Professorer: Vi har inte alltid haft rätt om covid-19

2022 02 10

Det har funnits många diskussioner om covid-19 och nu berättar experter om vad de hade fel om viruset.

Restriktionerna släpptes, kanske för sista gången, i onsdags och under pandemins gång har det funnits diskussioner och uttalanden kring viruset och dess immunitet och spridning. Men nu medger tre professorer att dessa uttalanden inte alltid har blivit rätt.

Inledningsvis tankar om en influensaepidemi

Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, trodde till en början att infektionen skulle verka som en influensaepidemi.

– Men det har visat sig att just covid-19 sprids väldigt mycket i kluster, alltså i grupp, och det gör att det är svårare att få en så kallad flockimmunitet. För att det kommer alltid att finnas områden, kluster, som infektionen inte når från början, säger han till SVT.

Långvarig immunitet

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, trodde att en ihållande immunitet skulle skapas bland befolkningen. Men han förklarar till SVT att han fick tänka om när de första mutationerna dök upp. För i samband med mutationerna insåg experterna att immuniteten inte skulle hålla.

Gäller även vaccinationerna

Björn Olsen förklarar att detta även gällde vaccinationerna. Experterna insåg att immuniteten från doserna inte skulle avlägsna smittan, utan endast skapa ett skydd mot svår sjukdom och död.

Uppdelning mellan smittorna

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, säger till SVT att många gjorde en stark uppdelning mellan droppsmitta och luftburen smitta i början av pandemin.

- Vissa virus är enormt smittsamma, till exempel mässlingsvirus som kan färdas i luften långa sträckor. Medan andra kan göra det lite grann. Det tror jag att man har lärt sig under den här pandemin, säger han.

Foto: M. Sanchez

Text: Redaktionen


Kundrusning till Rusta – går ut med oväntat besked

2024 09 13

Rusta har lyft i motvind och trotsar utmanande omständigheter.

Det står klart när butikskedjan nu redovisar sina resultat från årets första kvartal.

Under perioden har Rusta stärkt lönsamheten och ökat försäljningen inom samtliga segment och dessutom höjt sin nettoomsättning med 3,7 procent jämfört med förra året.

Totalt ligger nu nettoomsättningen på 3 069 miljoner kronor och rörelseresultatet har ökat från 298 miljoner till 351 miljoner kronor.

Detta trots att varuhuset själva menar att det knappt vore möjligt under de ekonomiska förutsättningar som finns.

– Rusta uppnådde under det första kvartalet fortsatt försäljningstillväxt och stärkt lönsamhet inom samtliga segment, trots en utmanande marknad med försiktiga konsumenter, säger Göran Westerberg, vd för Rusta, i en kommentar.

"Antalet nya medlemmar ökar kraftigt"

Han understryker att förklaringen tycks finnas i att Rusta har hittat ett metodiskt sätt att arbeta på som även av allt att döma får kunder att vallfärda till butikerna.

Genom god kostnadskontroll och högre produktivitet genom hela värdekedjan har vi stärkt bruttomarginalen, vilket resulterat i ökad vinst under kvartalet. Samtidigt ökar antalet nya medlemmar i vår kundklubb kraftigt. säger Göran Westerberg.

– Det visar på styrkan i Rustas koncept, där vår tydliga lågprisposition fortsätter att attrahera nya kunder under lågkonjunkturen. En fantastisk kundbas att bygga vidare på när konjunkturen väl vänder.

LÄS MER: Lågpriskedja expanderar i Sverige – 12 nya butiker

"Vansinniga siffror"

Beskedet är ett stort sådant för Rusta som växer som aldrig förr.

Och det finns egentligen ingenting som kan hejda lågprismarknaden, förklarade Göran Westerberg i en intervju med Di tidigare i somras.

Av kundklubbens totalt 5,6 miljoner medlemmar i Norden hade 850 000 av dem strömmat in bara under det senaste året, deklarerades det i juli.

Enligt Rusta har 80 procent av alla svenskar mellan 16 och 80 år handlat i någon av deras butiker.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, sade Göran Westerberg till tidningen vid tillfället.

Enligt vd:n “gled man in på börsen” på en tveksam marknad i uppstarten. Utmaningen har varit att slå hjål på myten om att lågrpriskonceptet bara fungerar under svåra ekonomiska tider.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg till Di.

LÄS MER: Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Storbritannien har skickat upp stridsflyg

2024 09 13

Brittiska stridsflygplan har gått upp för att möta ett ryskt flyg.

Det är det brittiska försvarsdepartementet som själva går ut med uppgifterna.

Såväl landets flotta som flygvapen har tvingats agera efter att ryska skepp och stridsflyg rört sig i Storbritanniens “intressesfär”.

Två stridsflygplan skickades ut från RAF Lossiemouth med stöd av en Voyager från RAF Brize Norton, för att möta två ryska Bear-F plan som flög nära Storbritannien.

“För att försvara”

Departementet framhåller vidare att det gjordes “för att försvara den nationella säkerheten”.

– Royal Navys örlogsfartyg har under den senaste veckan noga skuggat den ryska flottan när fyra av dess fartyg seglat genom Engelska kanalen och Nordsjön, vilket har bidragit till att skydda Storbritanniens nationella säkerhet, förklarar Storbritanniens försvarsdepartement.

– Dessutom skickades två RAF Typhoons från RAF Lossiemouth med stöd av en Voyager från RAF Brize Norton, för att genskjuta två ryska Bear-F-flygplan som opererade nära Storbritannien.

Under Nato-styre

Departementet fortsätter.

– RAF:s jetplan startades under NATO-befäl och hade ett nära samarbete med våra partners för att övervaka flygplanen när de passerade genom internationellt luftrum. 

– Våra Typhoon-jaktplan eskorterade flygplanet ut ur Storbritanniens flyginformationsregion och det ryska flygplanet kom inte vid något tillfälle in i Storbritanniens suveräna luftrum.

Ministern uttalar sig

Försvarsminister John Healy har uttalat sig om händelsen.

– Denna regering är fast besluten att göra Storbritannien säkert hemma och starkt utomlands. Royal Navys och RAF:s insatser under de senaste två veckorna visar deras osjälviska engagemang för att skydda vår nationella säkerhet, säger han.

– Jag skulle vilja tacka de medlemmar av våra väpnade styrkor som deltog i denna operation, deras professionalism och skicklighet visades till fullo medan de arbetade sömlöst med våra Nato-allierade för att upprätthålla internationella standarder.

Händer flera länder

Ryssland fortsätter att med stridsflyg röra sig i eller nära flera europeiska länders luftrum.

Flera gånger tidigare har ryska flyg kränkt både svenskt och finskt luftrum.

Foto: L. Holley

Text: Redaktionen