Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vädjar till alla vuxna

2021 11 01

– Näthatarna står vid barnens säng när de ska somna, och de finns där när de vaknar. Vi måste agera för att stärka barn och ungas trygghet.

Det säger Prinsessan Sofia som tillsammans med Prins Carl Philip i dag besökte Fotografiska Museet i Stockholm för att inviga kampanjen ”Nej till näthat”.

Näthatarna finns med när barnen vaknar

Prinsparet har varit engagerat i kampen mot näthat och näthot under många år och de har en egen stiftelse som står bakom kampanjen.

– Mobiltelefonen finns med våra barn dygnet runt. Näthatarna står vid barnens säng när de ska somna, och de finns där när de vaknar. Vi måste agera för att stärka barn och ungas trygghet, säger Prinsessan Sofia enligt Expressen.

Prinsessan själv drabbad av näthat

– Det är sprunget från personlig erfarenhet, men det här har vuxit sig så stort. Vi har jobbat med den här frågan i fem, sex år och man har ju fått kunskap och tillsikt till sig under de här åren vilken dignitet de här problemen har, säger hon till tidningen.

Vuxna bör vara goda förebilder

Hon gjorde också en slående liknelse kring vad som kan drabba barnen i sociala medier.

– Vem skulle släppa ut sitt barn obevakat i en okänd park där vem som helst kan komma, och vad som helst kan hända, framhåller Prinsessan Sofia till tidningen.

Prins Carl Philip betonar hur viktigt det är att alla vuxna tänker sig för.

– Låt oss alla vara goda förebilder för våra barn, säger han rapporterar Expressen.

Prinsparets webbsida

Prinsparets stiftelse Nej till näthat bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva och man arbetar för att främja en tryggare nätvardag för barn och unga samt ökad respekt och förståelse för alla med dyslexi.
– Det är så viktigt att vi tillsammans skapar förutsättningar för att barn och unga ska ha en trygg nätvardag. Att bli utsatt för hot och hat är aldrig något man ska behöva leva med, framhåller Prinsessan Sofia på Nej till näthats webbsida.

ANALYS

Prinsparets fantastiska engagemang är otroligt viktigt. Hela Sverige behöver hjälpas åt att motverka den förfärliga stämning som rådet i sociala medier där alltför många bär sig hemskt åt. De unga är ofta oskyddade och det är väldigt viktigt att de vuxna finns nära till hands. Sverige har mycket kvar i kampen mot näthatet och tyvärr står de vuxna själva för en stor del av hatet. Det behöver ökade insatser på nationell nivå mot näthatet.

Foto: Linda Broström Kungliga Hovstaterna

[yop_poll id="854"]

Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen