PROFESSOR: Tre faktorer gör att risken för en ny pandemi ökat rejält
2022 01 30
Coronapandemin avtar förhoppningsvis snart men risken för en ny pandemi har ökat kraftigt.
Det framhåller nu överläkare och professor Magnus Gisslén till Sveriges Radio.
Har pågått i två år
Coronapandemin slog till med sitt första fall i staden Wuhan i Kina i december 2019 och den 31 januari 2020 bekräftades det första fallet i Sverige då en kvinna i Jönköping smittats efter en resa till Kina.
Långt över 10 miljoner
I dag har närmare 16 000 dödsfall med coronaviruset drabbat Sverige och världen över har 5,7 miljoner dödsfall registrerats med ett mörkertal som gör att det kan handla om långt över 10 miljoner enligt Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington School of Medicine.
Ökade förhoppningar
I och med att omikronvarianten nu sprids som en löpeld världen över har förhoppningarna ökat betydligt om att pandemin ska vara nära sin topp och därefter vara på väg att ebba ut till en mer säsongsbaserad farsot som man kan vaccinera sig mot regelbundet.
Ökad risk för ny pandemi
Men risken för att Sverige och världen återigen drabbas av en pandemin är betydande och har dessutom ökat konstaterar överläkare och professor Magnus Gisslén vid Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg.
Pandemiförutsättningarna mycket godare
– Väldigt troligt att det inte dröjer så jättelänge innan vi får en ny pandemi av något slag. Förutsättningarna för virus att sprida sig vid pandemier är ju mycket, mycket godare nu än vad det varit någon gång tidigare i historien, säger överläkare Gisslén till Sveriges Radio.
Tre olika faktorer
Han räknar upp tre olika faktorer som tyvärr talar för att en ny pandemi riskerar att inte vara så långt bort i framtiden.
Faktor 1 – Resor
– Vi har så mycket kontakter med i princip alla, säger Magnus Gisslén.
Förr i tiden gick man, därefter åkte med häst och vagn eller långsamma fartyg men i dag reser folk både privat och i jobbet med flygplan runt om i världen. Det tar bara någon dag att nå andra sidan jordklotet.
Faktor 2 – Befolkningsökning
– Vi blir bara fler människor på jorden, betonar Gisslén, för radion.
Jordens befolkning har ökat snabbt de senaste åren klargör Our World in Data baserat i England.
År 1800 totalt 1,0 miljarder
År 1850 totalt 1,3 miljarder
År 1900 totalt 1,7 miljarder
År 1950 totalt 2,5 miljarder
År 2000 totalt 6,1 miljarder
År 2021 totalt 7,9 miljarder
Faktor 3 – Djuren trängs undan
– Vi tränger ut djur och natur från deras naturliga habitat, förklarar Gisslén.
När människan pressar djuren och naturen så kan det gå snett.
– Vi exponeras på ett annat sätt från olika typer av virus och andra smittämnen som normalt cirkulerar i naturen men som människan inte kommit i kontakt med, säger professor Magnus Gisslén till SR.
Livsstilen ligger bakom
– Vårt sätt att leva nu har ökat risken påtagligt, förklarar han.
Foto: E. Hooper
Text: Redaktionen