PROFESSOR SLÅR LARM: Två grupper måste skyddas

2022 12 14

Smittspridningen av luftvägsinfektioner fortsätter att öka i hela Sverige.

– RS har dragit iväg rejält och det är många barn som insjuknar nu. Även coronasmittan ökar i hela landet. Samtidigt är det många andra virus som sprids just nu också, som rhinovirus, parainfluensavirus och adenovirus, säger Niklas Arnberg, professor i virologi och initiativtagare till virus- och pandemifonden, till Aftonbladet.

RS-viruset kan slår hårt mot de allra minsta.

Flera virusvarianter som fått spridning kan även leda till att äldre blir rejält sjuka.

Därför uppmanar Niklas Arnberg svenska folket att tänka efter en gång extra inför julfirandet.

Det finns två grupper i samhället som man bör avstå från att träffa om man känner sig krasslig – äldre och små barn.

– Det finns två grupper som man bör tänka efter extra kring. Dels är det nyfödda, små bebisar, dels är det äldre personer i riskgrupp. Om man har en nyfödd hemma och barn i förskoleåldern är det bra om man håller de äldre barnen hemma ett tag, om man har möjlighet till det, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

Liknande bedömning

Region Stockholms chefsläkare Johan Bratt gör en liknande bedömning.

– Det är svårt att säga hur smittoläget kommer bli, särskilt med covid, och det finns en risk att smittspridningen ökar på. Därför är det viktigt att man avstår från en släktmiddag eller julshopping om man känner sig förkyld och sjuk, säger chefläkaren till Aftonbladet.

FHM pekar ut tre virus

Folkhälsomyndigheten har tidigare varnat för att tre virus härjar i Sverige – säsongsinfluensan, RS-viruset och covid-19.

I måndags flaggade myndigheten dessutom för att spridningen av vinterkräksjuka är igång.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga. Förra året blev säsongen tuffare än vanligt med många inrapporterade fall. Dessutom såg vi för första gången någonsin två toppar under en säsong, vanligtvis ser vi bara en topp som brukar infalla i februari eller mars. Troligtvis var den tuffare säsongen en effekt av att det året innan knappt rapporterades in några fall alls, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Tre sjukdomar på frammarsch – Stor risk inför jul

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen