Pressträff klockan 10 idag kan få stor påverkan på valet 2022

2021 06 15

Klockan 10.0 idag är det dags – då väntas Vänsterpartiet ge besked om partiet ska försöka fälla regeringen eller inte. Beskedet kan få betydande följdeffekter både på valkampanjen och regeringsförhandlingarna efter valet 2022

Enligt uppgifter till denna sida håller V då pressträff och efter Sveriges Radios uppgifter om att partiledningen suttit i möte om hyresfrågan i helgen är det sannolikt att det också är vad pressträffen handlar om.

Följande scenarion är möjliga: 

🔸V går vidare med att försöka fälla regeringen för att stoppa marknadshyror. Det skulle V sannolikt vinna på opinionsmässigt samtidigt som man sätter press även på M och KD som tvingas välja om de ska stötta V eller S-MP-regeringen.

🔸V går inte vidare på grund av att man inte vill ta stöd av SD. Det riskerar att slå tillbaka på V om de blir enda parti som låser in sig själva genom att inte acceptera att SD kan rösta likadant som dem, vilket andra partier inte tycks ha något emot. Det som kan komplicera saken denna gång och som V möjligen kan försöka använda som räddningsplanka är om det krävs ett närmare samarbete med SD i denna fråga än i vanliga frågor då detta rör misstroendevotum.

🔸V går inte vidare på grund av att man redan haft samtal med statsminister Löven utan att media vet om det eller på grund av att man omvärderat läget på något sätt.

Partiets existensberättigande

V:s besked kan få mycket stor påverkan på valet 2022 då beskedet lär indikera hur tuffa V tänker vara när det gäller att – på samma sätt som SD – vägra agera dörrmatta åt andra partier utan istället kräva en aktiv samarbetsroll i ett S-MP-C-regeringsunderlag. Det kan av väljare uppfattas som viktigt för partiets existensberättigande.

Läs en extra stor analys om Vänsterpartiets chanser här.

[yop_poll id="199"]

Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen