Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vädjar till alla vuxna

2021 11 01

– Näthatarna står vid barnens säng när de ska somna, och de finns där när de vaknar. Vi måste agera för att stärka barn och ungas trygghet.

Det säger Prinsessan Sofia som tillsammans med Prins Carl Philip i dag besökte Fotografiska Museet i Stockholm för att inviga kampanjen ”Nej till näthat”.

Näthatarna finns med när barnen vaknar

Prinsparet har varit engagerat i kampen mot näthat och näthot under många år och de har en egen stiftelse som står bakom kampanjen.

– Mobiltelefonen finns med våra barn dygnet runt. Näthatarna står vid barnens säng när de ska somna, och de finns där när de vaknar. Vi måste agera för att stärka barn och ungas trygghet, säger Prinsessan Sofia enligt Expressen.

Prinsessan själv drabbad av näthat

– Det är sprunget från personlig erfarenhet, men det här har vuxit sig så stort. Vi har jobbat med den här frågan i fem, sex år och man har ju fått kunskap och tillsikt till sig under de här åren vilken dignitet de här problemen har, säger hon till tidningen.

Vuxna bör vara goda förebilder

Hon gjorde också en slående liknelse kring vad som kan drabba barnen i sociala medier.

– Vem skulle släppa ut sitt barn obevakat i en okänd park där vem som helst kan komma, och vad som helst kan hända, framhåller Prinsessan Sofia till tidningen.

Prins Carl Philip betonar hur viktigt det är att alla vuxna tänker sig för.

– Låt oss alla vara goda förebilder för våra barn, säger han rapporterar Expressen.

Prinsparets webbsida

Prinsparets stiftelse Nej till näthat bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva och man arbetar för att främja en tryggare nätvardag för barn och unga samt ökad respekt och förståelse för alla med dyslexi.
– Det är så viktigt att vi tillsammans skapar förutsättningar för att barn och unga ska ha en trygg nätvardag. Att bli utsatt för hot och hat är aldrig något man ska behöva leva med, framhåller Prinsessan Sofia på Nej till näthats webbsida.

ANALYS

Prinsparets fantastiska engagemang är otroligt viktigt. Hela Sverige behöver hjälpas åt att motverka den förfärliga stämning som rådet i sociala medier där alltför många bär sig hemskt åt. De unga är ofta oskyddade och det är väldigt viktigt att de vuxna finns nära till hands. Sverige har mycket kvar i kampen mot näthatet och tyvärr står de vuxna själva för en stor del av hatet. Det behöver ökade insatser på nationell nivå mot näthatet.

Foto: Linda Broström Kungliga Hovstaterna

[yop_poll id="854"]