PROFESSOR SLÅR LARM: Två grupper måste skyddas

2022 12 14

Smittspridningen av luftvägsinfektioner fortsätter att öka i hela Sverige.

– RS har dragit iväg rejält och det är många barn som insjuknar nu. Även coronasmittan ökar i hela landet. Samtidigt är det många andra virus som sprids just nu också, som rhinovirus, parainfluensavirus och adenovirus, säger Niklas Arnberg, professor i virologi och initiativtagare till virus- och pandemifonden, till Aftonbladet.

RS-viruset kan slår hårt mot de allra minsta.

Flera virusvarianter som fått spridning kan även leda till att äldre blir rejält sjuka.

Därför uppmanar Niklas Arnberg svenska folket att tänka efter en gång extra inför julfirandet.

Det finns två grupper i samhället som man bör avstå från att träffa om man känner sig krasslig – äldre och små barn.

– Det finns två grupper som man bör tänka efter extra kring. Dels är det nyfödda, små bebisar, dels är det äldre personer i riskgrupp. Om man har en nyfödd hemma och barn i förskoleåldern är det bra om man håller de äldre barnen hemma ett tag, om man har möjlighet till det, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

Liknande bedömning

Region Stockholms chefsläkare Johan Bratt gör en liknande bedömning.

– Det är svårt att säga hur smittoläget kommer bli, särskilt med covid, och det finns en risk att smittspridningen ökar på. Därför är det viktigt att man avstår från en släktmiddag eller julshopping om man känner sig förkyld och sjuk, säger chefläkaren till Aftonbladet.

FHM pekar ut tre virus

Folkhälsomyndigheten har tidigare varnat för att tre virus härjar i Sverige – säsongsinfluensan, RS-viruset och covid-19.

I måndags flaggade myndigheten dessutom för att spridningen av vinterkräksjuka är igång.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga. Förra året blev säsongen tuffare än vanligt med många inrapporterade fall. Dessutom såg vi för första gången någonsin två toppar under en säsong, vanligtvis ser vi bara en topp som brukar infalla i februari eller mars. Troligtvis var den tuffare säsongen en effekt av att det året innan knappt rapporterades in några fall alls, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Tre sjukdomar på frammarsch – Stor risk inför jul

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen