Pressträff klockan 10 idag kan få stor påverkan på valet 2022

2021 06 15

Klockan 10.0 idag är det dags – då väntas Vänsterpartiet ge besked om partiet ska försöka fälla regeringen eller inte. Beskedet kan få betydande följdeffekter både på valkampanjen och regeringsförhandlingarna efter valet 2022

Enligt uppgifter till denna sida håller V då pressträff och efter Sveriges Radios uppgifter om att partiledningen suttit i möte om hyresfrågan i helgen är det sannolikt att det också är vad pressträffen handlar om.

Följande scenarion är möjliga: 

🔸V går vidare med att försöka fälla regeringen för att stoppa marknadshyror. Det skulle V sannolikt vinna på opinionsmässigt samtidigt som man sätter press även på M och KD som tvingas välja om de ska stötta V eller S-MP-regeringen.

🔸V går inte vidare på grund av att man inte vill ta stöd av SD. Det riskerar att slå tillbaka på V om de blir enda parti som låser in sig själva genom att inte acceptera att SD kan rösta likadant som dem, vilket andra partier inte tycks ha något emot. Det som kan komplicera saken denna gång och som V möjligen kan försöka använda som räddningsplanka är om det krävs ett närmare samarbete med SD i denna fråga än i vanliga frågor då detta rör misstroendevotum.

🔸V går inte vidare på grund av att man redan haft samtal med statsminister Löven utan att media vet om det eller på grund av att man omvärderat läget på något sätt.

Partiets existensberättigande

V:s besked kan få mycket stor påverkan på valet 2022 då beskedet lär indikera hur tuffa V tänker vara när det gäller att – på samma sätt som SD – vägra agera dörrmatta åt andra partier utan istället kräva en aktiv samarbetsroll i ett S-MP-C-regeringsunderlag. Det kan av väljare uppfattas som viktigt för partiets existensberättigande.

Läs en extra stor analys om Vänsterpartiets chanser här.

[yop_poll id="199"]