PRESTIGEFÖRLUSTEN: Ryssland tvingas ompröva sin position

2022 04 15

Det sjunkna ryska flaggskeppet Moskva är en stor prestigeförlust för Ryssland. Men förlusten kan även innebära stora strategiska förändringar.

– Den ryska krigsmakten kommer nu sannolikt behöva ompröva sin position i Svarta havet, skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

Andra stora förluster

Departementet konstaterar att förlusten av flaggskeppet innebär att Ryssland har lidit två stora marina förluster under kriget.

Utöver det sjunkna skeppet har även ett stort landstigningsfartyg förstörts av ukrainsk militär.

– Båda händelserna kommer säkerligen innebära att Ryssland ser över sin marina ställning i Svarta havet, skriver departementet. 

En maktsymbol

– Krigsskeppet var en symbol för rysk sjömakt i Svarta havet, säger Michael Petersen från Russian Maritime Studies Institute till BBC och tillägger:

– Moskva (skeppets namn) har varit en riktig nagel i ögat på ukrainarna sedan invasion inleddes. Det är en riktig självförtroendehöjare att lyckas sänka skeppet.

Dominerat sedan 2014

Sedan annekteringen av Krym 2014 har den ryska havsflottan haft en dominerande ställning i Svarta havet. Den riskerar nu att rubbas.

Den ryska krigsmakten har använt sin närvaro i havet för att starta och försörja den pågående invasionen.

Flottan i Svarta havet har avfyrat mängder med kryssningsmissiler mot inlandet. Den har varit en viktig del i Rysslands försök att ockupera hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina.

Spelade en nyckelroll

USA har under natten kommenterat händelsen.

Pentagons talesperson John Kirby konstaterar att robotkryssaren spelade en nyckelroll i landets försök att nå total dominans på Svarta havet.

– Det här kommer att ha en effekt på deras kapacitet, säger Kirby till CNN.

Moskva hävdar att fartyget sjönk när det bogserades under en storm. Ukraina hävdar att deras robotar sänkte flaggskeppet.

Foto: Ukraine Postal Service

Text: Redaktionen