Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vädjar till alla vuxna

2021 11 01

– Näthatarna står vid barnens säng när de ska somna, och de finns där när de vaknar. Vi måste agera för att stärka barn och ungas trygghet.

Det säger Prinsessan Sofia som tillsammans med Prins Carl Philip i dag besökte Fotografiska Museet i Stockholm för att inviga kampanjen ”Nej till näthat”.

Näthatarna finns med när barnen vaknar

Prinsparet har varit engagerat i kampen mot näthat och näthot under många år och de har en egen stiftelse som står bakom kampanjen.

– Mobiltelefonen finns med våra barn dygnet runt. Näthatarna står vid barnens säng när de ska somna, och de finns där när de vaknar. Vi måste agera för att stärka barn och ungas trygghet, säger Prinsessan Sofia enligt Expressen.

Prinsessan själv drabbad av näthat

– Det är sprunget från personlig erfarenhet, men det här har vuxit sig så stort. Vi har jobbat med den här frågan i fem, sex år och man har ju fått kunskap och tillsikt till sig under de här åren vilken dignitet de här problemen har, säger hon till tidningen.

Vuxna bör vara goda förebilder

Hon gjorde också en slående liknelse kring vad som kan drabba barnen i sociala medier.

– Vem skulle släppa ut sitt barn obevakat i en okänd park där vem som helst kan komma, och vad som helst kan hända, framhåller Prinsessan Sofia till tidningen.

Prins Carl Philip betonar hur viktigt det är att alla vuxna tänker sig för.

– Låt oss alla vara goda förebilder för våra barn, säger han rapporterar Expressen.

Prinsparets webbsida

Prinsparets stiftelse Nej till näthat bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva och man arbetar för att främja en tryggare nätvardag för barn och unga samt ökad respekt och förståelse för alla med dyslexi.
– Det är så viktigt att vi tillsammans skapar förutsättningar för att barn och unga ska ha en trygg nätvardag. Att bli utsatt för hot och hat är aldrig något man ska behöva leva med, framhåller Prinsessan Sofia på Nej till näthats webbsida.

ANALYS

Prinsparets fantastiska engagemang är otroligt viktigt. Hela Sverige behöver hjälpas åt att motverka den förfärliga stämning som rådet i sociala medier där alltför många bär sig hemskt åt. De unga är ofta oskyddade och det är väldigt viktigt att de vuxna finns nära till hands. Sverige har mycket kvar i kampen mot näthatet och tyvärr står de vuxna själva för en stor del av hatet. Det behöver ökade insatser på nationell nivå mot näthatet.

Foto: Linda Broström Kungliga Hovstaterna

[yop_poll id="854"]

UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen