PREMIÄRMINISTERNS VARNING: Ryssland planerar kemisk krigsföring

2022 03 10

Den brittiske premiärministern Boris Johnsson varnar för att Vladimir Putin planerar att använda sig av kemisk krigsföring i Ukraina.

Det framhäver Boris Johnson i en intervju med Sky News.

Hänvisar till kriget i Syrien

Premiärministern menar att landets agerande i kriget i Ukraina liknar hur Ryssland agerade i Syrien innan de började använda sig av kemiska vapen.

Rysslands agerande i Ukraina är ”direkt från deras spelbok”, framhäver Boris Johnson i en intervju med Sky News.

– De börjar med att påstå att motståndaren har kemiska vapen. Så när de sen själva använder dem, vilket jag är orolig att de gör, så har de redan en påhittad anledning förberedd, säger Johnson.

Anklagar Ukraina

Ryssland har tidigare anklagat Ukraina för planer om användning av kemiska vapen. Putinregimen hävdar att grannlandet driver labb som tillverkar kemiska stridsmedel med support från USA.

Ett befängt påstående  

Ett påstående som Vita huset har tillbakavisat som ”befängt”.

– Det är ett uppenbart knep från Rysslands för att rättfärdiga deras fortsatta överlagda, oprovocerade och omotiverade attack mot Ukraina, kommenterade Vita husets pressekreterare Jen Psaki på Twitter.

Kan använda propagandan

Psaki varnar, i likhet med Johnson, för att Ryssland kan använda propagandan för att själva motivera en användning av kemiska eller biologiska vapen.

Det internationella samfundet har länge varnat för att Ryssland använt sig av kemiska vapen i samband med mordförsök riktade mot motståndare till den ryska regimen och diktatorn Vladimir Putin.

Aktivist och tidigare spion utsatta

Politiska aktivisten Aleksej Navalnyj förgiftades den 20 augusti 2020 med nervgiftet novitjok på en flygresa från Tomsk till Moskva. Navaljny överlevde attacken, som tros vara politisk motiverad.

Sergej Skripal, en före detta officer i Rysslands militära underrättelsetjänst GRU, förgiftades 2018 med samma nervgift som Navalnyj utsattes för. Skripal och hans dotter hittades medvetslösa på en bänk i Salisbury i England och fördes sedan till sjukhus, där det konstaterades att de hade blivit förgiftade.

Stöder Syriens krigsföring

Moskva stöder även Syriens grymma diktator Bashar al-Assads regim i Syrien. Assads regim  har använt sig av kemiska vapen mot sitt eget folk under det decennielånga inbördeskriget i landet.

Foto: Boris Johnson FB

Text: Redaktionen