PRISKRIGET: Nya uppgifter om framtida prisökningar
2023 03 29
Flera stora matkedjor har valt att sänka priset på ett antal varor.
Efter att Lidl meddelat att de skulle sänka och frysa priserna på över 100 varor valde matjättarna Ica som Coop att agera.
Även Willys, som tillhör den tredje matjätten Axfood, har konstaterat att man sänkt priserna på utvalda varor.
”Priskriget” sätter press på butikerna.
Konsumenter som oroar sig över ytterligare prisökningar kan därmed vara lugna.
Det betonar Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.
Hon menar att det vore ohållbart för butikerna att genomföra ytterligare prishöjningar.
– Just nu kämpar alla för att konkurrera om konsumenternas minskade köpkraft, säger hon till SVT Nyheter.
Ökade producentpriser
Matpriserna har stigit mer för butikerna än för konsumenterna.
Det visar färska siffror från Statistikmyndigheten, SCB.
Livsmedel blev 22,1 procent dyrare i butikerna mellan februari i fjol och februari i år.
För butikerna ökade inköpspriset med 22,3 procent under samma period.
Sedan 2020 har priserna på livsmedel i butik ökat med 25,5 procent.
– Under samma tid har priserna för livsmedel stigit med 36 procent för butiker och grossister, säger Kristoffer Olsson, prisstatistiker på SCB.
”Visar att det inte stämmer”
Karin Brynell anser att SCB:s nya siffror visar att matbutikerna inte smyghöjt priserna i butik.
– Det har ibland antytts att man har höjt priserna mer än vad som kan motiveras, det här visar att det inte stämmer. Handeln har inte fört över kostnaden på konsumenterna, säger hon till SVT Nyheter.
Om undersökningen
SCB har mätt ITPI, prisindex för inhemsk tillgång, som visar vad svenska butiker och företag betalar när de köper in produkter från producenterna.
Detta till skillnad mot KPI, konsumentprisindex, som mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.
– Vi vet inte hur de nya siffrorna kommer att slå men generellt brukar KPI följa efter ITPI med någon månads fördröjning, säger Kristoffer Olsson till SVT.
Foto: Axfood
Text: Redaktionen