokalerna stänger kl 18

2021 09 26

Först var Socialdemokraterna uträknade. Sen var De Gröna uträknade. Sen var Kristdemokraterna uträknade. Och nu är det dött lopp inför valet i dag.

Tysklands viktiga förbundsval har utvecklats till en riktig rysare där ingen vet vad som kommer att visas på TV-skärmarna när vallokalsundersökningarna presenteras efter att vallokalerna stänger i kväll.

Trampade i klaveret

Det började med att Socialdemokraterna länge och väl legat kraftigt under i mätningarna innan kanslerkandidaten Olaf Scholz fick rejält med luft under vingarna. Därefter tappade Kristdemokraterna i mätningarna till följd av att kanslerkandidaten Armin Laschet trampat i klaveret då han skrattade mitt under en presskonferens om den förödande översvämningskatastrofen.

Knappar in

Och när det gäller De Gröna så tappade även deras kandidat Annalena Baerbock efter anklagelser om plagiering.

Och nu är läget helt ovisst. Flera mätningar visar att Kristdemokraterna knappat in på Socialdemokraterna och många väljare har varit osäkra in i det sista.

ANALYS

Opinionsmätningarna utveckling de 2-3 sista dagarna före valdagen förstärks ofta på valdagen då mätningarna inte hinner fånga in hela rörelsen i slutspurten. Det tyder på att det kan vara helt jämnt mellan de två stora partierna. En riktig rysare väntar.

Foto: Olaf Scholz, FB, Armin Laschet, FB

[yop_poll id="670"]